Results 1 to 9 of 9

Thread: Bedah Photo l Ibu dan Anak

  1. #1

    Join Date
    Feb 2012
    Location
    si jangkang, klang selangor
    Posts
    39

    Bedah Photo l Ibu dan Anak

    [/url][/IMG
    Salam,

    Photo ini di ambil di ikea, gambar hasil DSLR saya yg pertama D90 + 50MM 1.8D

    iso : 500
    f : 3.5
    SS : 1/60

  2. #2

    Join Date
    Feb 2012
    Posts
    5

    Re: Bedah Photo l Ibu dan Anak

    cun....(macam kenal je

  3. #3

    Join Date
    Jan 2011
    Location
    rumah kotai pekerja kontrak
    Posts
    1,028

    Re: Bedah Photo l Ibu dan Anak

    mungkin kalo di crop sedikit lebih nampak penceritaannya...pendapat nubis je ni..apa pendapat otai2 lain..xD

  4. #4

    Join Date
    Feb 2012
    Location
    si jangkang, klang selangor
    Posts
    39

    Re: Bedah Photo l Ibu dan Anak

    Quote Originally Posted by mea edie View Post
    cun....(macam kenal je
    ye ke cun....

  5. #5

    Join Date
    Feb 2012
    Location
    si jangkang, klang selangor
    Posts
    39

    Re: Bedah Photo l Ibu dan Anak

    Quote Originally Posted by miesterzenz View Post
    mungkin kalo di crop sedikit lebih nampak penceritaannya...pendapat nubis je ni..apa pendapat otai2 lain..xD
    tima kasih miesterzenz

  6. #6

    Join Date
    Jan 2010
    Location
    dimana kaki ku berpijak...
    Posts
    1,233

    Re: Bedah Photo l Ibu dan Anak

    gambar ni mcm snap shoot biase je.. tiada perancangan yg lebih teliti.. pada pendapat sye, cube rancang shoot anda.. Penggunaan 3 serangkai pun perlu dikuasai...

    p/s: bila seorang kubis memberi pendapat.(aku la tu.. ekekekeke)
    BLOG
    BBM 21E47ECD

  7. #7

    Join Date
    Apr 2011
    Location
    Tanjung Malim, Malaysia
    Posts
    105

    Re: Bedah Photo l Ibu dan Anak

    Quote Originally Posted by Rizal Mohd View Post
    gambar ni mcm snap shoot biase je.. tiada perancangan yg lebih teliti.. pada pendapat sye, cube rancang shoot anda.. Penggunaan 3 serangkai pun perlu dikuasai...

    p/s: bila seorang kubis memberi pendapat.(aku la tu.. ekekekeke)

    setuju pendapat abam Rizal Mohd

  8. The Following User Like This Post:


  9. #8

    Join Date
    Jul 2006
    Location
    Puchong, Malaysia
    Posts
    5,492

    Re: Bedah Photo l Ibu dan Anak

    untuk pic ni, IMHO ... exposure je kemas, bab2 lain banyak kena stadi & improve. Kedudukan subjek utama dah rapat ke bawah frame, di mana jika apply Rule Of Third adalah lebih baik. Macam sedara Rizal katakan, lebih kepada "snapshot" kerana rule2 asas x dipatuhi.. just tengok & snap. Untuk menguatkan lagi "snapshot" dengan adanya subjek "asing" budak masuk kat dalam frame, jika ada perancangan.. tuan akan compo elok2, setting elok2 & snap pada ketika yang sesuai, bukan masa budak pempuan tu lari masuk dalam frame.

    Teman lebih berpegang pada kaedah "think 1st before you shoot" .... ... even nak shut sport yang sememangnya pantas pun perlu ada "perancangan" sebelum shut keep on stadi & praktis ...

  10. The Following 2 Users Like This Post:


  11. #9

    Join Date
    Feb 2012
    Location
    si jangkang, klang selangor
    Posts
    39

    Re: Bedah Photo l Ibu dan Anak

    Quote Originally Posted by mozakim View Post
    untuk pic ni, IMHO ... exposure je kemas, bab2 lain banyak kena stadi & improve. Kedudukan subjek utama dah rapat ke bawah frame, di mana jika apply Rule Of Third adalah lebih baik. Macam sedara Rizal katakan, lebih kepada "snapshot" kerana rule2 asas x dipatuhi.. just tengok & snap. Untuk menguatkan lagi "snapshot" dengan adanya subjek "asing" budak masuk kat dalam frame, jika ada perancangan.. tuan akan compo elok2, setting elok2 & snap pada ketika yang sesuai, bukan masa budak pempuan tu lari masuk dalam frame.

    Teman lebih berpegang pada kaedah "think 1st before you shoot" .... ... even nak shut sport yang sememangnya pantas pun perlu ada "perancangan" sebelum shut keep on stadi & praktis ...

    Terima kasih sifo sifo semua atas pandangan dan tunjuk ajar

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •