Page 3 of 4 FirstFirst 1234 LastLast
Results 31 to 45 of 53

Thread: Sesumpah

  1. #31

    Join Date
    Jan 2011
    Posts
    2,102

    Re: Sesumpah

    S-AF small pastu release priority ON. tapi macam jai cakapla, utk makro lebih sesuai release priority OFF sbb kita tak boleh gerak depan belakang masa fokus tgh lock dan klik bila mana rasa in fokus. tapi kalau aku macam biasala tak sume la yg in fokus bila klik tu sbb tu kena amik beberapa shot hehe

    tapi dari gambar bro raime.. rasanya pengalaman lebih berharga dalam pembelajaran dari setting2 ni. gambar ada umphh je sume hehe

  2. #32

    Join Date
    Apr 2007
    Location
    Spiderville
    Posts
    6,685

    Re: Sesumpah

    kalau on release priority bila makro pakai flash, banyak la yg gelap kang sebab tak sempat recycle pun dia release.
    Shoot all the way because that's the way to shoot.

    Spider Blog: http://malaysianspiders.blogspot.com

    Spider Directory: http://www.flickr.com/photos/labah-labah/

  3. #33

    Join Date
    Jan 2011
    Posts
    2,102

    Re: Sesumpah

    aah betul red. kena tunggu recaj la. tapi dgn fl50r ni cepat recycle dia hehe. tapi cepat mana pun akan ada gak time tak sempat recycle. jadi kena agak2 pada situasi tu

  4. #34

    Re: Sesumpah

    Quote Originally Posted by red View Post
    ada gambar air terjun yg femes kat sana tu?
    ada red, aku shoot ngn 11-22mm. tp dlm pc lama.

  5. #35

    Re: Sesumpah

    6. Berhati-hati


    fill in flash bukan sahaja mencerahkan subjek, malah memberi kesan pada "eye contact" mata sesumpah (titik putih).
    Last edited by raime; 6th January 2012 at 09:29 PM.

  6. #36

    Re: Sesumpah

    7. Sesumpah B (lain dr yg di atas).

  7. #37

    Join Date
    Jan 2011
    Location
    rumah kotai pekerja kontrak
    Posts
    1,028

    Re: Sesumpah

    Quote Originally Posted by raime View Post
    7. Sesumpah B (lain dr yg di atas).
    ewah...bleh main tarik muka plak....eksen...takmo ngorat ar mcm ni..ehehehe....cun ni....ada emosi wooo!!!

  8. #38

    Re: Sesumpah

    Quote Originally Posted by miesterzenz View Post
    ewah...bleh main tarik muka plak....eksen...takmo ngorat ar mcm ni..ehehehe....cun ni....ada emosi wooo!!!
    hehe. dia mmg mcm tu. banding dgn sesumpah A, warnanya agak kurang kuning dan kat bahagian muka mcm baru salin kulit (baru buat make over kot).. sbb tu dia malu nak pose.

  9. #39

    Re: Sesumpah

    8. Jurassic Park?


    yg ni mmg dekat betul.

  10. #40

    Join Date
    Mar 2010
    Location
    Ladang Getah Ontahmano, Ontario...
    Posts
    5,827

    Re: Sesumpah

    Quote Originally Posted by raime View Post
    fill in flash bukan sahaja mencerahkan subjek, malah memberi kesan pada "eye contact" mata sesumpah (titik putih).
    titik putih tu dipanggil catchlight, bukan eye contact maupun contact lens.. ngeee

  11. #41

    Join Date
    Jan 2011
    Location
    rumah kotai pekerja kontrak
    Posts
    1,028

    Re: Sesumpah

    Quote Originally Posted by mangkor View Post
    titik putih tu dipanggil catchlight, bukan eye contact maupun contact lens.. ngeee
    "seSUMPAH" ! kalau abam mangkor tak terangkan..saya memang tak tau....rachun kuat lah korang ni...dahlah pergi beramai-ramai main makro malam ni...hahahaha..xD

  12. #42

    Re: Sesumpah

    Quote Originally Posted by mangkor View Post
    titik putih tu dipanggil catchlight, bukan eye contact maupun contact lens.. ngeee
    Tq bro. dok mencari apa perkataan yg sesuai.

  13. #43

    Join Date
    Mar 2010
    Location
    Ladang Getah Ontahmano, Ontario...
    Posts
    5,827

    Re: Sesumpah

    catchlight ni elemen penting. hanya dgn satu elemen yg kecik ni, boleh beri impak yg besar pd subjek dan gambar. selalunya saya akan tunggu moment ni, biar angle cahaya bersesuaian sampai ada nampak catchlight yg ketara..

  14. #44

    Re: Sesumpah

    9. Merenung masa depan

  15. The Following User Like This Post:


  16. #45

    Re: Sesumpah

    10.

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •