Results 1 to 5 of 5

Thread: Happy new year 2012

  1. #1

    Join Date
    Aug 2011
    Location
    Salak Tinggi, Sepang
    Posts
    786

    Talking Happy new year 2012

    sedikit gambar dari ku yg nubis. shoot mlm tahun baru.

    1.

    2.

    3.

    happy new year to all!

  2. #2

    Join Date
    Jul 2006
    Location
    Puchong, Malaysia
    Posts
    5,492

    Re: Happy new year 2012

    tahniah kerana anda berjaya merakamkan event nim.... teman layan deghoyan jek malam tow.. cehehhee

  3. #3

    Join Date
    Aug 2011
    Location
    Salak Tinggi, Sepang
    Posts
    786

    Re: Happy new year 2012

    tq bro. setahun sekali jer boleh shoot bunga api kat klcc nih. bukan senang nak capture moment tuh. ramai gak photog berhimpun untuk moment nih. ni pon 3 keping jer yg jadi. gambo lain kelabu asap.

    sedikit nak share ape yg dipelajari time shoot bunga api nih (kira postmortem lah ni):

    1. kena datang LEBIH awal untuk survey lokasi sesuai nak pacak tripord. kena pastikan mercun tu shoot arah mana. plan utk framming gambar yg sesuai.
    2. pastikan arah angin coz time mercun meletop, asap banyak dan mengganggu gambar kita nanti. harapan pada angin utk meniup cepat asap tu. kalau dok tempat berlawan angin memang sure shoot asap jer lah nanti.
    3. tinggikan tripord dan elaklah berada di kawasan laluan org ramai. kang ade lak tersepak kamera.
    4. hati2 dengan cahaya asing. kebiasaannya akan ade ler cahaya pengganggu contoh dari lampu led mainan, flash kamera compact or lampu suluh. coz kita tengah shoot pakai slow shutter so tak mo ler ade kesan light painting kat gambar.
    5. kalau boleh pakailah shutter release cable ber timer. set kepada 10-12s jer so lebih banyak moment dpt capture. set setting kepada f16 iso200, bulb, raw, manual focus, focus infinite. kalau pakai slow lagi timer tu takut melepas banyak moment.
    6. remove uv filter or lens hood
    7. BAWAK LAMPU SULUH! - malam gelap tak nampak
    8. pakailah baju yg ada light reflector supaya org boleh perasan.
    9. bawak makanan dan minuman coz nak tunggu lama tuh
    10. kalau boleh, pakai lah memory card yg writing speed berkelajuan tinggi. kamera pon ambik masa gak utk save image tu. kalau class 4 adelah dlm 5s utk siap save

  4. The Following User Like This Post:


  5. #4

    Re: Happy new year 2012



    Just sharing my shoot for countdown 2012
    Last edited by noorsyazwan; 3rd January 2012 at 12:44 PM.

  6. #5

    Join Date
    Aug 2011
    Location
    Salak Tinggi, Sepang
    Posts
    786

    Re: Happy new year 2012

    Quote Originally Posted by noorsyazwan View Post


    Just sharing my shoot for countdown 2012


    tolong betulkan url. nice! kat mana shoot nih
    Last edited by adavirus; 3rd January 2012 at 04:09 PM.

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •