Page 1 of 2 12 LastLast
Results 1 to 15 of 19

Thread: Tips dan Pengalaman Fotografi dari Bangunan Tinggi

  1. #1

    Join Date
    Jan 2011
    Location
    rumah kotai pekerja kontrak
    Posts
    1,028

    Tips dan Pengalaman Fotografi dari Bangunan Tinggi

    Assalamualaikum dan salam sejahtera.
    Pengalaman hari ini di halau oleh "Pak Guard" kerana cuba untuk ke tingkat paling atas Menara Landmark,Johor Bahru agak menjengkelkan namun di jadikan iktibar di masa akan datang. Oleh yang demikian saya merendah diri meminta tips,teknik dan pengalaman dari rakan2 yang berada di FMDC ini. Di harap agar dengan tips dan pandangan serta pengalaman rakan2 boleh saya jadikan sumber inspirasi untuk melepasi batasan dan halangan....

  2. #2

    Join Date
    Jul 2010
    Location
    pasir berdengung jb
    Posts
    1,004

    Re: Tips dan Pengalaman Fotografi dari Bangunan Tinggi

    ko tak "jolok" duit ke?hehe..

  3. #3

    Join Date
    Jan 2011
    Location
    rumah kotai pekerja kontrak
    Posts
    1,028

    Re: Tips dan Pengalaman Fotografi dari Bangunan Tinggi

    Quote Originally Posted by andy nikon View Post
    ko tak "jolok" duit ke?hehe..
    tak bro...baru kemukakan niat aje kat guard tu tiba2 je kena marah...belum naik ke atas lagi tu...hampeh..kalau aku tau..aku terus je ke atas..tapi takut plak pintu tertutup..

  4. #4

    Join Date
    Jul 2010
    Location
    pasir berdengung jb
    Posts
    1,004

    Re: Tips dan Pengalaman Fotografi dari Bangunan Tinggi

    kne survey kdai dekat atas tu tutup kul bape kot..utk smpi rooftop takut tak boleh kot..biase berkunci sbb atas bangunan org2 maintance je ade kunci..klo nk shoot kt parking lot, klo tak silap aku parking die facing ke arah yg tak brape best..

    klo tak silap aku bagunan yg boleh access smpi atas merlin tower je..view port cantik dari atas tu.da lame aku tak naik..zaman2 gelap dlu aku naik la tu pun kene ade membe2 yang memang duk situ..klo naik sorang2 agak menyeram kan sebab dulu tempat tu dengan famous kongsi gelap..pernah aku naik sorang2 dulu..dalam lift aku di kelilingi orang yang penuh tattoo..hehe..seram sejuk aku..takut di rodok nye dengan pisau..da la time tu niat aku pun tak betul..hehe..

  5. #5

    Join Date
    Jan 2011
    Location
    rumah kotai pekerja kontrak
    Posts
    1,028

    Re: Tips dan Pengalaman Fotografi dari Bangunan Tinggi

    Quote Originally Posted by andy nikon View Post
    kne survey kdai dekat atas tu tutup kul bape kot..utk smpi rooftop takut tak boleh kot..biase berkunci sbb atas bangunan org2 maintance je ade kunci..klo nk shoot kt parking lot, klo tak silap aku parking die facing ke arah yg tak brape best..

    klo tak silap aku bagunan yg boleh access smpi atas merlin tower je..view port cantik dari atas tu.da lame aku tak naik..zaman2 gelap dlu aku naik la tu pun kene ade membe2 yang memang duk situ..klo naik sorang2 agak menyeram kan sebab dulu tempat tu dengan famous kongsi gelap..pernah aku naik sorang2 dulu..dalam lift aku di kelilingi orang yang penuh tattoo..hehe..seram sejuk aku..takut di rodok nye dengan pisau..da la time tu niat aku pun tak betul..hehe..
    Apa kata kali ni kita pergi ramai2..aku bleh sediakan dalam 2-3 orang kawan2 yang insyallah boleh follow...kat Menara Landmark dulu aku kenal dengan ketua security dia..tapi ingatkan keje lagi rupanya dah 6 bulan pencen..tapi try jugak tanya..tapi eksen plak pak guard tu...tak sempat aku nak offer ape2 dia dah tengking2 konon aku ni nak bunuh diri lah itu lah ini lah..ades...susah tul berkomunikasi dengan orang mcm ni...

  6. #6

    Join Date
    Apr 2007
    Location
    Spiderville
    Posts
    6,685

    Re: Tips dan Pengalaman Fotografi dari Bangunan Tinggi

    kata la, kalau tak kasi wa naik atas bunuh diri, wa bunuh sama lu.
    Shoot all the way because that's the way to shoot.

    Spider Blog: http://malaysianspiders.blogspot.com

    Spider Directory: http://www.flickr.com/photos/labah-labah/

  7. The Following User Like This Post:


  8. #7

    Join Date
    Jan 2011
    Location
    rumah kotai pekerja kontrak
    Posts
    1,028

    Re: Tips dan Pengalaman Fotografi dari Bangunan Tinggi

    Quote Originally Posted by red View Post
    kata la, kalau tak kasi wa naik atas bunuh diri, wa bunuh sama lu.
    tak berani bang....Ibu Pejabat Polis Kontinjen Johor cuma 3km je dari bangunan tu..ahahah

  9. #8

    Join Date
    Apr 2010
    Location
    Sri Damansara
    Posts
    1,630

    Re: Tips dan Pengalaman Fotografi dari Bangunan Tinggi

    Quote Originally Posted by red View Post
    kata la, kalau tak kasi wa naik atas bunuh diri, wa bunuh sama lu.
    Selalu buat yer abam......hehehehe....abam boleh ler....muka macam abang long kawasan.....

  10. #9

    Join Date
    Jan 2011
    Location
    rumah kotai pekerja kontrak
    Posts
    1,028

    Re: Tips dan Pengalaman Fotografi dari Bangunan Tinggi

    Quote Originally Posted by unsight View Post
    Selalu buat yer abam......hehehehe....abam boleh ler....muka macam abang long kawasan.....
    tu tengok dari kiri..kalo ambik angle kanan..mcm Ayahanda RED ...hehehe

  11. #10

    Join Date
    Aug 2010
    Location
    Pasir Gudang
    Posts
    284

    Re: Tips dan Pengalaman Fotografi dari Bangunan Tinggi

    salah 1 nya..mulut kena manis..pastu bawak pemanis sikit..agaknya lah sebab x pernah buat lagi..heheh

  12. #11

    Join Date
    Jan 2011
    Posts
    2,102

    Re: Tips dan Pengalaman Fotografi dari Bangunan Tinggi

    red dia tak ikut tangga/lif. dia panjat luar bangunan. spiderman kan hehe

  13. #12

    Join Date
    Jan 2011
    Location
    rumah kotai pekerja kontrak
    Posts
    1,028

    Re: Tips dan Pengalaman Fotografi dari Bangunan Tinggi

    Quote Originally Posted by alfishahrin View Post
    salah 1 nya..mulut kena manis..pastu bawak pemanis sikit..agaknya lah sebab x pernah buat lagi..heheh
    ye ke..abis gambo yang kat atas bangunan petronas tu mcm mana bleh dpt...share lah tipsnya abam alfishahrin..xD

  14. #13

    Join Date
    Aug 2011
    Location
    Salak Tinggi, Sepang
    Posts
    786

    Re: Tips dan Pengalaman Fotografi dari Bangunan Tinggi

    kena fikir gak, kalau jd ape2 kat atas tuh jenuh depa nak menjawab. So atas aspek keselamatan perlulah ada. official le bile nak naik tu. Buat surat kat management dulu

  15. #14

    Join Date
    Jul 2006
    Location
    Puchong, Malaysia
    Posts
    5,492

    Re: Tips dan Pengalaman Fotografi dari Bangunan Tinggi

    memang tak leh redah gitu jek, melainkan kalau building tu memang bleh access sampai ke rooftop... macam Flat Pekeliling, guard takde, hantu mungkin ader.. cehehhe. Rooftop bangunan tinggi ni biasanya ada equipment wireless yang di pasang oleh telco2, jadi memang sentiasa kena dijaga & dikunci biasanya. Jadi kalau nak naik gak kena jumpa pihak pengurusan, tanya apa yang perlu buat kalau nak dapat access naik ke atas tu.

    Kalau kenal guard pun bleh bincang, kadang2 ada yang bleh kawtim.. kadang tu takleh, sebab diorang pun ada bos, kalau kantoi ... kena buang keja diorang gak yang sengsara, kita kena fikir gak benda tu semua. So... sebelum bertindak, buat pertimbangan yang betul dulu

  16. #15

    Join Date
    Aug 2010
    Location
    Pasir Gudang
    Posts
    284

    Re: Tips dan Pengalaman Fotografi dari Bangunan Tinggi

    Quote Originally Posted by miesterzenz View Post
    ye ke..abis gambo yang kat atas bangunan petronas tu mcm mana bleh dpt...share lah tipsnya abam alfishahrin..xD
    kalau yg tu kebetulan kawan kenal guard dia.

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •