Results 1 to 15 of 15

Thread: D80 with HOYA R72 Infrared Filter

  1. #1

    Join Date
    Apr 2006
    Location
    Selangor
    Posts
    1,692

    D80 with HOYA R72 Infrared Filter

    Tolong kenapa saya tak leh set white balance kalau guna R72.. dah try balik selepas outing IR masih gagal... Bro DOME and Mazrul, hang nyer setting apa ?
    "There is nothing worse than a sharp image of a fuzzy concept." — Ansel Adams (1902—1984).
    http://www.mkrash.com

  2. #2

    Join Date
    Aug 2005
    Location
    Di Sini
    Posts
    7,522
    maksudnya tak boleh preset what balance ke ? untuk d80 .dia kena 4stop over berbanding d70
    cuba pasang r72 tu , set iso 640 , f4 dan 15 sec atau iso 640, f5.6 dan 30sec
    untuk testing kebarangkalian mendapat GOOD semasa preset , cuba setting di atas dan shot ke arah apa saja subjek seperti rumput, jika di LCD kelihatan bayang2 subjek itu ,kalau rumput pun rumput lah maka kebarangkalian untuk mendapat GOOD adalah tinggi kerana dedahan sudah secukup rasa. selamat mencuba.

  3. #3

    Join Date
    Sep 2005
    Location
    Johor Bahru
    Posts
    1,813

    Re: D80 with HOYA R72 Infra Red Filter

    Quote Originally Posted by mkrash
    Tolong kenapa saya tak leh set white balance kalau guna R72.. dah try balik selepas outing IR masih gagal... Bro DOME and Mazrul, hang nyer setting apa ?
    Mkrash...

    Aku rasa kau tak set WB dia ngan betul. Sila refer DCM Januari page 52 kalau tak salah utk setkan WB pada D80. Kalau tak kena bukak manual balik.

    Mcm dome kata, boleh setkan pada langit, rumput, kertas putih utk WB nih. Aku lom sempat explore lagi...yg dapat hasil pun kira boleh aje.
    Try lagi mkrash!

  4. #4

    Join Date
    Apr 2006
    Location
    Selangor
    Posts
    1,692
    Aku hari tu jenuh dah cuba ngan CG memang tak boleh.. tu yang heran, adakah D80 ku bermasalah... ?
    "There is nothing worse than a sharp image of a fuzzy concept." — Ansel Adams (1902—1984).
    http://www.mkrash.com

  5. #5

    Join Date
    Aug 2005
    Location
    Di Sini
    Posts
    7,522
    dah cuba setting yang aku bagitau tu ke ?

  6. #6

    Join Date
    Apr 2006
    Location
    Selangor
    Posts
    1,692
    Dah ... tak leh.. malah iso 800 pon dah try... heran.. heran...
    tapi sekarang dah tak leh try tokey Hoya dah tak de... hehehe nak beli tak berani sebab tak takut tak leh..
    "There is nothing worse than a sharp image of a fuzzy concept." — Ansel Adams (1902—1984).
    http://www.mkrash.com

  7. #7

    Join Date
    Aug 2005
    Location
    Di Sini
    Posts
    7,522
    aku duk buat ok aje
    tengk juga lighting semasa preset tu.
    aku sebelum ni pun ada masalah juga nak preset
    tapi setelah duk testing dengan pelaris
    kitorang testing preset 3 model nikon ( d50/d70/d80)
    akhirnya dpt solution mcm yang aku reply awal2 tu
    cuma setting tu bukan sifir tetap bergantung pada lighting semasa

  8. #8

    Join Date
    Nov 2005
    Posts
    4,986

    mmg boleh mkrash eii..
    esok mari tranung nehS!
    :P
    What Does " Shooting From The Hip " Mean?
    http://www.aiman.my/

  9. #9

    Join Date
    Feb 2010
    Location
    shah alam
    Posts
    133

    Re: D80 with HOYA R72 Infra Red Filter

    tumpang tanya pd sesapa yg sudi jawab....

    kalau pakai filter bole ke dpt output warna macam full i/i gamba efanheng tu ?

    1 lg kalau pakai filter boleh ke ada macam2 versi ataupun dia hanya boleh ambil
    gmbr full i/r sjh ?

  10. #10

    Join Date
    Aug 2005
    Location
    Di Sini
    Posts
    7,522

    Re: D80 with HOYA R72 Infra Red Filter

    kalau pakai filter bole ke dpt output warna macam full i/i gamba efanheng tu ?
    gambar mana satu ?

    1 lg kalau pakai filter boleh ke ada macam2 versi ataupun dia hanya boleh ambil
    gmbr full i/r sjh ?
    filter yang di jual kebanyakan adalah untuk full infrared

  11. #11

    Join Date
    Feb 2009
    Location
    @ putrajaya
    Posts
    266

    Re: D80 with HOYA R72 Infra Red Filter

    rasanya
    full ir je..
    so kalau nak dapat warna pelbagai. pengolahan digital perlu dilakukan berdasarkan nilai swap chanel tertentu.
    dahn sudah pasti hasilnya tidak sama seperti yang sudah dimodified
    Personal Blog
    nak beli barangan photography ?

  12. #12

    Join Date
    Feb 2010
    Location
    shah alam
    Posts
    133

    Re: D80 with HOYA R72 Infra Red Filter

    Quote Originally Posted by dome View Post
    gambar mana satu ?



    filter yang di jual kebanyakan adalah untuk full infrared


    yg ni hehe....

    http://forum.fotomedia.com.my/showth...?t=9275&page=3

    owwh ok2...utk filter full jer....

  13. #13

    Join Date
    Feb 2010
    Location
    shah alam
    Posts
    133

    Re: D80 with HOYA R72 Infra Red Filter

    Quote Originally Posted by mherizat View Post
    rasanya
    full ir je..
    so kalau nak dapat warna pelbagai. pengolahan digital perlu dilakukan berdasarkan nilai swap chanel tertentu.
    dahn sudah pasti hasilnya tidak sama seperti yang sudah dimodified

    ooo yg mody jugak yang charer hasilnya yer.....ok2...tq bro...

  14. #14

    Join Date
    Aug 2005
    Location
    Di Sini
    Posts
    7,522

    Re: D80 with HOYA R72 Infra Red Filter

    Quote Originally Posted by saya asan View Post
    yg ni hehe....

    http://forum.fotomedia.com.my/showth...?t=9275&page=3

    owwh ok2...utk filter full jer....
    yg tu boleh jer juga dgn filter tapi masalah dengan filter perlu shot dgn slowspeed
    tak boleh dengan normal speed,nak dapat sharp tu susah la sikit kalau shot orang,
    gerak sikit habis..kalau time shot angin kuat..daun2 pokok pun semua akan blur

  15. #15

    Join Date
    Feb 2010
    Location
    shah alam
    Posts
    133

    Re: D80 with HOYA R72 Infra Red Filter

    Quote Originally Posted by dome View Post
    yg tu boleh jer juga dgn filter tapi masalah dengan filter perlu shot dgn slowspeed
    tak boleh dengan normal speed,nak dapat sharp tu susah la sikit kalau shot orang,
    gerak sikit habis..kalau time shot angin kuat..daun2 pokok pun semua akan blur


    whookeyyy bro dome......gueyy suda paham dah sikit beza antara dua nya....
    mmg dpt bayangkan mcm mn susahnya pki filter hehe...

    dpt memahaminya dlu jer lah wt masa ni.....terima kasih...

Tags for this Thread

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •