Page 1 of 3 123 LastLast
Results 1 to 15 of 31

Thread: salam perkenalan dari batu pahat

  1. #1

    Join Date
    Jan 2012
    Posts
    12

    salam perkenalan dari batu pahat

    assalammualaikum...saya budak baru kt sni,tolong tunjuj ajar sbb saya zero tntg bdng nie n dslr..nk klau boleh nk mtk pendapat tntg dslr yg sesuai sbb sya blm ade dslr lagi,klau ade event saye berminat nk join,terima kasih..

  2. #2

    Join Date
    Aug 2010
    Location
    shah alam - muar - bp
    Posts
    292

    Re: salam perkenalan dari batu pahat

    waalaikummussalam...
    bt pahat kat mana tu?...apa yg penting kena pahamkan dulu 3 serangkai utama dalam fotografi iaitu Aperture, Shutter speed dan ISO...
    semua maklumat boleh je search kat Fotomedia ni...tengok je thread2 lama pasti jumpa..
    apapon selamat datang dan selamat menimba ilmu di FMDC ni

  3. #3

    Join Date
    Jan 2012
    Posts
    12

    Re: salam perkenalan dari batu pahat

    batu pahat area pt.rja....tue la,byk bnda yg sya nk kne balaja,mohon tunjuk ajar cik din juga ye..trme kasih

  4. #4

    Join Date
    Dec 2007
    Location
    Parit Raja, Malaysia
    Posts
    628

    Re: salam perkenalan dari batu pahat

    Parit Raja...dekat dah tu.... kawan di Parit Jelutong... Kalau nak lepak2 ajak la...insyalllah boleh belajar sama2.... Selamat berkenalan dan selamat belajar....

  5. #5

    Join Date
    Jan 2011
    Location
    rumah kotai pekerja kontrak
    Posts
    1,028

    Re: salam perkenalan dari batu pahat

    Quote Originally Posted by cikdin View Post
    waalaikummussalam...
    bt pahat kat mana tu?...apa yg penting kena pahamkan dulu 3 serangkai utama dalam fotografi iaitu Aperture, Shutter speed dan ISO...
    semua maklumat boleh je search kat Fotomedia ni...tengok je thread2 lama pasti jumpa..
    apapon selamat datang dan selamat menimba ilmu di FMDC ni
    betul tu kata cikdin...tapi apapun langkah yang pertama sekali yang patut awak buat sebelum belajar 3 serangkai yang cikdin cakapkan tu ialah

    BELI DULU DSLR.....

    eheheheh....pastu baru bleh cite...xD

  6. #6

    Join Date
    Aug 2010
    Location
    shah alam - muar - bp
    Posts
    292

    Re: salam perkenalan dari batu pahat

    Quote Originally Posted by miesterzenz View Post
    betul tu kata cikdin...tapi apapun langkah yang pertama sekali yang patut awak buat sebelum belajar 3 serangkai yang cikdin cakapkan tu ialah

    BELI DULU DSLR.....

    eheheheh....pastu baru bleh cite...xD
    betul tu miesterzenz....dah ada dslr senang sikit nak explore...tp kalau saya dulu lain lak...saya belaja dulu kat fotomedia ni n pakcik google pastu baru beli dslr...bukan apa, masa tu tabung ayam belom penuh lagi so saya menimba ilmu la dulu...berkenaan dengan kaitan 3 serangkai tu saya belaja melalui dslr simulator...boleh tengok kat sini - www.camerasim.com/camera-simulator/

  7. #7

    Join Date
    Jan 2012
    Posts
    12

    Re: salam perkenalan dari batu pahat

    Quote Originally Posted by naseribrahim View Post
    Parit Raja...dekat dah tu.... kawan di Parit Jelutong... Kalau nak lepak2 ajak la...insyalllah boleh belajar sama2.... Selamat berkenalan dan selamat belajar....
    trme kasih,klau ade plan nk keluar saya pn nk join..tpi tgu kmera ada d tgn dlu.huhuhu...msh blm ckup wet lagi,lari bajet bb ingt nk amek d90..

  8. #8

    Join Date
    Jan 2012
    Posts
    12

    Re: salam perkenalan dari batu pahat

    Quote Originally Posted by miesterzenz View Post
    betul tu kata cikdin...tapi apapun langkah yang pertama sekali yang patut awak buat sebelum belajar 3 serangkai yang cikdin cakapkan tu ialah

    BELI DULU DSLR.....

    eheheheh....pastu baru bleh cite...xD
    tue la,sdng gigih mengumpul wang la nie,insya allah xlme lagi ade la dslr di tgn saya...mintak2 di permudahkan olehNYA..

  9. #9

    Join Date
    Jan 2012
    Posts
    12

    Re: salam perkenalan dari batu pahat

    Quote Originally Posted by cikdin View Post
    betul tu miesterzenz....dah ada dslr senang sikit nak explore...tp kalau saya dulu lain lak...saya belaja dulu kat fotomedia ni n pakcik google pastu baru beli dslr...bukan apa, masa tu tabung ayam belom penuh lagi so saya menimba ilmu la dulu...berkenaan dengan kaitan 3 serangkai tu saya belaja melalui dslr simulator...boleh tengok kat sini - www.camerasim.com/camera-simulator/
    nampak gayanya saya kna ikut cara cik din dlu la,bajet pn blm ckup lagi nie..cik din,sya nk tye okay tak klau sya bli d90?

  10. #10

    Join Date
    Apr 2007
    Location
    Spiderville
    Posts
    6,685

    Re: salam perkenalan dari batu pahat

    orang nikon kan ramai jual kamera skrg heehehe.

    welcome bro, mentua aku duk taman soga. 2 minggu lepas ada balik sana.
    Shoot all the way because that's the way to shoot.

    Spider Blog: http://malaysianspiders.blogspot.com

    Spider Directory: http://www.flickr.com/photos/labah-labah/

  11. #11

    Join Date
    Jul 2011
    Location
    kota bharu
    Posts
    79

    Re: salam perkenalan dari batu pahat

    salam perkenalan ..saya pon pengguna nikon D90..terbaikk
    trme kasih,klau ade plan nk keluar saya pn nk join..tpi tgu kmera ada d tgn dlu.huhuhu...msh blm ckup wet lagi,lari bajet bb ingt nk amek d90.. ]

  12. #12

    Join Date
    Aug 2010
    Location
    shah alam - muar - bp
    Posts
    292

    Re: salam perkenalan dari batu pahat

    Quote Originally Posted by ungusepatu View Post
    nampak gayanya saya kna ikut cara cik din dlu la,bajet pn blm ckup lagi nie..cik din,sya nk tye okay tak klau sya bli d90?
    memang okay sangat la D90 ni...saya pun pengguna D90 sejak 2 tahun yg lepas...wat mase ni belum teringin lagi nak upgred...sebab masih berkhidmat dengan baik sekali...

  13. #13

    Join Date
    Jan 2012
    Posts
    12

    Re: salam perkenalan dari batu pahat

    Quote Originally Posted by cikdin View Post
    memang okay sangat la D90 ni...saya pun pengguna D90 sejak 2 tahun yg lepas...wat mase ni belum teringin lagi nak upgred...sebab masih berkhidmat dengan baik sekali...
    klau mcm tue memang comfirm insya allah klau duit dah ckup di poket saya amek d90..agak2 klau amek yg 2nd hand okay x?sya tak brni nk amek yg 2nd sbnrnya..

  14. #14

    Join Date
    Jan 2011
    Location
    rumah kotai pekerja kontrak
    Posts
    1,028

    Re: salam perkenalan dari batu pahat

    2nd pun ok cuma kena tgk kondisi kamera mcmana...kdg2 yg baru pun dh status mcm seken dh sbb barang display.apapun byk tip2 kt dlm fmdc ni dlm membeli dan berurusan dgn penjual.rajin2lah mengexplore..

    PERCAYALAH,KALAU ANDA FAHAM SEPENUHNYA SEMUA THREAD DALAM NI, ANDA DAH BOLEH BUKAK KELAS MENGAJAR TANPA SEGAN SILU.

    Semuanya ada di FMDC. Nak lagi berkat...beli baju fmdc...lagi.......huhuhu...berkobar2 dada nanti.....

  15. #15

    Join Date
    Jan 2012
    Posts
    12

    Re: salam perkenalan dari batu pahat

    Quote Originally Posted by miesterzenz View Post
    2nd pun ok cuma kena tgk kondisi kamera mcmana...kdg2 yg baru pun dh status mcm seken dh sbb barang display.apapun byk tip2 kt dlm fmdc ni dlm membeli dan berurusan dgn penjual.rajin2lah mengexplore..

    PERCAYALAH,KALAU ANDA FAHAM SEPENUHNYA SEMUA THREAD DALAM NI, ANDA DAH BOLEH BUKAK KELAS MENGAJAR TANPA SEGAN SILU.

    Semuanya ada di FMDC. Nak lagi berkat...beli baju fmdc...lagi.......huhuhu...berkobar2 dada nanti.....
    eh,ade baju eah?? nti sya akan explore lgi dlm fmdc nie..

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •