Page 1 of 8 123 ... LastLast
Results 1 to 15 of 109

Thread: Macro : Permulaan Macro-man

  1. #1

    Join Date
    Jul 2010
    Location
    pasir berdengung jb
    Posts
    1,004

    Talking Macro : Permulaan Macro-man

    Salam & Selamat sejahtera

    Permulaan dalam bidang macro..menceburi bukan kerana boring bidang lain tetapi mengajar diri untuk bersabar , mengajar mata untuk manual fokus dan macam2 lagi..segalanya untuk kebaikan..

    Komen dan kritikan amat di alu2kan

    Rewang 1


    ET + Pop Flash + F8-F16

  2. The Following User Like This Post:


  3. #2

    Join Date
    Apr 2007
    Location
    Spiderville
    Posts
    6,685

    Re: Macro : Permulaan Macro-man

    takkan satu je kut. yg ni dah memang cun, nak komen pun tak leh nak kata banyak berdasarkan setup dan tempoh ceburan. kalau ada yg lain, walaupun haprak, bubuh la baru sedap sikit bedah siasat. kalau gambar cun dapat komen "cun" je la.
    Shoot all the way because that's the way to shoot.

    Spider Blog: http://malaysianspiders.blogspot.com

    Spider Directory: http://www.flickr.com/photos/labah-labah/

  4. #3

    Join Date
    Jan 2011
    Location
    rumah kotai pekerja kontrak
    Posts
    1,028

    Re: Macro : Permulaan Macro-man

    hah....tul tu..keh keh keh...aku haram langsung tak tau apa tu makro....tapi respect gile kat masta2 ataupun nubis2 yang menceburi bidang ni...memang jenis nafas tahan kat usus betul dorang ni...cool rilex je..tak ter puji kadang2 hasil makro man2 semua ni especially yang selalu ambik gambo labah2 kawen...sekarang ni nampak mcm fokus lari ke model putera katak plak...ehehe...caiyok!!...nanti ajar aku eh...aku dah listkan dah SP90 dalam senarai lens yang bakal aku sambar...insyallah tahun ni...tak dapat tahun ni tahun depan..tak dapat tahun depan..tahun tahun tahun depan..xD

  5. #4

    Join Date
    Jul 2010
    Location
    pasir berdengung jb
    Posts
    1,004

    Re: Macro : Permulaan Macro-man

    Quote Originally Posted by red View Post
    takkan satu je kut. yg ni dah memang cun, nak komen pun tak leh nak kata banyak berdasarkan setup dan tempoh ceburan. kalau ada yg lain, walaupun haprak, bubuh la baru sedap sikit bedah siasat. kalau gambar cun dapat komen "cun" je la.
    yang OOF teruk mmg takkan masuk la dalam thread ni..mane yang rasa elok je di mata dapat di naik kan....kdg2 bnyk nasib gak amik macro td..


    komen dr dri sendri - flash terlalu harsh sgt kot..



    labah2 (saintifik hamba tak tau)
    ET + Pop Up Flash + f8-f16

    komen master2 macro lain amat di alu2 kan..

  6. #5

    Join Date
    Jul 2010
    Location
    pasir berdengung jb
    Posts
    1,004

    Re: Macro : Permulaan Macro-man

    Quote Originally Posted by miesterzenz View Post
    hah....tul tu..keh keh keh...aku haram langsung tak tau apa tu makro....tapi respect gile kat masta2 ataupun nubis2 yang menceburi bidang ni...memang jenis nafas tahan kat usus betul dorang ni...cool rilex je..tak ter puji kadang2 hasil makro man2 semua ni especially yang selalu ambik gambo labah2 kawen...sekarang ni nampak mcm fokus lari ke model putera katak plak...ehehe...caiyok!!...nanti ajar aku eh...aku dah listkan dah SP90 dalam senarai lens yang bakal aku sambar...insyallah tahun ni...tak dapat tahun ni tahun depan..tak dapat tahun depan..tahun tahun tahun depan..xD
    hehe..boleh je..redah tempat ko pon boleh..hehe..

    satu lagi..


    white spider..
    ET + Pop Up Flash + f8-f16

  7. #6

    Join Date
    Jul 2010
    Location
    pasir berdengung jb
    Posts
    1,004

    Re: Macro : Permulaan Macro-man



    Mother and her sons

  8. #7

    Join Date
    Apr 2007
    Location
    Spiderville
    Posts
    6,685

    Re: Macro : Permulaan Macro-man

    Quote Originally Posted by andy nikon View Post
    yang OOF teruk mmg takkan masuk la dalam thread ni..mane yang rasa elok je di mata dapat di naik kan....kdg2 bnyk nasib gak amik macro td..


    komen dr dri sendri - flash terlalu harsh sgt kot..



    labah2 (saintifik hamba tak tau)
    ET + Pop Up Flash + f8-f16

    komen master2 macro lain amat di alu2 kan..
    yg hancur lebur tu takyah tunjuk la. yg ni contoh yg elok dipaparkan. nama dia Opadometa fastigata, biasa jumpa kat bawah pokok atau ranting mati. web jenis orb besar sehingga 1m almost horizontal tetapi agak senget. jelas la problem pasal highlight kat badan dia je. kita cerita pasal bab ni je dulu. bila kita layan makro arthropod (serangga, labah2, kala, kutu dan sebagainya), kita harus ingat yg kulit diaorang ni memantulkan cahaya dan senang bersinar. jadi camne nak menangani limitation ni?

    1. diffuse flash betul2. tapi takut gak nanti bahagian lain tak cukup cahaya. haaa tu pasal aku pakai manual setting supaya boleh adjust mana yg patut bila jadi kes exposure lari ni. flash pun set manual supaya senang nak compensate. kalau ttl tu consistent tak pe la.
    2. cahaya dari tepi. gambar ni kalau flash datang dari kiri, kurang la kesan highlight tu sebab pantulan paling ketara ialah pada abdomen dia yg ada lengkungan dan kalernya putih. jadi elakkan flash drp target benda yg ada sifat sebegini.
    3. pakai available light.
    4. ambik dari angle lain yg mengurangkan kesan highlight.

    memang bab jaga highlight ni adalah topik yg hot dalam makro, tu pasal orang bikin diffuser macam2 jenis. disamping kita nak tahu apa yg boleh kita buat (ie design diffuser), elok juga kita tahu tentang sifat subjek tu agar ada benda yg kita boleh elakkan (tukar angle). kombinasi pelbagai solution berbeza akan memudahkan kita menghasilkan masterpiece.
    Shoot all the way because that's the way to shoot.

    Spider Blog: http://malaysianspiders.blogspot.com

    Spider Directory: http://www.flickr.com/photos/labah-labah/

  9. The Following User Like This Post:


  10. #8

    Join Date
    Apr 2007
    Location
    Spiderville
    Posts
    6,685

    Re: Macro : Permulaan Macro-man

    Quote Originally Posted by andy nikon View Post
    hehe..boleh je..redah tempat ko pon boleh..hehe..

    satu lagi..


    white spider..
    ET + Pop Up Flash + f8-f16
    kes sama la macam tadi. ni juvenile spider genus Argiope, sebab dia belum akil baligh aku tak tau species apa. kita boleh tahu dia ni masih budak sebab ratio kepala dan abdomen dia kecil dan web dia ada zigzag bintang tu yang dipanggil "doily stabilimentum". cuba bayangkan kalau gambar ni masih diambil drp angle yg sama tapi cahaya datang dari kiri.

    ok, aku tau ko pakai pop up flash je. cuba try bayangkan macam mana ko nak bikin side lighting makro guna pop-up. tak yah google cari design kat web, cuba try fikir sendiri camne nak design reflector yg boleh solve problem ni dan cuba bikin. kalau dah tak kreatif sangat tu google je la tapi bagi aku design kat internet tu banyaknya mengarut je lebih. asah minda kita untuk reka sendiri sebab apa yg kita nak hasilkan adalah kesan yg kita inginkan. aku pernah modify diffuser dalam hutan sebab nak dapatkan kesan spesifik untuk satu situasi yg unik.
    Shoot all the way because that's the way to shoot.

    Spider Blog: http://malaysianspiders.blogspot.com

    Spider Directory: http://www.flickr.com/photos/labah-labah/

  11. The Following 2 Users Like This Post:


  12. #9

    Join Date
    Jul 2010
    Location
    pasir berdengung jb
    Posts
    1,004

    Re: Macro : Permulaan Macro-man

    thanks bro red tentang penerangan tersebut..memang mencabar amik spider ni tadi..angin sentiasa bertiup so die pnye web sntiasa bergoyang2..kne banyak bersabar nak amik..4 5 kali bru dapat..

    flash TTL -1..(aku fail bab flash..hentam je ni)
    diffuser aku pkai yang ni..


    mungkin cara terbaik ubah angle..available light mungkin x dapat sebab redup sgt kwsan tu

    takpe2 aku bru bli pringles..sat2 lagi aku ubah suai..mungkin aku buat 30 to 45 dgree dr horizantal camera..

    kongsi lagi

  13. #10

    Join Date
    Jul 2010
    Location
    pasir berdengung jb
    Posts
    1,004

    Re: Macro : Permulaan Macro-man

    last utk malam ni..



    Kerengga rewang siput.( kot )

  14. #11

    Join Date
    Aug 2010
    Location
    La ni kat Aloq Setaq
    Posts
    1,612

    Re: Macro : Permulaan Macro-man

    molek semua dah ni andy..
    abg red pon dah perturun ilmu tu..

    kipidap..!!

  15. #12

    Join Date
    Oct 2009
    Location
    Kuala Lumpur
    Posts
    1,932

    Re: Macro : Permulaan Macro-man

    steady la tu...cuma arna agak kurang sengat sikit....

  16. #13

    Join Date
    Jan 2011
    Posts
    2,102

    Re: Macro : Permulaan Macro-man

    shot kerengge dua dua cun.

  17. #14

    Join Date
    Jan 2010
    Location
    kajang
    Posts
    407

    Re: Macro : Permulaan Macro-man

    kena buat TT macro ni..tak pun outing ngan otai macro, apa kata abam Red & abam Jai org Johor...sorry andy nikon OT skit...hehe
    Biarlah sedikit asalkan ianya berterusan..daripada banyak tetapi sementara

  18. #15

    Join Date
    Jul 2010
    Location
    pasir berdengung jb
    Posts
    1,004

    Re: Macro : Permulaan Macro-man

    Quote Originally Posted by xenocapin View Post
    molek semua dah ni andy..
    abg red pon dah perturun ilmu tu..

    kipidap..!!
    thanks capin..byk lagi nak kne asah ni..

    Quote Originally Posted by Jai org Johor View Post
    steady la tu...cuma arna agak kurang sengat sikit....
    thanks jai..memang tak menyengat..hehe..gambar biase nampak...tu pun lepak gak..aku cube lagi petang ni.

    Quote Originally Posted by fotokrapika View Post
    shot kerengge dua dua cun.
    thank jaa..kerengga klo dapat makan memang die buat tak tau je dgn kite..hehe..tu senang skit amik gambo dorg

    Quote Originally Posted by acecanon View Post
    kena buat TT macro ni..tak pun outing ngan otai macro, apa kata abam Red & abam Jai org Johor...sorry andy nikon OT skit...hehe
    takde hal bro acecanon..time CNY korg cuti panjang & blik kampung ke..insyaALLAH aku hari rabu sampai ahad minggu CNY tu ade dekat KL..boleh la TT ke Redah Utan ke nanti..

    Kongsi satu hasil dari semalam..
    Time cari2 serangga jumpe plak mata kail dekat pokok..


    Karam Di Darat

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •