Page 1 of 2 12 LastLast
Results 1 to 15 of 18

Thread: Bajau Laut di Pulau Mabul

  1. #1

    Join Date
    Nov 2005
    Location
    Bangi, Malaysia, Malaysia
    Posts
    2,024

    Bajau Laut di Pulau Mabul

    Assalam...

    lama sangat tak berkongsi gambar di sini. Kebetulan ada kelapangan sikit, ingin saya kongsikan gambar yang tak seberapa untuk kawan-kawan di FMDC nih.

    Ini adalah koleksi saya ketika berada di Pulau Mabul, baru-baru ini. Fokus saya kali ini ialah suku kaum Bajau Laut Pulau Mabul.

    Secara teknikal, Semua gambar ini kebanyakannya menggunakan lensa 50mm f1.8, kit lens 18-70mm f3.5-4.5, dah kamera Nikon D300 berserta Flash SB600.

    #1


    #2


    #3


    #4

  2. The Following 3 Users Like This Post:


  3. #2

    Join Date
    Nov 2005
    Location
    Bangi, Malaysia, Malaysia
    Posts
    2,024

    Re: Bajau Laut di Pulau Mabul

    #5


    #6


    #7

  4. The Following 4 Users Like This Post:


  5. #3

    Join Date
    Aug 2010
    Location
    La ni kat Aloq Setaq
    Posts
    1,612

    Re: Bajau Laut di Pulau Mabul

    memang kelas lima bintang ni..!
    thanks for sharing

  6. #4

    Re: Bajau Laut di Pulau Mabul

    terkata gmbr2 nie ...
    smart laa ...

  7. #5

    Join Date
    Jan 2012
    Location
    all my material is Copyright © jgn cuba2 curik haaaaaaa
    Posts
    214

    Re: Bajau Laut di Pulau Mabul

    seksi gambar hahha..
    anyway thanks for sharing this mabeles pic
    | DA35mm | DA10-17mm | DA16-50mm | DA18-135mm | DA55-300mm |
    | FA77mm |

  8. #6

    Join Date
    Jul 2010
    Location
    Rep Sg Ramal, Bangi,Bongek, Kluang
    Posts
    189

    Re: Bajau Laut di Pulau Mabul

    nice..
    haratnya aii..kada basunat leh..he he..

  9. #7

    Join Date
    Mar 2011
    Location
    Kuala Lumpur
    Posts
    295

    Re: Bajau Laut di Pulau Mabul

    bajau laut ni yg jenis dok kat laut je ke?memang jarang naik ke darat?
    faqir ilallah;
    mohd jaafarudin bin md ali

  10. #8

    Join Date
    Jan 2010
    Location
    dimana kaki ku berpijak...
    Posts
    1,233

    Re: Bajau Laut di Pulau Mabul

    terbaik.. best...! superb!..

    Ustaz jaafar: bajau laut ni mmg btul2 orang laut... dgr dari org sane ckp, dorang mase kecik2 baru lahir dulu dah kene campak ke laut..(ntah btul ke tak.. thehehehe)
    BLOG
    BBM 21E47ECD

  11. #9

    Join Date
    Apr 2012
    Location
    Putrajaya
    Posts
    134

    Re: Bajau Laut di Pulau Mabul

    terasa diri ini spt di pulau mabul.Tq tlg bawak pi sane melalui gambar Super smart lah gambar2 nya.. *pengsan skarang*

  12. #10

    Join Date
    Mar 2011
    Location
    Kuala Lumpur
    Posts
    295

    Re: Bajau Laut di Pulau Mabul

    Quote Originally Posted by Rizal Mohd View Post
    terbaik.. best...! superb!..

    Ustaz jaafar: bajau laut ni mmg btul2 orang laut... dgr dari org sane ckp, dorang mase kecik2 baru lahir dulu dah kene campak ke laut..(ntah btul ke tak.. thehehehe)
    baru beranak dah dicampak kelaut?gagah..jangan sampai beranak dlm laut dahla..
    faqir ilallah;
    mohd jaafarudin bin md ali

  13. #11

    Join Date
    Dec 2009
    Location
    pj, sunway, bangsar, shah alam ,kb
    Posts
    4,955

    Re: Bajau Laut di Pulau Mabul

    lama tak tgk koleksi travel amin nih..mabeles semuanya

  14. #12

    Join Date
    Apr 2012
    Location
    Putrajaya
    Posts
    134

    Re: Bajau Laut di Pulau Mabul

    Quote Originally Posted by ustaz jaafar View Post
    baru beranak dah dicampak kelaut?gagah..jangan sampai beranak dlm laut dahla..

    hehehe skang pun ade teknik branak dalam air..

  15. #13

    Join Date
    Nov 2005
    Location
    Bangi, Malaysia, Malaysia
    Posts
    2,024

    Re: Bajau Laut di Pulau Mabul

    Quote Originally Posted by ustaz jaafar View Post
    baru beranak dah dicampak kelaut?gagah..jangan sampai beranak dlm laut dahla..
    Bajau Laut ni kita takkan jumpa di Semenanjung. So kalau yang belum pernah jumpa dan nengok, memang lain rasa macam tak logik kehidupan diorang. Tak seperti yang kita biasa lihat. Tapi bajau laut pulau mabul pon dah banyak berubah, tidak lagi original seperti 10-15 tahun yang lepas rasanya. Nanti saya share lagi gambar2 lain..

  16. #14

    Join Date
    Nov 2005
    Location
    Bangi, Malaysia, Malaysia
    Posts
    2,024

    Re: Bajau Laut di Pulau Mabul

    #8


    #9


    #10


    Main-main gambar dengan budak budak bajau laut ketika matahari telah terbenam

  17. #15

    Join Date
    Apr 2012
    Location
    Putrajaya
    Posts
    134

    Re: Bajau Laut di Pulau Mabul

    ohsem ohsem ohsem..

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •