Page 2 of 3 FirstFirst 123 LastLast
Results 16 to 30 of 35

Thread: Formula 1 Malaysia GP 2012 - Free Practise Day 1

  1. #16

    Join Date
    Aug 2010
    Location
    Kay Ell
    Posts
    398

    Re: Formula 1 Malaysia GP 2012 - Free Practise Day 1

    japan GT 9-10 June...boleh check kat sini http://www.supergt.com.my/v2/
    Cap ayam motosport shooter

  2. The Following User Like This Post:


  3. #17

    Join Date
    Aug 2011
    Location
    Salak Tinggi, Sepang
    Posts
    786

    Re: Formula 1 Malaysia GP 2012 - Free Practise Day 1

    abam rhom boleh share info tak pasal dari cara nak beli tiket, pemilihan tempat duduk yg sesuai, perkara2 penting kena buat / bawak sblm masuk SIC tuh. rasa ramai photog ada rasa nak gi tp belum tau procedure lebih2 lagi pemilihan lokasi tempat nak shoot photo.

  4. #18

    Re: Formula 1 Malaysia GP 2012 - Free Practise Day 1

    adavirus

    kalau nk beli tiket just google jer GTjapan Malaysia 2012..akan keluar pautan tiket
    kalau x nak beli tiket..jumaat adalah hari paling sesuai..latihan bebas hari jumaat adalah percuma
    tapi parking kena la...kalau F1 hari jumaat RM10 parking kereta..andaian GT japan pun sama la
    biasanya x leh bawak masuk makanan atau minuman luar..kalau nk bawak masuk gak pandai2 la sembunyikan
    kebiasaan spot shoot penonton terbaik cuma turn akhir iaitu turn 15...yg lain cuma 2 straight line..kalau tele panjang boleh shoot seberang litar..atau spot lain ialah K1...skop shoot adalah mengadap 1st turn slps starting grid

  5. #19

    Join Date
    Aug 2010
    Location
    Kay Ell
    Posts
    398

    Re: Formula 1 Malaysia GP 2012 - Free Practise Day 1

    Bro farish dah bg details utk event motorsport di Sepang. Untuk makluman, kalau lens tele kita punyai capaian maksima dlm 300mm - 400mm maka tmpt terbaik adalah di sekitar grand stand ( turn 15, start / finish straight). Akan tetapi....tiket kat sini mahal giler (bg saya lah, sbb bajet saya ciput) maka untuk dapatkan aksi kat sini, kena datanglah ari jumaat sbb kebiasaanya hari Jumaat adalah free practise dan kita akan dapat masuk secara percuma (kecuali parking kereta kena bayar).

    Makan dan minuman tuk subjektif, kalau masa f1 kompom xleh bwk masuk walaupun pada hari jumaat. Tapi Japan GT saya x sure. Kalau nk bwk jugak, sorok2 lar skit dlm beg kamera tu.

    Bawak monopod kalau ada, gunakan monopod utk panning pada shutter rendah untuk dapatkan efek panning yg ummphh......
    Cap ayam motosport shooter

  6. #20

    Join Date
    Aug 2011
    Location
    Salak Tinggi, Sepang
    Posts
    786

    Re: Formula 1 Malaysia GP 2012 - Free Practise Day 1

    thanks for the tips!

    agak kalau photog yg hanya ade 105mm dan ke bawah patut beli tiket utk lokasi mana ye sesuai? satu lagi, perlu ker bawak penutup telinga?

  7. #21

    Join Date
    Nov 2010
    Location
    Bandar Bukit Mahkota Bangi
    Posts
    69

    Re: Formula 1 Malaysia GP 2012 - Free Practise Day 1

    sy tak pakai tripod mahupn monopod sbb sy xde,tripod pn ilang x tau kemana,huhuhu...sy cma gunakan teknik menahan napas smbil berdiri...seksa jugak la dibuatnya,dari 200++ keping gamba yg diambil,>10 keping je yg ok ...dua keping yg sy upload smlm antara yg paling sharp(pd mata sy la)...

  8. #22

    Re: Formula 1 Malaysia GP 2012 - Free Practise Day 1

    105mm turn 15 boleh lagi
    wajaman ....standard la tu 200 - 10 leh pakai..ahahhahaha
    semua alaminya

  9. #23

    Join Date
    Dec 2009
    Location
    pj, sunway, bangsar, shah alam ,kb
    Posts
    4,955

    Re: Formula 1 Malaysia GP 2012 - Free Practise Day 1

    saya tgk cuaca smlm tak la panas terik jugak kan..tuk baru blajar panning 1/125 adalah terbaik bagi latihan..nk drop ke 1/60 tuk orang baru dengan kelajuan f1 agak mencabar tak mcm shot cubprix.. dok maner2 pon dpt panning tapi pastikan tiada benda block "focus lock" kita klu tak terlepas laa yg dikunci..lagi satu panjang lens jugak memainkan peranan bila kita nk crop gambar ..(kualiti hancur sebb drop megapixel)..

  10. #24

    Join Date
    Dec 2009
    Location
    pj, sunway, bangsar, shah alam ,kb
    Posts
    4,955

    Re: Formula 1 Malaysia GP 2012 - Free Practise Day 1

    Quote Originally Posted by adavirus View Post
    thanks for the tips!

    agak kalau photog yg hanya ade 105mm dan ke bawah patut beli tiket utk lokasi mana ye sesuai? satu lagi, perlu ker bawak penutup telinga?
    F1 mmg bagi saya perlukan penutup telinga (beli kapas sumbat telinga jer kt hardware rm2.50 je, tak yah beli headphone tuh bukan nk guna hari2) tapi mase moto GP ari tuh saya tak guna pon..exzos dia tak bising mcm F1..perit...nk bercakap nga orang sebelah pon tak dgr hehehe

  11. #25

    Join Date
    Aug 2011
    Location
    Salak Tinggi, Sepang
    Posts
    786

    Re: Formula 1 Malaysia GP 2012 - Free Practise Day 1

    hill stand or grand stand, mana lokasi terbaek utk shoot? nampak dlm tv kalau dok hill stand mudah siket nak shoot berbanding grand stand coz hill stand ade ruang tp kalau grand stand depan ade org. silap2 dia pacak kamera habis block kita punya view. takde pengalaman so nak tau pada org yg dah gi.. betui ka?

  12. #26

    Join Date
    Aug 2010
    Location
    Kay Ell
    Posts
    398

    Re: Formula 1 Malaysia GP 2012 - Free Practise Day 1

    hill stand tu jauh sebenarnya bro adavirus. kalau 105mm nmpk kecik aje nnt......grandstand ok.
    Cap ayam motosport shooter

  13. #27

    Join Date
    Nov 2010
    Location
    Bandar Bukit Mahkota Bangi
    Posts
    69

    Re: Formula 1 Malaysia GP 2012 - Free Practise Day 1

    Quote Originally Posted by Rhom View Post
    hill stand tu jauh sebenarnya bro adavirus. kalau 105mm nmpk kecik aje nnt......grandstand ok.
    hill stand tu kt gate C2 dan C3 kan?ke ada bukit lain lg?sbb sy shoot dr C2 pn gna 70-300vr,view pn mmg nice la,x terlindung ngan kepala org...

  14. #28

    Join Date
    Dec 2010
    Location
    Shah Alam, Selangor
    Posts
    271

    Re: Formula 1 Malaysia GP 2012 - Free Practise Day 1

    Untuk dapat subjek penuh frame:

    North Tower shoot Turn 15 - F1 (150mm), MotoGP (200mm)
    North Tower shoot Turn 8 & 9 - F1 (300mm) motogp tambah 50mm
    K1 shoot Turn 1, 2 - F1 (400mm min kot)
    Grandstand dekat grid shoot Turn 6, 7 - F1 (mau 500mm kot)

    Yang lain2 tu susah nak cari angle sebab ada pagar.

  15. #29

    Join Date
    Aug 2011
    Location
    Salak Tinggi, Sepang
    Posts
    786

    Re: Formula 1 Malaysia GP 2012 - Free Practise Day 1

    Quote Originally Posted by wajaman View Post
    hill stand tu kt gate C2 dan C3 kan?ke ada bukit lain lg?sbb sy shoot dr C2 pn gna 70-300vr,view pn mmg nice la,x terlindung ngan kepala org...
    tak sure ler pasal nih. C2 yer? pakai berapa mm nice tuh?

    Quote Originally Posted by maru View Post
    Untuk dapat subjek penuh frame:

    North Tower shoot Turn 15 - F1 (150mm), MotoGP (200mm)
    North Tower shoot Turn 8 & 9 - F1 (300mm) motogp tambah 50mm
    K1 shoot Turn 1, 2 - F1 (400mm min kot)
    Grandstand dekat grid shoot Turn 6, 7 - F1 (mau 500mm kot)

    Yang lain2 tu susah nak cari angle sebab ada pagar.
    omak aiii.. 400-500mm mano nak cari lens panjang2 tuh. kalau pakai tele converter pon ade ke sampai panjang tuh?

  16. #30

    Join Date
    Oct 2010
    Location
    Subang Perdana
    Posts
    903

    Re: Formula 1 Malaysia GP 2012 - Free Practise Day 1

    giler kentang gambar brader rhom..terbaik

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •