Page 3 of 3 FirstFirst 123
Results 31 to 34 of 34

Thread: d7000 sama level 60d??

  1. #31

    Re: d7000 sama level 60d??

    Quote Originally Posted by CgSir View Post
    Aku telah menggunakan jenama Nikon dan Canon sejak lebih 30 tahun dahulu. Setelah sekian lama merasa nikmatnya berfotografi akhirnya aku terus setia kepada Nikon kerana bagi aku ianya lebih banyak memahami diriku dan banyak sekali memberi kepuasan diri dalam berfotografi. Sekian.
    sokong...
    sy di bidang foto xlah lama.. dalam 6tahun je.. pernah merasa produk dari nikon, canon, sony dan samsung. d7000 dan 60d pernah sy miliki sebelum ini... sy lebih tertarik kepada nikon..
    cima pasaran masa kini, mereka telah bersaing dari segi spec. maka, mungkin perbezaan dari segi spec boleh diambil kira.

  2. #32

    Re: d7000 sama level 60d??

    Quote Originally Posted by miesterzenz View Post
    sama ke? perbincangan tentang ni rerasanya dah banyak dalam forum ni...namun bagi saya kedua2nya tidak boleh di samakan kerana setiap jenis ada kelebihan dan kekurangan masing2. kalau tanya kat orang nikon,sure dorang cakap memang terbaik jenama dari nikon..tapi dalam masa yang sama juga orang canon akan mempertahankan apa yang mereka rasa betul...adakah gadjet mampu memberi gambar yang cantik?sebab fokus dan matlamat orang yang menceburi bidang fotografi adalah berusaha untuk menghasilkan cantik dan menarik......
    pada pandangan saya, mmglah kreativiti kita yg menentukan penghasilannya.. tapi jangan kita lupa, kita memerlukan gajet untuk merealisasikan apa yg kita impikan... maka, kemampuan gajet tersebut menjadi satu advantage bagi kita untuk menghasilkan sesuatu output yg baik.

    sy bagi contoh senang... pakai nikon d40 untuk modelling dan pakai pakai nikon d3s untuk modelling.
    mana lebih baik?

    pakai lampu kalimantang dan beberapa board utk dijadikan blade dan diffuser utk studio, atau pakai speedlite dan set lighting utk utk studio.. mana lebih baik...

    (betul ke contoh aku bagi nie???? )

    so, kembali kepada soalan TT.. cuba faham betul2...dia bertanyakan tentang level utk kedua2 kamera tersebut... mgkin dia menganggap nikon nie brand cap ayam atau sebaliknya.. kita yg berilmu sama2lah terangkan apa yg dia kurang faham... kesian TT tetiba kena hentam... byk budak baru nak kenal foto, terbantut usahanya sbb ramai yg otai2 nie memberi jawapan yg kurang memberi motivasi kepada newbie nie... sy x kata semua otai...cuma kebanyakan...
    sy juga baru belajar..
    kalau salah, tolong jolokkan.. oppssss....tolong tunjukkan.

  3. #33

    Join Date
    Jan 2011
    Location
    rumah kotai pekerja kontrak
    Posts
    1,028

    Re: d7000 sama level 60d??

    Quote Originally Posted by farid8558 View Post
    pada pandangan saya, mmglah kreativiti kita yg menentukan penghasilannya.. tapi jangan kita lupa, kita memerlukan gajet untuk merealisasikan apa yg kita impikan... maka, kemampuan gajet tersebut menjadi satu advantage bagi kita untuk menghasilkan sesuatu output yg baik.

    sy bagi contoh senang... pakai nikon d40 untuk modelling dan pakai pakai nikon d3s untuk modelling.
    mana lebih baik?

    pakai lampu kalimantang dan beberapa board utk dijadikan blade dan diffuser utk studio, atau pakai speedlite dan set lighting utk utk studio.. mana lebih baik...

    (betul ke contoh aku bagi nie???? )

    so, kembali kepada soalan TT.. cuba faham betul2...dia bertanyakan tentang level utk kedua2 kamera tersebut... mgkin dia menganggap nikon nie brand cap ayam atau sebaliknya.. kita yg berilmu sama2lah terangkan apa yg dia kurang faham... kesian TT tetiba kena hentam... byk budak baru nak kenal foto, terbantut usahanya sbb ramai yg otai2 nie memberi jawapan yg kurang memberi motivasi kepada newbie nie... sy x kata semua otai...cuma kebanyakan...
    sy juga baru belajar..
    kalau salah, tolong jolokkan.. oppssss....tolong tunjukkan.
    tiada salah pun . cuma awak cubalah baca betul2 statement yg saya post. tiada niat nak menyekat minat sesiapapun dan dalam hal ni tiada isu "mungkin dia menganggap nikon brand cap ayam". tidak pula saya nyatakan yang gadjet tidak penting dalam merealisasikan imej yang kita impikan. saya pengguna canon, kalau ikutkan saya nak cakap yang canon lebih baik sebab saya lebih memahami sistem yg ada pada canon, tapi itu bukanlah niat sebenar saya. saya nak tuan tanah faham yang dua jenama ini memiliki kelebihan dan kekurangan masing-masing.kalau membandingkan antara nikon dengan nikon memang mudah tapi apa yang cuba tuan tanah bandingkan adalah diantara dua jenama yang berbeza. 60D mampu merakam imej 5.3 imej sesaat tapi 7D, 8 imej sesaat. mudah bukan? sebab ianya dari satu aliran penjenamaan yang sama. tapi kita bandingkan 60D dengan D7000...hmm...60D org kata best dan D7000 pun org kata best...so takde keputusan. then org canon akan mula mengatakan canon terbaik dan sebaliknya dari nikon...dan hal ini tak berkesudahan.

    saya berdiri untuk diperbetulkan, maaf sekiranya terkasar bahasa....salam perkenalan xD

  4. #34

    Join Date
    Jan 2010
    Location
    Batu Pahat, Johor
    Posts
    1,682

    Re: d7000 sama level 60d??

    Wah dah lebih setahun sunyi naik lagi topik ni. Hehehe ... Apa-apa pun aku dah upgrade D7000. Sejak pakai D7000 lens kuno analoge aku yang semakin berlebu dan berlapok kerana tidur terlalu lama dah terpaksa bangun dan di keluarkan. Sungguh tak ku sangka pabila main manual fokus dengan D7000 ini sangat mengujakan dan jarang menghampakan berbanding D90 aku yang selalu 80% gagal bermanual dengan mata tua aku ni. Paling mengejutkan aku D7000 boleh Auto Exposure dengan lens tua bangka aku iaitu lens AIs yang mana dulu tak pernah kenal langsung dengan apa-apa jenis Auto pun.

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •