Results 1 to 8 of 8

Thread: Bedah Foto | 1st time buat panning...

  1. #1

    Join Date
    Feb 2012
    Posts
    5

    Bedah Foto | 1st time buat panning...




    iso 200
    f8
    ss 1/60
    lokasi ulu yam
    Last edited by mozakim; 29th February 2012 at 10:32 AM.

  2. #2

    Join Date
    Jan 2011
    Location
    putrajaya
    Posts
    307

    Re: Bedah Foto | 1st time buat panning...

    as"salam....

    sy jgk sorg newbes..
    C&C sy kt picture yg kt atas nie...
    nk tanya kt tuan tanah..body dan lens aper yg digunakan....???

    1. subjek x sharp..setting dah okey dah..pd sy ler.....
    2. komposisi pd sy kene street kan ler..hehehehe...streetkan masa kt editing.
    3. Exposure pd sy dah wokey...
    4. WB pun pd sy dah kira okey...tpi klo pakai picture control vivid lg okey kot..(bg pengguna nikon body aaaa)

    note:
    klo nk shoot try2 ler pakai format RAW...hehehe..andan pasti merasai nikmat nyer..dan lg..besa nyer klo pd sy..sy x guna single shoot frame..sy gunakan
    banyak frame..hehehehehe..

    mohon maaf jika teman tersilap info..huhuhu

  3. The Following User Like This Post:


  4. #3

    Join Date
    Feb 2012
    Location
    si jangkang, klang selangor
    Posts
    39

    Re: Bedah Foto | 1st time buat panning...

    cantik dah kang mas panning ni, nanti ajak kawan sama yer

  5. #4

    Join Date
    Feb 2012
    Posts
    5

    Re: Bedah Foto | 1st time buat panning...

    Quote Originally Posted by zidan's View Post
    as"salam....

    sy jgk sorg newbes..
    C&C sy kt picture yg kt atas nie...
    nk tanya kt tuan tanah..body dan lens aper yg digunakan....???

    1. subjek x sharp..setting dah okey dah..pd sy ler.....
    2. komposisi pd sy kene street kan ler..hehehehe...streetkan masa kt editing.
    3. Exposure pd sy dah wokey...
    4. WB pun pd sy dah kira okey...tpi klo pakai picture control vivid lg okey kot..(bg pengguna nikon body aaaa)

    note:
    klo nk shoot try2 ler pakai format RAW...hehehe..andan pasti merasai nikmat nyer..dan lg..besa nyer klo pd sy..sy x guna single shoot frame..sy gunakan
    banyak frame..hehehehehe..

    mohon maaf jika teman tersilap info..huhuhu

    tq atas pembedahan pic saya...saya guna body D sembilan puluh + lensa tamron lapan belas - dua ratus tiada vc.

  6. #5

    Join Date
    Apr 2007
    Location
    Spiderville
    Posts
    6,685

    Re: Bedah Foto | 1st time buat panning...

    walaupun ada kesan panning tapi foto ni masih tahap eksperimental. cuba guna speed laju sikit ie 1/160s. dapatkan motor sharp dan background sedikit lembut. bila dah success rate tinggi (contohnya drp 10 shot, 6 menjadi), turunkan speed ke 1/125s dan prektis lagi sampai dapat. lepas tu turun ke 1/60s lak.

    teknik berlatih panning macam ni boleh kasi cepat pandai. 2-3 hari dah boleh terrer kalau cukup konsentrasi dan latihan. petua dia satu je: masa belajar jangan sayang shutter count.
    Shoot all the way because that's the way to shoot.

    Spider Blog: http://malaysianspiders.blogspot.com

    Spider Directory: http://www.flickr.com/photos/labah-labah/

  7. The Following 2 Users Like This Post:


  8. #6

    Join Date
    Jan 2011
    Location
    rumah kotai pekerja kontrak
    Posts
    1,028

    Re: Bedah Foto | 1st time buat panning...

    Quote Originally Posted by red View Post
    walaupun ada kesan panning tapi foto ni masih tahap eksperimental. cuba guna speed laju sikit ie 1/160s. dapatkan motor sharp dan background sedikit lembut. bila dah success rate tinggi (contohnya drp 10 shot, 6 menjadi), turunkan speed ke 1/125s dan prektis lagi sampai dapat. lepas tu turun ke 1/60s lak.

    teknik berlatih panning macam ni boleh kasi cepat pandai. 2-3 hari dah boleh terrer kalau cukup konsentrasi dan latihan. petua dia satu je: masa belajar jangan sayang shutter count.
    heheh..tul tu bab shutter count tu isk...berfikir 10-20 kali tu...ni dah kira mesingun...sekali tembak..brrrrttttt...!!!...sayang tu..tapi kalo tak mcm mana nak belajar kan ?

  9. #7

    Join Date
    Jul 2006
    Location
    Puchong, Malaysia
    Posts
    5,492

    Re: Bedah Foto | 1st time buat panning...

    kalu D90, nak layan panning... set ke mode AF-C, burst mode Hi-speed ... macam abam Red gitau tu... bleh mula dari 1/125 kendian slowkan lagi untuk dapat kesan panning yang lebih sedap. Teman x rekemen RAW untuk buat panning shot, buffering lembaps & bukan keperluan. JPEG - Large - Fine dah cukup bagus. Kalau nak belajar... set saiz JPEG-SMALL-FINE je dulu takpe, dah betul2 dapat teknik... baru buat LARGE saiz. keep on practicing

  10. #8

    Join Date
    Dec 2009
    Location
    pj, sunway, bangsar, shah alam ,kb
    Posts
    4,955

    Re: Bedah Foto | 1st time buat panning...

    1/60 agak tricky tuk yg baru mencoba2..mcm legem mojakim cakap AF-C (continues),hi speed ..klu tak salah d90 4 frame per sec..cuba tgh panas camni 1/125 dulu. Abaikan tentang nk wat effect motion blur tuh giler2..kena berlajar nk fre focus dan framming tak bagi terkeluar dulu.. leh cuba 3d trackking
    Last edited by azmizi; 1st March 2012 at 09:33 AM.

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •