Results 1 to 11 of 11

Thread: Film Photography (120 format) Semporna PhotoTravel 2012

  1. #1

    Film Photography (120 format) Semporna PhotoTravel 2012

    Assalamualaikum..setelah berpeluang ke Semporna pada akhir Januari lalu, sempat jugak shoot guna filem menggunakan Yashica Mat124G..kalo ade pertanyaan ataupun komen amatlah dialu2kan..

    saya mula dengan Ahmad Helmi @ HambaMalam @ Transformers, salah seorg member yg join trip ni..shoot with Kodak 100TMX B&W film (backlight)

  2. #2

    Join Date
    May 2010
    Location
    Kuantan Pahang
    Posts
    2,083

    Re: Film Photography (120 format) Semporna PhotoTravel 2012

    Up lagi yang lain...
    Photography is a VISUAL COMMUNICATIVE LANGUAGE. To master, use it always.

  3. #3

    Re: Film Photography (120 format) Semporna PhotoTravel 2012

    lame xnapok abam PC...saya pun masih baru lg dlm film photography ni, byk lg nk kene blajar dr org2 yg dah lama involved ngan mende nim mcm abam PC & lain..

    ini gambar salah satu suasana keluarga di Pulau Omadal, Semporna, Sabah diwaktu air sedang surut (xsampai stengah jam lepas gambar ni dirakam, air telah surut sepenuhnya)...kebiasaannya budak2 ni akan turun ke beting pasir utk bermain dan mereka naik semula kerumah apabila air pasang, kadang2 mengayuh sampan & mandi (main terjun dpn umah jer thhehehehe)

    Hello Strangers
    Yashica Mat 124G + Kodak 100TMX

  4. #4

    Re: Film Photography (120 format) Semporna PhotoTravel 2012

    tak byk saya shoot dengan film kerana kebanyakannya saya shoot guna iphone & D60 so saya share stakat yg ade je lahs, insyaAllah kalo berpeluang ke sana lg rasa mcm nk shoot full in film ehehehee

    Hello Strangers Part 2
    Yashica Mat 124G + Kodak 100TMX
    Omadal Island, Semporna, Sabah

  5. #5

    Re: Film Photography (120 format) Semporna PhotoTravel 2012

    ini pula boatman kami, Encik Julamdi a.k.a. Ramli...cool tp suka merempit bot ehehehehee

    Julamdi The Boatman
    Yashica Mat 124G + Kodak 100TMX
    Semporna, Sabah

  6. #6

    Re: Film Photography (120 format) Semporna PhotoTravel 2012

    Pulau yg mula2 kami singgah pada hari pertama ialah Pulau Gusungan, pulau ni kecik jer tp luas betul dier nyer sand bedding kalo time air surut...didiami oleh hanya lebih kurang 5-8 keluarga kaum Bajau Laut..kebanyakan foto diambil secara digital & boleh tgk kat page flickr saya...

    The Sea Gypsy
    Yashica Mat 124G + Kodak 100TMX
    Gusungan Island, Semporna, Sabah

  7. #7

    Re: Film Photography (120 format) Semporna PhotoTravel 2012

    Lagi gambar di Pulau Gusungan, satu-satunya kedai mini runcit yang terdapat di pulau ini..

    The Traders
    Yashica Mat 124G + Kodak Ektacolor Pro 160
    Gusungan Island, Semporna, Sabah

  8. #8

    Re: Film Photography (120 format) Semporna PhotoTravel 2012

    Juga di Pulau Gusungan, satu-satunya kumpulan muzik yg terdapat disini eheheheheee

    G-Pop (Gusungan's Pop)
    Yashica Mat 124G + Kodak Ektacolor Pro160
    Gusungan Island, Semporna, Sabah

  9. #9

    Re: Film Photography (120 format) Semporna PhotoTravel 2012

    Sesudah meluangkan masa selama lebih kurang sejam di Gusungan, terus ke Pulau Mabul & stationed kat saner utk 2 mlm...agak sedikit mengecewakan pd mulanya kerana hari mula hujan dan selama 4 hari disana, cuaca agak mendung dan kadangkala hujan...

    Rainy Mabul Blues
    Yashica Mat124G + Kodak 100TMX
    Pulau Mabul, Semporna, Sabah

  10. #10

    Join Date
    Jan 2011
    Location
    rumah kotai pekerja kontrak
    Posts
    1,028

    Re: Film Photography (120 format) Semporna PhotoTravel 2012

    pergh..masta!...memang aku respect orang yang main kamera pelem ni....aku pernah cuba main kamera pelem ni dulu tapi hancur semua gambar..buat rugi pelem je....

  11. #11

    Re: Film Photography (120 format) Semporna PhotoTravel 2012

    jgn pernah putus asa main komera pilem ni bang miesterzenz, usaha lg insyaAllah akan rase feel nya thehehehee...

    satu lg gambar kat Pulau Gusungan, sori tertinggal ehehehehe...mula2nya saya cuba bercakap dgn dier tp dier xpaham bahasa melayu, saya tunjukkan kamera kat dier bgtau sy nak snap potret dier tp dier xnak, mungkin malu kot...last2 saye belasah jer dari jauh thehehehe...

    Life Must Goes On
    Yashica Mat 124G + Kodak Ektacolor Pro160
    Gusungan Island, Semporna, Sabah

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •