Results 1 to 15 of 15

Thread: bedah photo | i r a

  1. #1

    bedah photo | i r a

    Salam..

    Dikongsikan skit hasil yg x seberapa. Harap boleh bedah sepenuh nye. Tanpa sebarang editing.




    ISO : 640
    Shutter Speed : 1/320
    Aperture : 1.2
    Available light with reflektor




    ISO : 640
    Shutter Speed : 1/500
    Aperture : 1.2
    Available light with reflektor

  2. #2

    Join Date
    Apr 2007
    Location
    Spiderville
    Posts
    6,685

    Re: bedah photo | i r a

    personal view: agak soft keseluruhan. mungkin sebab aperture terlalu luas hingga jauh drp sweet spot atau iso yg agak tinggi. andaikan subjek ni reti nak duduk diam, boleh rendahkan speed hingga 1/80s dan adjust iso/aperture sewajarnya. tone pun agak menenggelamkan subjek sedikit.

    dalam gambar 1, simpul kepala tu masuk fokus. sebab hampir keseluruhan frame tu out of focus, bonjol tu seakan2 jadi point of interest. boleh dielakkan dgn recompose atau crop (leceh sikit sebab dah angle camtu).
    Shoot all the way because that's the way to shoot.

    Spider Blog: http://malaysianspiders.blogspot.com

    Spider Directory: http://www.flickr.com/photos/labah-labah/

  3. The Following User Like This Post:


  4. #3

    Join Date
    Jul 2008
    Location
    Kemaman & Bandar Puteri, Puchong
    Posts
    1,469

    Re: bedah photo | i r a

    satu persoalan sahaja. masa ambik gambar ni, titik fokus letak kat mana?
    Photography is not about the gears,it is about how you photograph.

  5. #4

    Re: bedah photo | i r a

    izzat: gmbr 1st, focus kt bulu mata, gmbr 2nd, focus kt mata kanan. open wide abes utk try. abam red: masa ni da gelap. Dalam kui 6.30, dlm bangunan yg ade sedikit cahaya. tu yg guna iso tggi. Tp sbnr nye ble guna shutter 1/80s. Tp focus mmg out la. sbb baru try barang baru.

  6. #5

    Re: bedah photo | i r a

    tingginya ISO ? amik malam2 ke ..

  7. #6

    Re: bedah photo | i r a

    Quote Originally Posted by junkgoot View Post
    izzat: gmbr 1st, focus kt bulu mata, gmbr 2nd, focus kt mata kanan. open wide abes utk try. abam red: masa ni da gelap. Dalam kui 6.30, dlm bangunan yg ade sedikit cahaya. tu yg guna iso tggi. Tp sbnr nye ble guna shutter 1/80s. Tp focus mmg out la. sbb baru try barang baru.
    tak pakai speed light ke ???

  8. #7

    Re: bedah photo | i r a

    asklinux. petang dlm kui 6.30 dlm bangunan ys sedikit cahaya nye. mmg x guna speedlight. sbb nk try diri utk handle lens yg open wide 1.2.

  9. #8

    Join Date
    May 2010
    Location
    Kuantan Pahang
    Posts
    2,083

    Re: bedah photo | i r a

    Gambar 1
    Agak warm (sebab warna baju hampir dengan warna dinding) tetapi tidaklah mengurangkan mood. Sudut yang tinggi begini memerlukan satu POI yang kuat. Penggunaan apeture yang besar mungkin kurang sesuai dengan sudut begini. Jika saya, saya akan crop lagi bahi kanan subjek untuk kurangkan distraction dan lebih memberi lebih focus pada mata.....

    Gambar 2
    Menarik sekali dengan teknik reflection. Jika saya, saya akan kurangkan sedikit intensity reflector tapi itu adalah personal taste.
    Photography is a VISUAL COMMUNICATIVE LANGUAGE. To master, use it always.

  10. #9

    Join Date
    Dec 2009
    Location
    pj, sunway, bangsar, shah alam ,kb
    Posts
    4,955

    Re: bedah photo | i r a

    Quote Originally Posted by PengukirCahaya View Post
    Gambar 1
    Agak warm (sebab warna baju hampir dengan warna dinding) tetapi tidaklah mengurangkan mood. Sudut yang tinggi begini memerlukan satu POI yang kuat. Penggunaan apeture yang besar mungkin kurang sesuai dengan sudut begini. Jika saya, saya akan crop lagi bahi kanan subjek untuk kurangkan distraction dan lebih memberi lebih focus pada mata.....

    Gambar 2
    Menarik sekali dengan teknik reflection. Jika saya, saya akan kurangkan sedikit intensity reflector tapi itu adalah personal taste.
    welcome back abe zek...

  11. #10

    Join Date
    May 2010
    Location
    Kuantan Pahang
    Posts
    2,083

    Re: bedah photo | i r a

    Quote Originally Posted by azmizi View Post
    welcome back abe zek...
    Heh heh heheh.... lepas rindu sikit.
    Photography is a VISUAL COMMUNICATIVE LANGUAGE. To master, use it always.

  12. #11

    Re: bedah photo | i r a

    Abam Zek: Lama btoi tggu abam komen gambo2. Mmg mencabar gak nk handle lens ni. So byk nk kne praktis lg.

  13. #12

    Join Date
    May 2010
    Location
    Kuantan Pahang
    Posts
    2,083

    Re: bedah photo | i r a

    Quote Originally Posted by junkgoot View Post
    Abam Zek: Lama btoi tggu abam komen gambo2. Mmg mencabar gak nk handle lens ni. So byk nk kne praktis lg.
    Memang kena banyak praktis. Kan praktis tu make perfect...... Terbaik kalau boleh lebihkan bermain dgn natural lighting dan composition. Sebab kekuatan akhir ialah compostion.
    Saya suka avatar kamu, stylo giler best.
    Photography is a VISUAL COMMUNICATIVE LANGUAGE. To master, use it always.

  14. #13

    Re: bedah photo | i r a

    Abam zek mana menghilang? Lama btoi x nmpk dlm ni. sejak gune lens ni mmg byk main available light. Tp open wide smpi 1.2 mmg nmpk le ketara dof yg sempit. Jadi kompo mmg slalu out la. Ade uplod lg gambar lain. Abam komen2 la. Avatar tu sbb spek mata je yg retro. Hehe..

  15. #14

    Join Date
    May 2010
    Location
    Kuantan Pahang
    Posts
    2,083

    Re: bedah photo | i r a

    Quote Originally Posted by junkgoot View Post
    Abam zek mana menghilang? Lama btoi x nmpk dlm ni. sejak gune lens ni mmg byk main available light. Tp open wide smpi 1.2 mmg nmpk le ketara dof yg sempit. Jadi kompo mmg slalu out la. Ade uplod lg gambar lain. Abam komen2 la. Avatar tu sbb spek mata je yg retro. Hehe..
    DOF pun salah satu teknik composition.. tapi kalau guna cara yang betul laa. Gambar gambar yg lain tu,, nanti saya usher-usher.. heh heh heh
    Photography is a VISUAL COMMUNICATIVE LANGUAGE. To master, use it always.

  16. #15

    Re: bedah photo | i r a

    tq abam zek.

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •