Page 2 of 8 FirstFirst 1234 ... LastLast
Results 16 to 30 of 109

Thread: Macro : Permulaan Macro-man

  1. #16

    Join Date
    Apr 2007
    Location
    Spiderville
    Posts
    6,685

    Re: Macro : Permulaan Macro-man

    aku buat program outing baikkk punya sempena raya cina- 4 hari straight. 21-24 jan ikut aku panjat gunung benum. cuma bayar kos trip kat gogo dan tolong pikul beg aku je.
    Shoot all the way because that's the way to shoot.

    Spider Blog: http://malaysianspiders.blogspot.com

    Spider Directory: http://www.flickr.com/photos/labah-labah/

  2. #17

    Join Date
    Feb 2010
    Location
    Depan PC sekarang ni
    Posts
    800

    Re: Macro : Permulaan Macro-man

    kerengga tersebut amat cun
    Hargai Ilmu Sebagai Bekalan Hidup Bukan Sebagai Alat Untuk Menunjuk-Nunjuk

  3. #18

    Join Date
    Jul 2010
    Location
    pasir berdengung jb
    Posts
    1,004

    Re: Macro : Permulaan Macro-man

    Quote Originally Posted by red View Post
    aku buat program outing baikkk punya sempena raya cina- 4 hari straight. 21-24 jan ikut aku panjat gunung benum. cuma bayar kos trip kat gogo dan tolong pikul beg aku je.
    haha..tak leh la red..time tu ade dekat kuantan..cuti2 sama family..da macam jadi sherpa da kalau kene angkat beg..haha

    Quote Originally Posted by faazawanz View Post
    kerengga tersebut amat cun
    Terima kasih Faazawanz..gamba2 tuan selalu menjadi rujukan hamba..

    Kongsi lagi..Fresh dr depan opis..


    Ulat Bulu
    ET + F11-F22 + DIY Diffuser

    p/s - macam ne nak cbut 50mm dr ET?aku punye da takleh cabut..huhu..

  4. #19

    Join Date
    Apr 2007
    Location
    Spiderville
    Posts
    6,685

    Re: Macro : Permulaan Macro-man

    dari segi lighting, ini dah improve banyak dah. highlight kurang dan main subject well exposed. keep on experimenting.

    kalau susah dgn subjek bergerak, pakai subjek mati macam batu kayu atau apa2 atas meja tu.
    Shoot all the way because that's the way to shoot.

    Spider Blog: http://malaysianspiders.blogspot.com

    Spider Directory: http://www.flickr.com/photos/labah-labah/

  5. #20

    Join Date
    Jul 2010
    Location
    pasir berdengung jb
    Posts
    1,004

    Re: Macro : Permulaan Macro-man

    Quote Originally Posted by red View Post
    dari segi lighting, ini dah improve banyak dah. highlight kurang dan main subject well exposed. keep on experimenting.

    kalau susah dgn subjek bergerak, pakai subjek mati macam batu kayu atau apa2 atas meja tu.
    petang ni baru nak cube betul2 diffuser yang aku buat tu..orang rumah request gambo lady bird..hehe..tgkla macammane nanti boleh ke tak solve pasal highlight..kalau ok buat sementara boleh la pakai..aku memang sentiasa trening bagi tangan jangan parkinson sgt..hehe..thanks red banyak bg ilmu..nanti aku blanje teh tarik..

    up satu hasil suka2


    Crowded

  6. #21

    Join Date
    Oct 2009
    Location
    Kuala Lumpur
    Posts
    1,932

    Re: Macro : Permulaan Macro-man

    Boleh juga bermain dgn metering ngan ISO.....gunakan centre-weight metering, turunkan power flash -ve 0.7 - 1.0.... pas tu naikkan ISO 400 -500... tengok hasilnya macamana....

  7. #22

    Join Date
    Mar 2011
    Location
    k.Rompin-keratong-Putrajaya........
    Posts
    228

    Re: Macro : Permulaan Macro-man

    Quote Originally Posted by red View Post
    aku buat program outing baikkk punya sempena raya cina- 4 hari straight. 21-24 jan ikut aku panjat gunung benum. cuma bayar kos trip kat gogo dan tolong pikul beg aku je.
    baru nak ajak ko masuk hutan...heeee

  8. #23

    Join Date
    Apr 2007
    Location
    Spiderville
    Posts
    6,685

    Re: Macro : Permulaan Macro-man

    Quote Originally Posted by mr.fiza View Post
    baru nak ajak ko masuk hutan...heeee
    gunung benum tu lalu hutan la. nak makro lubang hidung gajah pun boleh.
    Shoot all the way because that's the way to shoot.

    Spider Blog: http://malaysianspiders.blogspot.com

    Spider Directory: http://www.flickr.com/photos/labah-labah/

  9. #24

    Join Date
    Jul 2010
    Location
    pasir berdengung jb
    Posts
    1,004

    Re: Macro : Permulaan Macro-man

    Quote Originally Posted by Jai org Johor View Post
    Boleh juga bermain dgn metering ngan ISO.....gunakan centre-weight metering, turunkan power flash -ve 0.7 - 1.0.... pas tu naikkan ISO 400 -500... tengok hasilnya macamana....
    aku slame ni pkai spot je jai..iso 100-200..flash aku main hentam..la ni ade buat diffuser..aku pkai diffuser je..pas2 ni aku try ape yg ko suruh ni..thanks jai


    hasil petang td..tgh kemaruk macro..sorry la gambo biase2 je


    i'm stronger then you dude!!..

  10. #25

    Join Date
    Jul 2010
    Location
    pasir berdengung jb
    Posts
    1,004

    Re: Macro : Permulaan Macro-man

    Sensor kotor sangat2..agak2 brape ringgit and brape lame kne masuk hospital ek?




    Spider

  11. #26

    Join Date
    Mar 2011
    Location
    k.Rompin-keratong-Putrajaya........
    Posts
    228

    Re: Macro : Permulaan Macro-man

    Quote Originally Posted by andy nikon View Post
    Sensor kotor sangat2..agak2 brape ringgit and brape lame kne masuk hospital ek?




    Spider
    nampak molek dah ni...

  12. #27

    Join Date
    Oct 2009
    Location
    Kuala Lumpur
    Posts
    1,932

    Re: Macro : Permulaan Macro-man

    setuju.....bukan susah sgt makro ni....

  13. #28

    Join Date
    Jul 2010
    Location
    pasir berdengung jb
    Posts
    1,004

    Re: Macro : Permulaan Macro-man

    cume aku rase.. aku ni tak dapat konsisten lagi utk dpt gambar yg agak sharp..maybe baru setahun jagung..kne byk berlatih lagi..hehe..seronok jgak amik makro..kdg2 tersenyum2 sorang2 bile dapat yg best..awek jogging petang2 pn tersenyum tgk aku tertonggeng2 tepi parit..hehe

    kongsi lagi hasil ptg td


    GrassHopper

  14. #29

    Join Date
    Sep 2009
    Location
    Bandar Kinrara, Puchong
    Posts
    282

    Re: Macro : Permulaan Macro-man

    apa kata share kan exif sekali ... saya pakai jeffrey's exif viewer tak nampak full data

    saya pun pakai pop up flash dgn diffuser sangkut tu ... tip saya: power flash lowerkan dan up-kan iso sampai 1600. ambil raw ... dlm photoshop nanti, selalunya saya kurangkan saturation dan remove color cast kuning untuk bagi natural.
    G+ | FB

  15. #30

    Join Date
    Feb 2010
    Location
    Depan PC sekarang ni
    Posts
    800

    Re: Macro : Permulaan Macro-man

    ishafizan:iso1600?kamera ape pakai? kamera aku taruh lebih je habis bising.

    gambar belalang tu nampak cahaya dah cun..
    sharp elok..
    Hargai Ilmu Sebagai Bekalan Hidup Bukan Sebagai Alat Untuk Menunjuk-Nunjuk

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •