Results 1 to 6 of 6

Thread: Bedah Photo | Potrait@kelanaJaya

  1. #1

    Red face Bedah Photo | Potrait@kelanaJaya




    Camera Model : Olympus E-300
    Lens : Zuiko OM 50mm f1.8
    Aperture : F1.8
    Shutter : 1/500
    W/Balance : Auto

    *Kepada admin, Sebelum saya penah upload pic ni...tp maybe kecik so saya upload lagi skali yang lebih besar.

    Pic ni diambil masa bawa anak jalan2 kat tasik Kelana Jaya.

    harap Otai2 kat FMDC dapat beri komen apa yang patut saya betulkan dari segi warna, composition, setting ke?W/balance apa yg sesuai untuk pic ni?

  2. #2

    Re: Bedah Photo | Potrait@kelanaJaya

    aiks...

    xder org nk kritik or komen ke pic aku upload ni...
    nak tau jugak la apa bleh dibetulkan lagi...macam WB, under/overxpose ke...komposisi kena betulkan lagi ke...
    aku baru nk blaja2 fotograp ni...harap ada yg membantu xkira kritik or komen...

    sbb aku minat potrait..so nk buat potrait yang bagus la..

  3. #3

    Join Date
    Jan 2011
    Location
    rumah kotai pekerja kontrak
    Posts
    1,028

    Re: Bedah Photo | Potrait@kelanaJaya

    hmm..cuba fill in sikit flash..mungkin ada sikit perbezaan..pendapat 2sen aku je

  4. #4

    Join Date
    Feb 2007
    Location
    cyberjaya
    Posts
    4,340

    Re: Bedah Photo | Potrait@kelanaJaya

    Quote Originally Posted by leonkennedy View Post



    Camera Model : Olympus E-300
    Lens : Zuiko OM 50mm f1.8
    Aperture : F1.8
    Shutter : 1/500
    W/Balance : Auto
    Salam,

    biasalah kadang2 thread ni orang tak perasan... tu yg xde org komen......

    komen aku :

    1- buat permulaan, komposisi cube folow RO3. Bile dah paham RO3 barulah break the rules.... Subjek terlalu kekanan..... tangan sebelah nampak terpotong....
    2- Background agak caca merba sket.... kalau ko alih posisi kamera.... cari bg yg clean. Takde kayu coklat tu.... kalau ko tinggikan sikit angle kamera, so BG ko tak nampak langit... nampakkan pokok semua, so bile bg tu bokeh... hijauuuu je bokeh die... paham tak...
    3- untuk lebih umph,... eye contact bro...
    Mengkomen lebih senang daripada membuat apa yang dikomen sendiri.....

  5. #5

    Join Date
    Feb 2007
    Location
    cyberjaya
    Posts
    4,340

    Re: Bedah Photo | Potrait@kelanaJaya

    Satu lagi... sebabkan subek tak menghadap ke matahari, maka muka dia agak gelap... style jugak... pun buleh bagi satu fill in flash supaya muka dia terang...
    Mengkomen lebih senang daripada membuat apa yang dikomen sendiri.....

  6. #6

    Re: Bedah Photo | Potrait@kelanaJaya

    Quote Originally Posted by akuss15 View Post
    Salam,

    biasalah kadang2 thread ni orang tak perasan... tu yg xde org komen......

    komen aku :

    1- buat permulaan, komposisi cube folow RO3. Bile dah paham RO3 barulah break the rules.... Subjek terlalu kekanan..... tangan sebelah nampak terpotong....
    2- Background agak caca merba sket.... kalau ko alih posisi kamera.... cari bg yg clean. Takde kayu coklat tu.... kalau ko tinggikan sikit angle kamera, so BG ko tak nampak langit... nampakkan pokok semua, so bile bg tu bokeh... hijauuuu je bokeh die... paham tak...
    3- untuk lebih umph,... eye contact bro...
    Tq untuk komen yg berguna ..
    akan aku praktiskan blik apa yang di advise......tq skali lagi...

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •