Page 1 of 3 123 LastLast
Results 1 to 15 of 45

Thread: First try ke alam makro

  1. #1

    First try ke alam makro

    Salam...
    Saya baru mencuba ambil gamba makro/close up ni..cumanya kenapa gamba saya amik tak nampak cantik?

    Exif: 1:200
    Aperture 5.6
    Iso : 500..
    Natural lighting

    Yg sy amik ni pakai reverse lens on kit lens 18-55mm... Yg lingkaran itam tu mmg ada ke kalu guna reverse lens?

  2. #2

    Join Date
    Mar 2010
    Location
    k. terengganu, shah alam(dah merantau ke kedah - UUM),
    Posts
    1,454

    Re: First try ke alam makro

    boleh di perkemas kat sini ada info sikit http://ejadfotopoyo.blogspot.com/201...-part-iii.html
    mgkin boleh perbaiki teknik. teruskan berusaha.

  3. #3

    Join Date
    Jul 2010
    Location
    pasir berdengung jb
    Posts
    1,004

    Re: First try ke alam makro

    saya pun suke amik macro tp saya x pakai kit lens..saya pkai extension tube..cube tuan praktix dekat subject yg tak bergerak dlu..contoh nye duit syiling ke..mata pensil ke..

    tujuan nye supaya tuan dapat biasa kn jarak2 utk focus..bile tuan da biasa dpt fokus pada subject yg tak bergerak..pastu baru cube makhluk2 yg bergerak dan memahami pekara teknikal lain seperti lighting/flash..

    selamat berlatih..macro mula2 memang menguji kesabaran..lame2 mendatangkn keseronokkan..

  4. #4

    Join Date
    May 2010
    Location
    KB/KL/KUANTAN
    Posts
    2,273

    Re: First try ke alam makro

    gambar cantik atau x aku xnk komen sb "cantik" ni bende subjektif...
    tapi kalu tengok gambar dan exif secara teknikal mmg x kena la

    1. shoot makro kene pakai aperture kecik minimum F16..tapi pakai F besar pon bleh kalu nak wat creative shot
    2. aku rase ko shoot guna auto fokus...tapi utk makro better pakai manual fokus
    3. pakai speed light + diffuser..gune build in flash pon ok janji kasik diffuse sama die...shoot makro pakai available lighting pon bleh tapi ni ilmu dewa2 alam petala langit...lama nk kene bertapa baru mahir
    4. pasal vignet tu aku x pasti sb x pernah pakai reverse ring...kene tanye org yg biase gune tp aku rase sb ko x pusing zoom habis kot

  5. #5

    Join Date
    Apr 2007
    Location
    Spiderville
    Posts
    6,685

    Re: First try ke alam makro

    reverse ring camne nak af daa, kena tarik wayar baru boleh.
    Shoot all the way because that's the way to shoot.

    Spider Blog: http://malaysianspiders.blogspot.com

    Spider Directory: http://www.flickr.com/photos/labah-labah/

  6. #6

    Join Date
    May 2010
    Location
    KB/KL/KUANTAN
    Posts
    2,273

    Re: First try ke alam makro

    Quote Originally Posted by red View Post
    reverse ring camne nak af daa, kena tarik wayar baru boleh.
    owh cam2 ker red??...aku x pernah pakai reverse so mmg x taw hehehe

  7. #7

    Re: First try ke alam makro

    Sebenarnya bukan kitlens saja..tapi kitlens+50mm reverse lens kat dpn..mmg ambe zoom habis sampai 55,kalu tak lingkaran itam tu makin besar..subjek makin kecik jadinya...
    Yang ni plak pakai 50mm reverse ngan ET..masalahnya takleh nak fokus ke 3-3 mata pensil tu.kena 1 je..

  8. #8

    Join Date
    Mar 2010
    Location
    pasir gudang johore
    Posts
    343

    Re: First try ke alam makro

    amik angle dr atas kot baru dapat nampak 3 mata ..aperture kne main cikit f8 - f11 - f16 atau kene sambar sebijik lens sp90.. hehehe

  9. #9

    Re: First try ke alam makro

    Sp90 mmg pilihan kaki makro ke? Arganya tu mcm bleh beli kamera baru kan..

  10. #10

    Re: First try ke alam makro

    Quote Originally Posted by anakmokhtar View Post
    boleh di perkemas kat sini ada info sikit http://ejadfotopoyo.blogspot.com/201...-part-iii.html
    mgkin boleh perbaiki teknik. teruskan berusaha.
    Website demo ke? Bestjugek

  11. #11

    Re: First try ke alam makro

    Update...gamba benda tak gerak je

    exif kang mlm baru letaK



    suma pakai kit lens kecuali yg merah tu pakai kit lens ngan reverse kalu tak silap
    Last edited by jemay31; 8th February 2012 at 12:21 PM.

  12. #12

    Join Date
    Apr 2007
    Location
    Spiderville
    Posts
    6,685

    Re: First try ke alam makro

    ishhhh... ko ni advanced sangat. kalau kita baru start bidang baru, tak yah la kasi peralatan tu complicated sangat. bila dah faham konsep tu, pasang je la apa yg nak. bila banyak sangat faktor, kita nak trace kat mana yg boleh diperbaiki tu jadi leceh. lain la kalau cerita time tt atau outing sebab kita boleh tengok hands on.

    ko baru 1st time buat reverse lens, pakai 50mm je dah. prektis sampai la gambar tu ko puas hati, lepas tu tindan la 10 lens kalau nak. keep things simple.
    Shoot all the way because that's the way to shoot.

    Spider Blog: http://malaysianspiders.blogspot.com

    Spider Directory: http://www.flickr.com/photos/labah-labah/

  13. #13

    Re: First try ke alam makro

    Quote Originally Posted by red View Post
    ishhhh... ko ni advanced sangat. kalau kita baru start bidang baru, tak yah la kasi peralatan tu complicated sangat. bila dah faham konsep tu, pasang je la apa yg nak. bila banyak sangat faktor, kita nak trace kat mana yg boleh diperbaiki tu jadi leceh. lain la kalau cerita time tt atau outing sebab kita boleh tengok hands on.

    ko baru 1st time buat reverse lens, pakai 50mm je dah. prektis sampai la gambar tu ko puas hati, lepas tu tindan la 10 lens kalau nak. keep things simple.
    ni dah kes terover excited sgt boss..heheh..ok ambe try 50mm reverse je dulu..TQ

  14. #14

    Join Date
    Apr 2007
    Location
    Spiderville
    Posts
    6,685

    Re: First try ke alam makro

    try dgn setup simple, reversekan 50mm tu. cari sumber cahaya yg cukup- sama ada matahari terik atau flash. tak pun guna tripod untuk shutter slow. dapatkan setting yg sesuai untuk lighting tanpa up iso lebih drp 400. guna subjek yg tak hidup untuk senang eksperimen.

    dah dapat lighting yg cukup, dapatkan fokus dgn adjust dof kasi gambar tu berkesan. experimen sampai puas hati. waspada dengan jarak antara lens dan subjek.

    untuk subjek still life, composition akan menghidupkan gambar. kalau blur2 sangat, skip je. tapi sekurang2nya biar lah nampak berseri sikit gambar tu.

    dah sudah tu, gi taman bunga cari menatang.
    Shoot all the way because that's the way to shoot.

    Spider Blog: http://malaysianspiders.blogspot.com

    Spider Directory: http://www.flickr.com/photos/labah-labah/

  15. #15

    Join Date
    Mar 2011
    Location
    k.Rompin-keratong-Putrajaya........
    Posts
    228

    Re: First try ke alam makro

    Quote Originally Posted by red View Post
    ishhhh... ko ni advanced sangat. kalau kita baru start bidang baru, tak yah la kasi peralatan tu complicated sangat. bila dah faham konsep tu, pasang je la apa yg nak. bila banyak sangat faktor, kita nak trace kat mana yg boleh diperbaiki tu jadi leceh. lain la kalau cerita time tt atau outing sebab kita boleh tengok hands on.

    ko baru 1st time buat reverse lens, pakai 50mm je dah. prektis sampai la gambar tu ko puas hati, lepas tu tindan la 10 lens kalau nak. keep things simple.
    Quote Originally Posted by jemay31 View Post
    ni dah kes terover excited sgt boss..heheh..ok ambe try 50mm reverse je dulu..TQ
    dulu aku guna ET, pastu guna lens Quantaray (cap ayam), pastu skrg Tokina 100mm Pro D Makro kesayang ku..heeeee...ilmu yg aku dpt, sentiasa praktikkan..makro perlukan kesabaran yg tinggi...

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •