Page 3 of 3 FirstFirst 123
Results 31 to 45 of 45

Thread: First try ke alam makro

  1. #31

    Join Date
    Apr 2007
    Location
    Spiderville
    Posts
    6,685

    Re: First try ke alam makro

    walaupun 1/20s, flash akan kasi kesan pegun bila guna aperture kecik tetapi akan ada kesan gegaran juga. susah nak sharp habis.

    flash 3rd party macam yn460 tu sistem ttl dia bengong la jai. tak sama dgn fl50 yg ttl tepat 98%.
    Shoot all the way because that's the way to shoot.

    Spider Blog: http://malaysianspiders.blogspot.com

    Spider Directory: http://www.flickr.com/photos/labah-labah/

  2. #32

    Re: First try ke alam makro

    kawe rasa mungkin setting kawe pakai ari tu...auto utk speed je mode Av kot...

  3. #33

    Re: First try ke alam makro

    TRy lagi ...shutter speed 1/40,,,ISO lain2.. no 1,2,4 suma 800...no 3 iso 400...suma reverse 50mm+et
    1

    2

    3

    4

  4. #34

    Join Date
    Jul 2010
    Location
    pasir berdengung jb
    Posts
    1,004

    Re: First try ke alam makro

    hati2 mase tukar2 lens sebab da nampak habuk atau pn bendasing lain da kt pic tu..saya pernah alami perkara ni..smpi sekarang ade lagi seketul tak dapat buang..huhuhu..

    anyway pasal gambar da ok..kdg2 cume under and WB lain skit je..tuan adjust je dlm PP..yg penting detail jangan ilang..gambar robberfly tu teman jeles..sbb x dapat lagi amik makhluk ni..

  5. #35

    Re: First try ke alam makro

    tajam mata tuan..ambe tak npk pun habuk...pic yg mana tuh?

  6. #36

    Join Date
    Jul 2010
    Location
    pasir berdengung jb
    Posts
    1,004

    Re: First try ke alam makro

    Quote Originally Posted by jemay31 View Post
    tajam mata tuan..ambe tak npk pun habuk...pic yg mana tuh?
    mula2 egat monitor teman..teman gosok and lap2 monitor takleh hilang..rupa2 nya dari gambar tuan..maaf la klo teman tersalah tafsir..teman nampak kt gambar yg background hijau cair tu..pic no 1 dan 3..

  7. #37

    Re: First try ke alam makro

    OOO ...kawe ingat debu kat monitor kawe..mmg debu dlm gambar rupanya..haahaha

  8. #38

    Re: First try ke alam makro


    KAWE HDRkan pic ni...acceptable dop?

  9. #39

    Re: First try ke alam makro

    Betul la ada habuk dlm lens tu..tapi dkt cermin depan sensor tuh..titik itam tu kan andy

  10. #40

    Join Date
    Jul 2010
    Location
    pasir berdengung jb
    Posts
    1,004

    Re: First try ke alam makro

    Quote Originally Posted by jemay31 View Post
    Betul la ada habuk dlm lens tu..tapi dkt cermin depan sensor tuh..titik itam tu kan andy
    saya rase yg titik itam tu la..klo kite push nilai F yg lebih kecil..maka makin jelas la kelihatan..klo f yg besar x brape nampak sgt..saya tak pasti dekat lens ke atau sensor atau mirror..saya da anta servis ari tu da hilang pada mula nya..tp mungkin habuk tu tak keluar semua dr body..so skrg ni ade lg seketul dkat sensor saya..tak berani nk bersih kan..skrg ni saya redho je dlu.hehe...klo nampak dekat gambo tu tpakse la saya clone kn je.

  11. #41

    Re: First try ke alam makro

    Lama dah tak tepek

    Lalat buah
    50mm+ET
    1/100, f11 ISO100...speedlite

  12. #42

    Re: First try ke alam makro


    Setting sama cuma dah kena Pseudo HDR heheh

    ni warna asal tapi pic lain....blur skit..nak tgk telurnya


    reverse 50mm..f11,1/100 iso 100+speedlite
    edit B/W
    Last edited by jemay31; 8th June 2012 at 03:51 PM.

  13. #43

    Join Date
    Feb 2010
    Location
    Depan PC sekarang ni
    Posts
    800

    Re: First try ke alam makro

    cantik gambar spider hitam putih ni
    Hargai Ilmu Sebagai Bekalan Hidup Bukan Sebagai Alat Untuk Menunjuk-Nunjuk

  14. #44

    Re: First try ke alam makro

    Ye ke...? Mekasih...tapi sbenarnya gamba asal jadi kekuningan..tak tau ngape...maka sy konbert jd bw..

  15. #45

    Join Date
    Nov 2019
    Posts
    2

    Re: First try ke alam makro

    lama tak makro...

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •