Salam semua,
Model cilik dlm gmbr ni satu2 nya anak saya... kena jd tikus makmal...time tu sy segan nak amik gmbr model dewasa...maluuuu...nak tekan shutter pun kecut bila tengok model jeling2...masa tu br lg pegang DSLR...timbul keringat takut shoot jd hampeh...so paling senang guna anak je la...

1st ni masa Pesta Burung Borneo kat Sandakan 2010...bawa kits lens. Br kata kn...nmpk mat salleh bw smpi 1 depa punya lens siap ada baju...so tak nak rugi sbb dah drive jauh2 aku amik gmbr potret je la..

Gambar 1


Camera: Canon Kiss 4x - 550D
Lens: EF-S 55-250mm
Focal: 55mm
Aperture: f/4.0
Shutter Speed: 1/100s
ISO: 400

Sy amik gmbr ni nak sedapkn hati dia sbb dia panjat tangga canopy yg agak tinggi...blh nmpk rmbut dia melekat kat dahi sbb peluh tp msh mampu nak senyum...masa ni dia br 2thn8bln...masa ni la br aku tahu apa tu bokeh.

Gambar 2



Camera: Canon Kiss 4x - 550D
Lens: Tamron 18-270mm
Focal: 70mm
Aperture: f/5.0
Shutter Speed: 1/100s
ISO: 125 (auto) klu manual iso mcm ni tak dpt dgn kamera ni

Gmbr ni sy tgh nak bljr guna lens baru sbb lens kits yg ada tak praktikal (balik2 kena buka tuk tukar lens klu tak ngam focal so jual kat kwn)...bila guna blh juga dpt DOF yg menarik juga sbb masa tu kena gak kutuk guna Tamron sbb kwn lain guna Sigma tp tu je budget...

Gambar 3



Camera: Canon Kiss 4x - 550D
Lens: Tamron 18-270mm
Focal: 27mm
Aperture: f/3.5
Shutter Speed: 1/60s
ISO: 800

Ni gmbr candid smbl2 bljr nak guna prinsip background, middle & foreground...masa tu bawa buku tutorial n ikut setting yg ada dlm tu. Entah mana background,middle & foreground nye...

So tu la antara gmbr yg saya amik smbl bljr masa outing. Bila nmpk gmbr yg d ambil lbh kepada potret so agak2 aku ni jns suka potret...Apa2 pun objektif utama nak minta pandangan & kritikan utk pnambahbaikn skill yg ada...jgn risau baik buruk sy blh terima...