Page 1 of 10 123 ... LastLast
Results 1 to 15 of 146

Thread: Photo Editor | Imej Kerawang

  1. #1

    Join Date
    Aug 2006
    Location
    bangi
    Posts
    43

    Photo Editor | Imej Kerawang

    tumpang tanya...cemana nak wat imej kerawang2 kat wedding pic? maksudnya yang motif cam awan larat dan ukiran2 kayu tu? adakah ianya di download atau dibuat sendiri menggunakan sebarang software seperti potposop? atau ilustrator? saye yang newbies...
    peristiwa bukit kijal

  2. #2

    Join Date
    Nov 2005
    Location
    Kuala Lumpur
    Posts
    2,911
    Imej kerawang ni kalau u rajin&Creative you boleh buat sendiri iaitu dengan menggunakan Adobe Illustrator. Agak makan masa nak buat bergantung kepada kompleks design tu. Paling senang boleh cari di internet dan download. Tapi masalah bila ambik di internet resolution img adalah tidak seperti yang kita mahu - kekadang img tersebut kecil dan tak sesuai utk di letakkan pada wedding pic.

    If nak tgk design kerawang boleh g ke http://www.shutterstock.com dan dlm search tu type plant vector. Contoh design kerawang yang saya trace telah digunakan utk buat cover DVD ni... ni sesaja je buat... ramai lwarga FMDC yang terror buat desing kerawang ni... seperti saudara Bun, Zul78, Bro Syahrin dan ramai lagi...



    {}{}{}{}{}{} If it's worth doing, it's worth doing right {}{}{}{}{}{}

    Flickr - http://www.flickr.com/photos/dinictis
    Submit Photos to Shutterstock and make $$$! - http://submit.shutterstock.com/?ref=6109

  3. #3

    Join Date
    Aug 2006
    Location
    bangi
    Posts
    43
    time kaseh... bro... kepala saya tak pening lagi memikirkannya..
    peristiwa bukit kijal

  4. #4

    Join Date
    Nov 2005
    Location
    Kuala Lumpur
    Posts
    2,911
    Quote Originally Posted by cassandra
    time kaseh... bro... kepala saya tak pening lagi memikirkannya..
    welcome... hope dapat membantu... if you dpt design yang menarik maybe leh share kat sini...

    blh bertukar-tukar skill Illustrator ni... keep it up
    {}{}{}{}{}{} If it's worth doing, it's worth doing right {}{}{}{}{}{}

    Flickr - http://www.flickr.com/photos/dinictis
    Submit Photos to Shutterstock and make $$$! - http://submit.shutterstock.com/?ref=6109

  5. #5
    saya budak baru masuk fp, sorry mencelah
    dah try donload vector kat shutterstock tu, but mcm mane nak combine kan dgn image ps yg kita ader?

  6. #6

    Join Date
    Aug 2005
    Location
    Hogwarts
    Posts
    1,029
    imej kerawang tu, leh amik dr zul78. die ada banyak gler collection brush.
    dtgla tt mlm nie. mintak kat die.

  7. #7
    heheheh tq, kasuke....saya ni susah sket nak g tt (nnt anak kat umah nak tinggai mana..)
    dah dpt carik kerawang2 nih...cuma confius cane nak bubuh dia kat image yg dah siap tuh...

    1) layer vector kena jadik background atau layer vector kita letak atas image
    1) kena guna function ape utk layer vector nih? nak kasik dia cam transparent
    2) macam mana nak buang background vector nih? dah try extract tapi susah sbb kerawang2

    sorry la kalau guna terms yg xbetul, sbb saya nih guna ps try & error jer... anyway thansk sbb ader jugak org nak reply...

  8. #8
    Quote Originally Posted by terompahbisu
    saya budak baru masuk fp, sorry mencelah
    dah try donload vector kat shutterstock tu, but mcm mane nak combine kan dgn image ps yg kita ader?
    Camna download kat shutterstock tu? ada image free ke atau buka akaun dan bayar setiap download tu? kalau donlod free ada watermark.

    Kat mana nak cari vextor image free?

  9. #9

  10. #10

  11. #11

    Join Date
    Aug 2005
    Location
    Kuala Lumpur
    Posts
    1,912
    Quote Originally Posted by terompahbisu
    ader lagik satu tapi nih tutorial la...

    http://www.adobetutorialz.com/articles/ ... lustration
    terima kasih kerana berkongsi ilmu disini ........

  12. #12
    encik zul....bukan saya yg buat nih...
    saya kongsi address jer....heheheheh

  13. #13
    Jumpa satu lagi cara terbaik dalam photoshop untuk buat image kerawang... guna function shape.

    Imej kerawang dia pun senang nak cari dan free download... beratus ratus... salah satu contoh


  14. #14

    Join Date
    Apr 2007
    Location
    Baling, Kedah
    Posts
    1,369
    sesapa yg ada shape2 atau brushes kerawang pengantin atau yg bersesuaian tu hrp dptla share kat sini..



    Kalau kita rasa kita betul, maybe kita betul. Tapi tak semestinya org lain salah.

  15. #15

    Join Date
    Apr 2007
    Location
    Baling, Kedah
    Posts
    1,369



    Kalau kita rasa kita betul, maybe kita betul. Tapi tak semestinya org lain salah.

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •