Page 2 of 2 FirstFirst 12
Results 16 to 23 of 23

Thread: Harap dapat tolong otai2.. (beza manual atau autofocus lens)

  1. #16

    Join Date
    Mar 2010
    Location
    Ladang Getah Ontahmano, Ontario...
    Posts
    5,827

    Re: Harap dapat tolong otai2.. (beza manual atau autofocus lens)

    selain dari tu ialah kaca dia.. dedulu punya lens guna kaca fluorite sebab sifatnya sangat low-dispersion (sangat kurang membiaskan cahaya) menjadikan lens itu sangat sharp. la ni guna kaca ED... fluorite ni bahan mineral yg mahal wehhh... termasuk dlm kategori rare earth product jugak...

  2. #17

    Join Date
    Mar 2008
    Location
    Terengganu
    Posts
    491

    Re: Harap dapat tolong otai2.. (beza manual atau autofocus lens)

    ooo..faham dah sket... tq mangkor.
    - Bukan jurufoto professional, tapi bila minat mengatasi batas. -

  3. #18

    Join Date
    Mar 2008
    Location
    Terengganu
    Posts
    491

    Re: Harap dapat tolong otai2.. (beza manual atau autofocus lens)

    kesimpulannya.... mana yg ptt saya angkat?? hehe...

    cam berminat pada ais... atau ada pendapat lain??
    - Bukan jurufoto professional, tapi bila minat mengatasi batas. -

  4. #19

    Join Date
    Jan 2010
    Location
    Batu Pahat, Johor
    Posts
    1,682

    Re: Harap dapat tolong otai2.. (beza manual atau autofocus lens)

    Quote Originally Posted by rmanphoto View Post
    kesimpulannya.... mana yg ptt saya angkat?? hehe...

    cam berminat pada ais... atau ada pendapat lain??
    Kenalah mahir manual fokus. Kalau lens ais digunakan pada body fullframe, range fokus lebih panjang menbolehkan manual fokus lebih tepat, mudah dan pantas berbanding di gunakan pada body crop yang range fokus lebih pendek hingga memerlukan ketelitian yang lebih tinggi dan agak lambat untuk dapatkan fokus yang tepat.

  5. #20

    Join Date
    Mar 2008
    Location
    Terengganu
    Posts
    491

    Re: Harap dapat tolong otai2.. (beza manual atau autofocus lens)

    Kenalah mahir manual fokus.
    insyAllah... sdg belajar2... hehe. tq sir..
    - Bukan jurufoto professional, tapi bila minat mengatasi batas. -

  6. #21

    Join Date
    Feb 2007
    Location
    cyberjaya
    Posts
    4,340

    Re: Harap dapat tolong otai2.. (beza manual atau autofocus lens)

    pakai je lens AFS..... lebih murah dan senang...
    Mengkomen lebih senang daripada membuat apa yang dikomen sendiri.....

  7. #22

    Join Date
    Mar 2012
    Posts
    25

    Re: Harap dapat tolong otai2.. (beza manual atau autofocus lens)

    pilih ikut keperluan..wide angle lens ni kalau nak tangkap utk lanscape takde masalah la pakai manual..boleh ambil masa sikit utk dapatkan focus, atau senang set infitini trus..
    tapi kalau lens utk tangkap action jenuh jugak nak memfocus..btol tak? kalau tak betul jgn marah eh..hehe

  8. #23

    Join Date
    Mar 2008
    Location
    Terengganu
    Posts
    491

    Re: Harap dapat tolong otai2.. (beza manual atau autofocus lens)

    saya amk landscape jer...

    pakai je lens AFS..... lebih murah dan senang...
    hehe.. insyAllah...
    - Bukan jurufoto professional, tapi bila minat mengatasi batas. -

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •