Page 1 of 4 123 ... LastLast
Results 1 to 15 of 57

Thread: gamba kabur disebabkan apa ya? any idea?

  1. #1

    gamba kabur disebabkan apa ya? any idea?

    selalu gak ambil gamba. tapi bile dalam kamera cantik, bile msk dlam laptop, gambo tu jadi tak sharp,

    lebih teruk lagi, bile ambil gamba tu secara burst, mmg tak sharp langsung. noisy je gamba tu. ape masalhnya ya?

  2. #2

    Join Date
    Aug 2010
    Location
    La ni kat Aloq Setaq
    Posts
    1,612

    Re: gamba kabur disebabkan apa ya? any idea?

    kena ada contoh gambar..
    baru leh komen

    takot mmg salah focus ja

    LCD kamera selalu menipu...

  3. The Following User Like This Post:


  4. #3

    Join Date
    Dec 2007
    Location
    Parit Raja, Malaysia
    Posts
    628

    Re: gamba kabur disebabkan apa ya? any idea?

    cuba bagi contoh gambar dan exif data.... mungkin dari situ kita boleh bantu... mungkin disebabkan focus point ataupun ISO.... ada sesetengah keadaan bukaan apature jugak main peranan mengikut lens masing2....

  5. The Following User Like This Post:


  6. #4

    Join Date
    Dec 2009
    Location
    pj, sunway, bangsar, shah alam ,kb
    Posts
    4,955

    Re: gamba kabur disebabkan apa ya? any idea?

    shutter rendah nih kot

  7. #5

    Join Date
    Aug 2011
    Location
    Salak Tinggi, Sepang
    Posts
    786

    Re: gamba kabur disebabkan apa ya? any idea?

    kemungkinannyer berikut:

    1. sebab salah fokus. terfocus object dibelakang subject yg jauh nun disana.. so subject berada pada kedudukan out-of-focus. selalunyer bile guna aperture besar, kedudukan dekat dgn subject, set focal length panjang atau set auto focus.

    2. gegaran (vibration) time tekan shutter. terjadi bila shutter speed slow dari 1/60s pada lens/kamera yg tiada VR/IS technology. kekadang ade VR/IS pon boleh gegar gak bile tangan ade penyakit parkinson hehe.. so awasi shutter speed, belajar cara pegang kamera dgn betul

    3. kamera/lens punya AF function dah nenong.. try pakai single AF point, focus pada satu object yg senang dan snap. kalau focus out lagi gi hantar repair.

  8. The Following User Like This Post:


  9. #6

    Join Date
    Apr 2007
    Location
    Spiderville
    Posts
    6,685

    Re: gamba kabur disebabkan apa ya? any idea?

    sebab pakai mode auto.
    Shoot all the way because that's the way to shoot.

    Spider Blog: http://malaysianspiders.blogspot.com

    Spider Directory: http://www.flickr.com/photos/labah-labah/

  10. #7

    Join Date
    Aug 2005
    Location
    Balai Polis Bkt Kepong
    Posts
    11,513

    Re: gamba kabur disebabkan apa ya? any idea?

    sebab mata rabun
    artist always say "great images" , " great colour", "perfect timing"..but gearhead always says "what camera did you use" . what lens did you use?", " can we see the EXIF data for the picture"..wakakakakka

  11. The Following User Like This Post:


  12. #8

    Join Date
    Dec 2009
    Location
    pj, sunway, bangsar, shah alam ,kb
    Posts
    4,955

    Re: gamba kabur disebabkan apa ya? any idea?

    post gambar laa senang daripada dok wat spekulasi camni langsung tak dpt penyelesaian..umpama di bengkel kete abam Mangkor tapi tak bawak kete, camne abam mangkor nk baikki nya kekekekekeke

  13. #9

    Join Date
    Oct 2007
    Location
    Melaka
    Posts
    3,986

    Re: gamba kabur disebabkan apa ya? any idea?

    pasal tak tukar mode manual kpd auto focus..

  14. #10

    Join Date
    Nov 2010
    Location
    bachok..skarang dok KL
    Posts
    504

    Re: gamba kabur disebabkan apa ya? any idea?

    abam mangkor leh repair keta ker?....boleh ler nak anta keta ambe yg kemek.....

  15. #11

    Join Date
    Aug 2011
    Location
    Salak Tinggi, Sepang
    Posts
    786

    Re: gamba kabur disebabkan apa ya? any idea?

    kalau burst mode tak sharp to sebab tak lock focus betul2. tak set AI-servor dgn dynamic/continues focus.

    live view screen kat belakang kamera tu hanya berapa megapixel jer, tu pasal nampak cam cun bile masuk komputer jadi lain. jgn caya sgt screen tuh.

  16. #12

    Re: gamba kabur disebabkan apa ya? any idea?

    sbb tt amik time berlari atau tangan pengkor?
    joke..

  17. #13

    Join Date
    Jan 2010
    Location
    Batu Pahat, Johor
    Posts
    1,682

    Re: gamba kabur disebabkan apa ya? any idea?

    Amik gambo sambil melompat kot, macam hero hindi tembak penjahat sambil berlari gitu.

  18. #14

    Join Date
    Feb 2007
    Location
    cyberjaya
    Posts
    4,340

    Re: gamba kabur disebabkan apa ya? any idea?

    Dari ayat kau aku rasa :

    1 - Kau guna mode Auto, Takpun P.
    2 - Noise banyak, bermaknanya ko gunakan ISO tinggi...
    3 - Kau mengeburst... mungkin disebabkan ko ambek gamba aksi...
    4 - dalam kamera cantik, bermakna exposure tak lari jauh sangat, tp sbb pixel count LCD kecik, mmg nampak mcm dah sharp,.. kalau ko zum baru kantol.

    so kesimpulanya aku rasa...

    1 - Shutter agak rendah jadi berlaku sikit gegaran. Sikit je tak banyak. Since ISO tinggi, aku suspek gambar indoor...
    2 - Kemungkinan salah piley titik AF. AFP ko kat pokok bunga belakang, so kompirm la org kat depan OOF (out of focus)...
    3 - Waktu aksi, kamera ko tak sempat nak focus, mungkin disebabkan jenis lens yg tak laju atau salah fotografer yg gagal meng point titik AF dengan betul.
    Mengkomen lebih senang daripada membuat apa yang dikomen sendiri.....

  19. #15

    Join Date
    Aug 2011
    Location
    Salak Tinggi, Sepang
    Posts
    786

    Re: gamba kabur disebabkan apa ya? any idea?

    Quote Originally Posted by akuss15 View Post
    Dari ayat kau aku rasa :

    1 - Kau guna mode Auto, Takpun P.
    2 - Noise banyak, bermaknanya ko gunakan ISO tinggi...
    3 - Kau mengeburst... mungkin disebabkan ko ambek gamba aksi...
    4 - dalam kamera cantik, bermakna exposure tak lari jauh sangat, tp sbb pixel count LCD kecik, mmg nampak mcm dah sharp,.. kalau ko zum baru kantol.

    so kesimpulanya aku rasa...

    1 - Shutter agak rendah jadi berlaku sikit gegaran. Sikit je tak banyak. Since ISO tinggi, aku suspek gambar indoor...
    2 - Kemungkinan salah piley titik AF. AFP ko kat pokok bunga belakang, so kompirm la org kat depan OOF (out of focus)...
    3 - Waktu aksi, kamera ko tak sempat nak focus, mungkin disebabkan jenis lens yg tak laju atau salah fotografer yg gagal meng point titik AF dengan betul.
    his... pada firasat aku ler.. outdoor nih.. time malam

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •