Page 2 of 2 FirstFirst 12
Results 16 to 19 of 19

Thread: Tips dan Pengalaman Fotografi dari Bangunan Tinggi

  1. #16

    Join Date
    May 2010
    Location
    Kuantan Pahang
    Posts
    2,083

    Re: Tips dan Pengalaman Fotografi dari Bangunan Tinggi

    Pengalaman saya di kuantan, pernah panjat menara masjid Sultan Ahmad Shah dan bangunan Teruntum pada tahun-tahun 90an dulu. Panjat menara telekomunikasi atas bukit Pelindong tu pun pernah. Tu zaman muda-muda dan zaman filem. Sekarang nih, nak cuba-test-try ambik gambar dari atas bangunan The Zenith tu pulak.

    Biasanya isu utama ialah keselamatan. Keselamatan kepada diri dan pada harta benda. Nasihat saya ialah perlu mohon kebenaran (samada bertulis atau verbal - bergantung pada keperluan) dengan menyatakan siapa kita dan apa tujuan. Perlu juga dinyatakan tempoh waktu dan bilangan orang.

    Kalau yang kawtim dengan sekuriti tu, risikonya besar. Selain jika berlaku kemalangan, kita boleh dituduh jika berlaku kecurian. Kalau sekuriti yang suka tengking-tengking dan marah tak menentu tu, hantar surat aduan jer pada pengurusan bangunan cc pada syarikat sekuriti. Menengking dan marah tak tentu pasal, bukan dalam SOP mereka.
    Last edited by PengukirCahaya; 21st March 2012 at 01:58 AM.
    Photography is a VISUAL COMMUNICATIVE LANGUAGE. To master, use it always.

  2. The Following User Like This Post:


  3. #17

    Join Date
    Jan 2011
    Location
    rumah kotai pekerja kontrak
    Posts
    1,028

    Re: Tips dan Pengalaman Fotografi dari Bangunan Tinggi

    Quote Originally Posted by PengukirCahaya View Post
    Pengalaman saya di kuantan, pernah panjat menara masjid Sultan Ahmad Shah dan bangunan Teruntum pada tahun-tahun 90an dulu. Panjat menara telekomunikasi atas bukit Pelindong tu pun pernah. Tu zaman muda-muda dan zaman filem. Sekarang nih, nak cuba-test-try ambik gambar dari atas bangunan The Zenith tu pulak.

    Biasanya isu utama ialah keselamatan. Keselamatan kepada diri dan pada harta benda. Nasihat saya ialah perlu mohon kebenaran (samada bertulis atau verbal - bergantung pada keperluan) dengan menyatakan siapa kita dan apa tujuan. Perlu juga dinyatakan tempoh waktu dan bilangan orang.

    Kalau yang kawtim dengan sekuriti tu, risikonya besar. Selain jika berlaku kemalangan, kita boleh dituduh jika berlaku kecurian. Kalau sekuriti yang suka tengking-tengking dan marah tak menentu tu, hantar surat aduan jer pada pengurusan bangunan cc pada syarikat sekuriti. Menengking dan marah tak tentu pasal, bukan dalam SOP mereka.
    Terima kasih atas nasihat yang di berikan...namun setelah di fikirkan betul juga tindakan pengawal tu memarahi saya..mungkin niatnya untuk menjaga kebajikan saya juga...sebab mungkin dia tahu keadaan dan situasi di tingkat atas..merbahaya ke tak itu dia lebih arif...insyallah...akan di usahakan cara yang telah di nasihatkan oleh otai2 dan rakan2 sekalian....semangat nak tgk permandangan dari puncak pencakar langit masih membara lagi...halangan adalah satu cabaran harus di atasi dengan sebijaknya.xD

  4. The Following User Like This Post:


  5. #18

    Join Date
    Aug 2011
    Location
    Salak Tinggi, Sepang
    Posts
    786

    Re: Tips dan Pengalaman Fotografi dari Bangunan Tinggi

    naik jer menara kl.. bayar tiket terus boleh naik atas... hehe joke!

  6. #19

    Join Date
    Dec 2009
    Location
    pj, sunway, bangsar, shah alam ,kb
    Posts
    4,955

    Re: Tips dan Pengalaman Fotografi dari Bangunan Tinggi

    gambar no 2..keselamatan no 1..kita masuk tmpat orang, nk redah mcm kita kerja situ agak pelik saya rasa..hehehe...klu nk ikutkan KL nih semua bangunan saya nk redah tapi tuh la ader rules..klu terjatuh or apa2 barang hilang sapa yg dipersalahkan..pakgattt jugak..serba tak kena kt pakguard nih hehehehee...cuba cari flat dulu (apartment nga kondo kompom susah lepas)

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •