Results 1 to 10 of 10

Thread: Nikon V1 1080 30P Video Test

  1. #1

    Join Date
    Feb 2007
    Location
    cyberjaya
    Posts
    4,340

    Nikon V1 1080 30P Video Test



    layankan sample video dari V1. Walaupon sensornye kecik, tp hasilnya buleh tahan.

    Menurut Pandangan Saya:

    Pro V1

    +ringan gile.
    +lens yg somel, tak bulky
    +alternatif to DSLR
    +ISO clean sampai 1600.
    +FHD video yang mengancam
    +Mode slowmotion.. sesuai utk suka suka
    +ada AFF masa shot bideooo!!
    +mic die superb. clear.
    +ade port mic.
    +HDMI port utk sambung ke monitor external

    Cons V1
    -J1 kuat makan battery sbb bergantung 100% pada mian LCD dan kapasiti battery yg kecik.
    -ade function Manual Focus yg tak berapa manual. sbb lens takde focus ring. Kene push button tru menu utk focus. (my biggest disappointment)
    -lens cap ngan flash cover senang tanggal.... dah tu lenscap takde slot utk pasang tali..... deng...

    Lain lupe la.. kawe nak gerak g surau dulu. Tata....
    -
    Mengkomen lebih senang daripada membuat apa yang dikomen sendiri.....

  2. The Following 2 Users Like This Post:


  3. #2

    Join Date
    Mar 2012
    Posts
    25

    Re: Nikon V1 1080 30P Video Test

    Design body dia yg terlalu 'kotak' tak brape minat la. lagi pun sensor dia kecik tak kene dengan harganya. kurang2 kene la sama besar dengan sensor aps-c macam kat NEX camera.
    utk compact mirrorless interchangable lens segment ni saya paling suka kat NEX-7, tapi dia punya harga je la yang tak tahan..kalau NEX-5N dia buat ada built-in EVF dan juga standard hotshoe dah kira cun jugak lah. tapi manual mode pun leceh sikit sebab banyak duduk dalam menu screen.

  4. #3

    Join Date
    Mar 2010
    Location
    Ladang Getah Ontahmano, Ontario...
    Posts
    5,827

    Re: Nikon V1 1080 30P Video Test

    cerita banyak takde. takyah V1, ni hasil dari J1 aja...

    shoot wildlife buleh


    DSC_2523 by ديروين مڠكور, on Flickr

    shoot makro buleh (ni jarak jauh ni pd jarak 1.5m)


    DSC_1971 by ديروين مڠكور, on Flickr

    shoot burung lagi ler bulehhh...


    DSC_2978 by ديروين مڠكور, on Flickr

    Sony buleh ke??

  5. #4

    Join Date
    Mar 2010
    Location
    Ladang Getah Ontahmano, Ontario...
    Posts
    5,827

    Re: Nikon V1 1080 30P Video Test

    oo lupa.. ni bahagian video lerr...


  6. #5

    Join Date
    Mar 2010
    Location
    Ladang Getah Ontahmano, Ontario...
    Posts
    5,827

    Re: Nikon V1 1080 30P Video Test

    lagi ada...


  7. #6

    Join Date
    Feb 2007
    Location
    cyberjaya
    Posts
    4,340

    Re: Nikon V1 1080 30P Video Test

    abang mangkor. Next memburung nak ikut. Try kombinasi V1 + 70-200 VR2. kompim jadi supertelephoto dengan sensor kecik ni.... tp, ada tak member yg ada adapter F mount? nak pinjam dulu sebelum beli.... hehe
    Mengkomen lebih senang daripada membuat apa yang dikomen sendiri.....

  8. #7

    Join Date
    Feb 2007
    Location
    cyberjaya
    Posts
    4,340

    Re: Nikon V1 1080 30P Video Test

    Quote Originally Posted by mangkor View Post
    oo lupa.. ni bahagian video lerr...

    Quote Originally Posted by mangkor View Post
    lagi ada...

    wow... buleh jual kat shutterstock nimsss....

    mic built in ke... suke gile...
    Mengkomen lebih senang daripada membuat apa yang dikomen sendiri.....

  9. #8

    Join Date
    Mar 2010
    Location
    Ladang Getah Ontahmano, Ontario...
    Posts
    5,827

    Re: Nikon V1 1080 30P Video Test

    Quote Originally Posted by akuss15 View Post
    abang mangkor. Next memburung nak ikut. Try kombinasi V1 + 70-200 VR2. kompim jadi supertelephoto dengan sensor kecik ni.... tp, ada tak member yg ada adapter F mount? nak pinjam dulu sebelum beli.... hehe
    ahaha.. ko jangan. satgi kena taik burung terus melekat habeh la.. tak lekat kat umah satgi mengamok bini ko.. ngan haku-haku sekali kena rembat sebab menjadi punca segala kekacauan.. wahaha

    nak guna 70-200 masih tak cukup tu. kalu buleh effective focal length dapat dlm 600mm baru cukup reach. nak guna TC ngan telezoom selalunya degrade IQ...

    Quote Originally Posted by akuss15 View Post
    wow... buleh jual kat shutterstock nimsss....

    mic built in ke... suke gile...
    ni guna built-in mic. kalu guna external lagi cantik agaknya (tp kat V1 aja la, J1 takde port)...

    nak juai clip ni rasanya tak berapa elok lagi kualiti dia..
    Last edited by mangkor; 6th April 2012 at 11:22 PM.

  10. #9

    Join Date
    Jul 2008
    Location
    Kemaman & Bandar Puteri, Puchong
    Posts
    1,469

    Re: Nikon V1 1080 30P Video Test

    abang mangkor, yang gambar J1 tu guna kitlens die atau lens lain? hoho..saya nak push adik saya angkat J1, boleh tumpang guna..hahaha
    Photography is not about the gears,it is about how you photograph.

  11. #10

    Join Date
    Mar 2010
    Location
    Ladang Getah Ontahmano, Ontario...
    Posts
    5,827

    Re: Nikon V1 1080 30P Video Test

    Quote Originally Posted by izzat3114 View Post
    abang mangkor, yang gambar J1 tu guna kitlens die atau lens lain? hoho..saya nak push adik saya angkat J1, boleh tumpang guna..hahaha
    saya cuma ada satu helai lens aja iaitu 300mm f/4 dan jugak 3 jenis teleconverter. yg selalu melekap kat 300mm tu nikon TC-17EII, yg lelain tak guna. nak jual tak laku jadi satu buat penindih kertas dan satu lagi penyendal kaki peti ais..

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •