Page 1 of 3 123 LastLast
Results 1 to 15 of 35

Thread: Praktica FX | Film Not Is Dead

  1. #1

    Join Date
    Mar 2010
    Location
    k. terengganu, shah alam(dah merantau ke kedah - UUM),
    Posts
    1,454

    Praktica FX | Film Not Is Dead

    Alhamdulillah dapat sambar kamera ni. Nak beli fullframe digitol tak mampu, amek yang filem dah la. fullframe jugak. hehe.
    Sedikit info kamera ni:
    Model : Praktica FX
    Lens : Carl Zeiss Jena Tessar 50mm f2.8
    Lens mount: m42
    Production Time: September 1952 to February 1954
    fully manual, didnt use any batteries and does not have metering system.



    Masih dalam proses test drive. Sedikit sukar sebab lightmeter yang ditempah belum kunjung tiba, hanya menggunakan kaedah sunny 16 utk metering dan kaedah "suka hati" haha
    1st roll dah habis, tunggu nak hantar develop je. forumers yang pernah guna kamera ni boleh lah share sikit ilmu.
    Last edited by anakmokhtar; 23rd January 2012 at 10:58 AM.

  2. #2

    Join Date
    Mar 2010
    Location
    k. terengganu, shah alam(dah merantau ke kedah - UUM),
    Posts
    1,454

    Re: Praktica FX | Film Not Is Dead

    *hadoiiiii, silap tulis tajuk pulak. sepatutnya Praktica FX | Film Is Not Dead . admin tolong tukar.. sorry.

  3. #3

    Join Date
    Sep 2010
    Location
    kota bharu/batu pahat
    Posts
    263

    Re: Praktica FX | Film Not Is Dead

    assalam. blh tahu brp harga nya?

  4. #4

    Join Date
    Mar 2008
    Location
    Terengganu
    Posts
    491

    Re: Praktica FX | Film Not Is Dead

    cukup ganass dah nie gune kamera nie..
    - Bukan jurufoto professional, tapi bila minat mengatasi batas. -

  5. #5

    Join Date
    Mar 2010
    Location
    k. terengganu, shah alam(dah merantau ke kedah - UUM),
    Posts
    1,454

    Re: Praktica FX | Film Not Is Dead

    Quote Originally Posted by abdulhakim View Post
    assalam. blh tahu brp harga nya?
    dalam 300+jugak.

    Quote Originally Posted by rmanphoto View Post
    cukup ganass dah nie gune kamera nie..
    x ganas pun bang... just nk kepuasan dan cabaran jer.

  6. #6

    Join Date
    Mar 2010
    Location
    k. terengganu, shah alam(dah merantau ke kedah - UUM),
    Posts
    1,454

    Re: Praktica FX | Film Not Is Dead


    yang ni hasil dari lens carl zeiss bila guna kat d70.. testing lens masa baru dapat camera.

  7. #7

    Join Date
    Dec 2009
    Location
    Shah Alam
    Posts
    264

    Re: Praktica FX | Film Not Is Dead

    comei kamera nims . haha . thumbs up ! tunjok sket hasil nya .

  8. #8

    Join Date
    Mar 2010
    Location
    k. terengganu, shah alam(dah merantau ke kedah - UUM),
    Posts
    1,454

    Re: Praktica FX | Film Not Is Dead

    Quote Originally Posted by alwaysraining94 View Post
    comei kamera nims . haha . thumbs up ! tunjok sket hasil nya .
    InsyaAllah... nanti lepas develop akan up kat sini. sekarang ni tgh busy skit tak sempat nk pos filem ke KL. kalau develop kat kedah ni mahal sikit...

  9. #9

    Join Date
    Mar 2010
    Location
    k. terengganu, shah alam(dah merantau ke kedah - UUM),
    Posts
    1,454

    Re: Praktica FX | Film Not Is Dead

    Cubaan Pertama
    eye metering

    cubaan pertama dari kamera ini. boleh di klasifikasikan sebagai gagal , sebab sedikit out of focus.

  10. #10

    Join Date
    Mar 2010
    Location
    Ladang Getah Ontahmano, Ontario...
    Posts
    5,827

    Re: Praktica FX | Film Not Is Dead

    tu dÃ*a aihh.. lens memacam menda ada.. habuk, debu, serat.. cuba mike check tengok, silap gaya kot ada taik idong sekali kat lens tu.. wahaha

    ke scanner yg punya kekotoran?

  11. #11

    Join Date
    Mar 2010
    Location
    k. terengganu, shah alam(dah merantau ke kedah - UUM),
    Posts
    1,454

    Re: Praktica FX | Film Not Is Dead

    Quote Originally Posted by mangkor View Post
    tu dÃ*a aihh.. lens memacam menda ada.. habuk, debu, serat.. cuba mike check tengok, silap gaya kot ada taik idong sekali kat lens tu.. wahaha

    ke scanner yg punya kekotoran?
    maybe time develop kot. biasa lah, hantar develop kedai murah, tak perfect skit.. kalau ade bebenang tu memang ade kat kamera. tp spot putih dan calar2 jadi time develop... apa boleh buat, ilmu+dana takde nak develop sendirik.

  12. #12

    Join Date
    Mar 2010
    Location
    Ladang Getah Ontahmano, Ontario...
    Posts
    5,827

    Re: Praktica FX | Film Not Is Dead

    calar pd filem mungkin bermula dari dalam kamera lagi. cuba check tengok kot ada bahagian yg kasar yg akan menggeser permukaan filem bila next frame dianjak..

  13. #13

    Join Date
    Mar 2010
    Location
    k. terengganu, shah alam(dah merantau ke kedah - UUM),
    Posts
    1,454

    Re: Praktica FX | Film Not Is Dead

    Quote Originally Posted by mangkor View Post
    calar pd filem mungkin bermula dari dalam kamera lagi. cuba check tengok kot ada bahagian yg kasar yg akan menggeser permukaan filem bila next frame dianjak..
    ok. noted that. tkasih

  14. #14

    Join Date
    Mar 2010
    Location
    k. terengganu, shah alam(dah merantau ke kedah - UUM),
    Posts
    1,454

    Re: Praktica FX | Film Not Is Dead


    masih dalam proses experiment. mencabar jugak waist level viewfinder. ni konon nye nk buat swirly wirly... tapi macam tak jadi je. hahaha.

  15. #15

    Join Date
    Mar 2010
    Location
    k. terengganu, shah alam(dah merantau ke kedah - UUM),
    Posts
    1,454

    Re: Praktica FX | Film Not Is Dead

    Kellies Castle , Perak

    terus mencuba..

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •