Page 3 of 8 FirstFirst 12345 ... LastLast
Results 31 to 45 of 109

Thread: Macro : Permulaan Macro-man

  1. #31

    Join Date
    Jul 2010
    Location
    pasir berdengung jb
    Posts
    1,004

    Re: Macro : Permulaan Macro-man

    Quote Originally Posted by ishafizan View Post
    apa kata share kan exif sekali ... saya pakai jeffrey's exif viewer tak nampak full data

    saya pun pakai pop up flash dgn diffuser sangkut tu ... tip saya: power flash lowerkan dan up-kan iso sampai 1600. ambil raw ... dlm photoshop nanti, selalunya saya kurangkan saturation dan remove color cast kuning untuk bagi natural.
    Thanks bro Ishafizan for the tips..saya try main kan power flash..klo iso 1600 da terlalu bising da camera saya tu..tak tau klo canon..saya memang amik RAW utk keselamatan..
    boleh dikatakan semua gambar2 tu saya guna

    F16-F22 + Pop Flash (+0.3) + Diy Diffuser + 1/125 - 160

    Quote Originally Posted by faazawanz View Post
    ishafizan:iso1600?kamera ape pakai? kamera aku taruh lebih je habis bising.

    gambar belalang tu nampak cahaya dah cun..
    sharp elok..
    klo tak silap die pakai canon..hehe..gambar belalang tu ade edit skit la utk kurang kan highlight kat LR..aku masih tak pandai lagi klo nak amik angle yang boleh kurang kan highlight..banyak kne experimentasi lagi..anyway..thanks bro

    up satu yang hampir2 demam macro


    Spider

    p/s - mana nak cari scientific nama binatang yang siap dgn gambar rujukan skali? tak syok la letak name biase2 je..hehehe

  2. #32

    Join Date
    Jan 2011
    Location
    Gombak@kuantan
    Posts
    421

    Re: Macro : Permulaan Macro-man

    kalo spider tunjuk je gambo kat abam Red..secara automatik Abam Red akan mengenali beliau....

  3. #33

    Join Date
    Mar 2011
    Location
    k.Rompin-keratong-Putrajaya........
    Posts
    228

    Re: Macro : Permulaan Macro-man

    Quote Originally Posted by andy nikon View Post
    cume aku rase.. aku ni tak dapat konsisten lagi utk dpt gambar yg agak sharp..maybe baru setahun jagung..kne byk berlatih lagi..hehe..seronok jgak amik makro..kdg2 tersenyum2 sorang2 bile dapat yg best..awek jogging petang2 pn tersenyum tgk aku tertonggeng2 tepi parit..hehe
    pasni leh berlatih kat kemensah plak..heee...dlu aku guna AF je..tapi, sejak aku try MF aku rasa lebih selesa..lebih sharp...salah satu teknik nak ambik makro: kene tahan nafas..kdg2 tercungap jugak dibuatnya...heeee..pe pon semua adalah permulaan yg baik..

  4. The Following User Like This Post:


  5. #34

    Join Date
    Sep 2009
    Location
    Bandar Kinrara, Puchong
    Posts
    282

    Re: Macro : Permulaan Macro-man

    yeah baybeh, saya pegguna tegar canon 1000D.

    contoh gambar ambik iso1600, senang cerita .... canon 1KD, 55-250mm, raynox dcr250, diffuser 'sangkut' warna putih


    Exposure 0.008 sec (1/125)
    Aperture f/11.0
    Focal Length 100 mm
    Exposure Bias 0 EV
    ISO Speed 1600
    Software Picasa


    ISO: 1600
    Exposure: 1/200 sec
    Aperture: 16.0

    approaches/pemikiran saya: sedar lighting saya cikai, dan equipment pun serba cikai->bila guna raynox, aperture perlu super kecik untuk dof yg baik. rumusan: mesti control lighting -> cuba iso tinggi, dan kmudian main shutter speed untuk control jumlah cahaya masuk. noise is your friend .. sacrifice noise untuk sharpness dan exposure yg ok. banyak s/w untuk remove noise pun

    perlu diambil kira ke-harsh-an pop-up flash yg ada effect oversaturate colors. boleh tengok daun-daun dalam gambar, kalau nampak 'pelik' -> kurangkan saturation dan remove yellow cast dlm photoshop.

    kalau subjek boleh duduk diam untuk beberapa saat (buru subjek dan tunggu), saya akan pakai natural light.

    ini contoh gambar nasib. sabjek tak duduk diam + guna natural light ... dari jauh tak nampak, tapi @250mm hahaha 'gerak cergas' siot

    ISO: 800
    Exposure: 1/2 sec
    Aperture: 22.0
    Focal Length: 250mm
    Flash Used: No

    lain-lain kat sini http://goo.gl/OO9DT ... gambar2 biasa je. tak best pun. perjalanan ku (amat) jauh lagi
    Last edited by ishafizan; 13th January 2012 at 10:23 AM.
    G+ | FB

  6. #35

    Join Date
    Jul 2010
    Location
    pasir berdengung jb
    Posts
    1,004

    Re: Macro : Permulaan Macro-man

    dah molek bebenor da ni..cun2 and sharp plak sume nye..gambar saya nampak under skit berbanding kan gambar tuan..

    pengalaman saya belum banyak lg..pkai ET no3 dan no1 je..tu pun da gelap kt F16..tpakse trun naik aperture utk adjust fokus..agak2 kompiden subject in focus..tolak abis kt F22/F16..

    klo di pikir kan balik cara saya ni kadang2 macam nasib gak..hehe..takpe2 nanti boleh la outing macro dekat Betty skali..hehe


    Spider

  7. #36

    Join Date
    Jul 2010
    Location
    pasir berdengung jb
    Posts
    1,004

    Re: Macro : Permulaan Macro-man

    Quote Originally Posted by paizero View Post
    kalo spider tunjuk je gambo kat abam Red..secara automatik Abam Red akan mengenali beliau....
    Red a.k.a Portable Spider Dictionary..hehehe..da macam wikipedia pn ade gak..

    Quote Originally Posted by mr.fiza View Post
    pasni leh berlatih kat kemensah plak..heee...dlu aku guna AF je..tapi, sejak aku try MF aku rasa lebih selesa..lebih sharp...salah satu teknik nak ambik makro: kene tahan nafas..kdg2 tercungap jugak dibuatnya...heeee..pe pon semua adalah permulaan yg baik..
    aku kene tahan nafas dgn ranting pokok..jgn bagi goyang2..hehe..nak masuk kemensah pn ok..25-29 aku ade kat KL..leh la kalau ade plan nk redah utan..nanti try mr.fiza pnye 100mm tu..sekarang ni berkenan dgn yang tu..hehe

    gambar yang pada saya berjaya semalam..


    Ulat Bulu

  8. #37

    Join Date
    Jan 2011
    Location
    rumah kotai pekerja kontrak
    Posts
    1,028

    Re: Macro : Permulaan Macro-man

    Quote Originally Posted by paizero View Post
    kalo spider tunjuk je gambo kat abam Red..secara automatik Abam Red akan mengenali beliau....
    silap2 labah2 tu yang memperkenalkan diri kat abam red....almaklumlah..selalu nampak tapi jarang bertegur..xD

  9. #38

    Join Date
    Jul 2010
    Location
    pasir berdengung jb
    Posts
    1,004

    Re: Macro : Permulaan Macro-man

    Quote Originally Posted by miesterzenz View Post
    silap2 labah2 tu yang memperkenalkan diri kat abam red....almaklumlah..selalu nampak tapi jarang bertegur..xD
    hehe..kadang selisih bahu..hehe..ade jap2 lagi red sergah kat sini sbb ngumpat die..hehe..

    kasi satu

    Spider

  10. #39

    Join Date
    Jul 2010
    Location
    pasir berdengung jb
    Posts
    1,004

    Re: Macro : Permulaan Macro-man

    Sebelum blik up satu..

    Jom Macro


    GrassHooper

  11. #40

    Join Date
    Jul 2010
    Location
    pasir berdengung jb
    Posts
    1,004

    Re: Macro : Permulaan Macro-man

    sblum2 ni pkai et no3 & 1..tapi ptg tadi pkai no2 & 3..agak susah nak dpt distance dgn subject..DOF pn nipis je..

    Gambar tak sharp tp ade moment spider tgh buat web..hehe


    Build My Home

  12. #41

    Join Date
    Jul 2010
    Location
    pasir berdengung jb
    Posts
    1,004

    Re: Macro : Permulaan Macro-man

    Kongsi satu



    Bug

  13. #42

    Join Date
    Jul 2010
    Location
    pasir berdengung jb
    Posts
    1,004

    Re: Macro : Permulaan Macro-man

    selamat pagi semua..


    Spider

  14. #43

    Join Date
    May 2011
    Location
    Kelate num..
    Posts
    108

    Re: Macro : Permulaan Macro-man

    gempak arr bro..

  15. #44

    Join Date
    May 2011
    Location
    Kelate num..
    Posts
    108

    Re: Macro : Permulaan Macro-man

    Quote Originally Posted by andy nikon View Post
    Kongsi satu



    Bug
    yg ni bukaan aperture nye berapa ?

  16. #45

    Join Date
    Apr 2007
    Location
    Spiderville
    Posts
    6,685

    Re: Macro : Permulaan Macro-man

    Quote Originally Posted by miesterzenz View Post
    silap2 labah2 tu yang memperkenalkan diri kat abam red....almaklumlah..selalu nampak tapi jarang bertegur..xD
    tengok je la kat flickr aku tu: Spider Directory: http://www.flickr.com/photos/labah-labah/

    nanti buku spider aku siap, sorang kena beli 10. biar aku jadi kaya boleh upgrade kamera.
    Shoot all the way because that's the way to shoot.

    Spider Blog: http://malaysianspiders.blogspot.com

    Spider Directory: http://www.flickr.com/photos/labah-labah/

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •