Results 1 to 14 of 14

Thread: luahan Rasa Terkilan.. Cemera x tidak dapat lagi..

  1. #1

    Join Date
    Mar 2011
    Location
    Shah Alam, Klang, Putrajaya
    Posts
    18

    luahan Rasa Terkilan.. Cemera x tidak dapat lagi..

    Assalamuaikum dan salam sejahtera..

    pada 5 Jan 2012 saya hantar camera saya pada seseorang untuk membuat pengubahan dalam (IR).. tetapi sampai sekarang tidak dapat lagi. yang saya terkilan lagi .. camera yang saya hantar 2 susah nak dpt. lepas tu kalo saya tpon payah nak angkat dan xpenah nak update status camera saya, dan saya pulak yang selalu call untuk tanya update, itu pun payah jugak nak angkat panggilan saya. selain daripada itu beliau telah melepaskan tanggungjawab kemera saya itu kepada org lain... sbgai customer apa kt rasa kalo dibuat begitu?... kalo kt berniaga hendak la menjaga adap meniaga. lagi2 sbagai muslim.. tolong la ambil tanggungjawab itu. sbb kt yg memikul amanah... buat la perubahan
    Last edited by selectshutter; 27th April 2012 at 11:34 PM.

  2. #2

    Join Date
    Nov 2007
    Location
    Puchong
    Posts
    404

    Re: luahan Rasa Terkilan.. Cemera x tidak dapat lagi..

    orang tu sapa,kedai dia kat mana..apa nama orang tu..nak luah pun cerita ler betul2

  3. #3

    Join Date
    Aug 2010
    Location
    Pasir Gudang
    Posts
    284

    Re: luahan Rasa Terkilan.. Cemera x tidak dapat lagi..

    citer biarlah detail, mana tau kawan2 kat sini bole tolong. atau pon posting di atas hanya luahan perasaan?

  4. #4

    Join Date
    Nov 2010
    Location
    ladang gotah, gomeh N9
    Posts
    331

    Re: luahan Rasa Terkilan.. Cemera x tidak dapat lagi..

    kasi tepek terus nama die.. duk mane.. xde la orang lain kene plak nnti..

  5. #5

    Join Date
    Sep 2009
    Location
    bandar tun razak
    Posts
    17

    Re: luahan Rasa Terkilan.. Cemera x tidak dapat lagi..

    cer bagi sikit nama org tu, dan nama kedainya? mana tau kite org kenal ke?

  6. #6

    Join Date
    Mar 2011
    Location
    Shah Alam, Klang, Putrajaya
    Posts
    18

    Re: luahan Rasa Terkilan.. Cemera x tidak dapat lagi..

    kalo post nama dia terlalu ramai org akan kenal... xpa.. tapi kepada siapa yg terbabit tolong la bertanggungjawab... admin ambil perhatian..

  7. #7

    Join Date
    Nov 2010
    Location
    Bandar Bukit Mahkota Bangi
    Posts
    69

    Re: luahan Rasa Terkilan.. Cemera x tidak dapat lagi..

    org dr utara kah nie?

  8. #8

    Join Date
    Apr 2012
    Location
    Klang Selangor
    Posts
    21

    Re: luahan Rasa Terkilan.. Cemera x tidak dapat lagi..

    kalo org ramai kenal la kena letak nama dia takut org lain pulak yg tekena nanti biar kita ingat mengingati rakan2 yg lain wasalam

  9. #9

    Join Date
    Mar 2011
    Location
    Kuala Lumpur
    Posts
    295

    Re: luahan Rasa Terkilan.. Cemera x tidak dapat lagi..

    Quote Originally Posted by selectshutter View Post
    kalo post nama dia terlalu ramai org akan kenal... xpa.. tapi kepada siapa yg terbabit tolong la bertanggungjawab... admin ambil perhatian..
    assalamualaikum wr wb,

    maafkan saya atas celahan ini. kepada tuan yang mengadu, saya nasihatkan supaya tuan bijak dalam membuat pertimbangan. begini tuan, jika tuan rasa merahsiakan apa yang tuan alami ini lebih baik, maka afdhalnya tuan jangan post dalam forum ni. jika tuan post, luahan dan rasa tak puas hati tuan tidak ada sesiapa yang dapat memberi pertolongan. saya faham, niat tuan baik. tidak mahu mengaibkan atau tak mahu individu berkenaan susah untuk cari rezeki pada masa akan datang. tapi dalam pada masa yang sama tuan dah menyababkan beberapa forumer terganggu dengan posting tuan yang sebegini.

    jika tuan nak bercerita, cerita dengan terang, jelas, dan berfakta. jika cerita tuan tergantung, akan ramai yang tersinggung. saya bagi contoh begini. tuan menyatakan yang tuan ada masalah pada sahabat tuan, tapi tuan tak mau cerita masalah tu kepadanya. tentu sahabat tuan akan sakit hati. sahabat tuan kemungkinan akan berkata : "kalau nak rahsia-rahsia, baik jangan bagitau aku. ni dok merungut, tapi bila orang tanya apa detail masalahnya, tak mau bagitau."

    tu lebih kurang respon yang tuan mungkin dapat. sama juga seorang isteri mengadu di pejabat qadhi akan masalah rumahtangga antara dia dan suaminya. bila dia sampai di pejabat qadhi, qadhi bertanya: "apa masalah puan"? maka si isteri menjawab: "saya ada masalah dengan suami saya. dia tak bagi nafkah." maka qadhi akan bertanya lagi, "boleh bagi detail nama suami puan, diamana dia bekerja dan dah berapa lama dia tak bagi nafkah?" si isteri lalu menjawab : "biarlah tuan, saya rasa tak perlulah saya bagitau latarbelakang suami saya kepada tuan. biarlah menjadi rahsia saya dan Allah swt sahaja. nanti tercemar nama baik suami saya."

    dua cerita tadi menggambarkan keadaan kita sekarang. maafkan saya andai catatan saya ini tidak tuan senangi. saya juga masih baru dlam forum ini. semoga kita samasama mendapat manfaat. walaubagaimanapun, saya tetap menghormati pendapat dan tindakan tuan.

    wassalam.
    faqir ilallah;
    mohd jaafarudin bin md ali

  10. The Following 7 Users Like This Post:


  11. #10

    Join Date
    Aug 2010
    Location
    seremban
    Posts
    90

    Re: luahan Rasa Terkilan.. Cemera x tidak dapat lagi..

    bgtau je la ejat, sapakah gerangan org itu???..(nada meracun)..
    newbiss dari Seremban

  12. #11

    Join Date
    Mar 2008
    Location
    Terengganu
    Posts
    491

    Re: luahan Rasa Terkilan.. Cemera x tidak dapat lagi..

    assalamualaikum wr wb,

    maafkan saya atas celahan ini. kepada tuan yang mengadu, saya nasihatkan supaya tuan bijak dalam membuat pertimbangan. begini tuan, jika tuan rasa merahsiakan apa yang tuan alami ini lebih baik, maka afdhalnya tuan jangan post dalam forum ni. jika tuan post, luahan dan rasa tak puas hati tuan tidak ada sesiapa yang dapat memberi pertolongan. saya faham, niat tuan baik. tidak mahu mengaibkan atau tak mahu individu berkenaan susah untuk cari rezeki pada masa akan datang. tapi dalam pada masa yang sama tuan dah menyababkan beberapa forumer terganggu dengan posting tuan yang sebegini.

    jika tuan nak bercerita, cerita dengan terang, jelas, dan berfakta. jika cerita tuan tergantung, akan ramai yang tersinggung. saya bagi contoh begini. tuan menyatakan yang tuan ada masalah pada sahabat tuan, tapi tuan tak mau cerita masalah tu kepadanya. tentu sahabat tuan akan sakit hati. sahabat tuan kemungkinan akan berkata : "kalau nak rahsia-rahsia, baik jangan bagitau aku. ni dok merungut, tapi bila orang tanya apa detail masalahnya, tak mau bagitau."

    tu lebih kurang respon yang tuan mungkin dapat. sama juga seorang isteri mengadu di pejabat qadhi akan masalah rumahtangga antara dia dan suaminya. bila dia sampai di pejabat qadhi, qadhi bertanya: "apa masalah puan"? maka si isteri menjawab: "saya ada masalah dengan suami saya. dia tak bagi nafkah." maka qadhi akan bertanya lagi, "boleh bagi detail nama suami puan, diamana dia bekerja dan dah berapa lama dia tak bagi nafkah?" si isteri lalu menjawab : "biarlah tuan, saya rasa tak perlulah saya bagitau latarbelakang suami saya kepada tuan. biarlah menjadi rahsia saya dan Allah swt sahaja. nanti tercemar nama baik suami saya."

    dua cerita tadi menggambarkan keadaan kita sekarang. maafkan saya andai catatan saya ini tidak tuan senangi. saya juga masih baru dlam forum ini. semoga kita samasama mendapat manfaat. walaubagaimanapun, saya tetap menghormati pendapat dan tindakan tuan.

    wassalam.
    betul dah ape yg dibagitau oleh ust kite 2.. bgtau separuh2... camna..
    - Bukan jurufoto professional, tapi bila minat mengatasi batas. -

  13. #12

    Re: luahan Rasa Terkilan.. Cemera x tidak dapat lagi..

    kalau berada di pihak yang benar.. keluarkan fakta.
    xperlu touching2.. orang melayu ini kelemahan nye... nk jaga hati.. last2 makan hati

  14. #13

    Join Date
    Mar 2011
    Location
    Shah Alam, Klang, Putrajaya
    Posts
    18

    Re: luahan Rasa Terkilan.. Cemera x tidak dapat lagi..

    Quote Originally Posted by ustaz jaafar View Post
    assalamualaikum wr wb,

    maafkan saya atas celahan ini. kepada tuan yang mengadu, saya nasihatkan supaya tuan bijak dalam membuat pertimbangan. begini tuan, jika tuan rasa merahsiakan apa yang tuan alami ini lebih baik, maka afdhalnya tuan jangan post dalam forum ni. jika tuan post, luahan dan rasa tak puas hati tuan tidak ada sesiapa yang dapat memberi pertolongan. saya faham, niat tuan baik. tidak mahu mengaibkan atau tak mahu individu berkenaan susah untuk cari rezeki pada masa akan datang. tapi dalam pada masa yang sama tuan dah menyababkan beberapa forumer terganggu dengan posting tuan yang sebegini.

    jika tuan nak bercerita, cerita dengan terang, jelas, dan berfakta. jika cerita tuan tergantung, akan ramai yang tersinggung. saya bagi contoh begini. tuan menyatakan yang tuan ada masalah pada sahabat tuan, tapi tuan tak mau cerita masalah tu kepadanya. tentu sahabat tuan akan sakit hati. sahabat tuan kemungkinan akan berkata : "kalau nak rahsia-rahsia, baik jangan bagitau aku. ni dok merungut, tapi bila orang tanya apa detail masalahnya, tak mau bagitau."

    tu lebih kurang respon yang tuan mungkin dapat. sama juga seorang isteri mengadu di pejabat qadhi akan masalah rumahtangga antara dia dan suaminya. bila dia sampai di pejabat qadhi, qadhi bertanya: "apa masalah puan"? maka si isteri menjawab: "saya ada masalah dengan suami saya. dia tak bagi nafkah." maka qadhi akan bertanya lagi, "boleh bagi detail nama suami puan, diamana dia bekerja dan dah berapa lama dia tak bagi nafkah?" si isteri lalu menjawab : "biarlah tuan, saya rasa tak perlulah saya bagitau latarbelakang suami saya kepada tuan. biarlah menjadi rahsia saya dan Allah swt sahaja. nanti tercemar nama baik suami saya."

    dua cerita tadi menggambarkan keadaan kita sekarang. maafkan saya andai catatan saya ini tidak tuan senangi. saya juga masih baru dlam forum ini. semoga kita samasama mendapat manfaat. walaubagaimanapun, saya tetap menghormati pendapat dan tindakan tuan.

    wassalam.
    waalaikumsalam..

    terima kasih atas nasihat yang diberi.. kepada forumer hamba mohon maaf kerana terganggu dengan posting yang sebegini.. so ustaz apa perlu saya buat? bagaimana tindakan ustaz kalo berlaku pada ustaz sendiri? dan cuba ustaz ceritakan bagaimana adab-adab berniaga.. (saya pelanggan yang teraniaya)
    Last edited by selectshutter; 27th April 2012 at 11:33 PM.

  15. #14

    Join Date
    Mar 2011
    Location
    Kuala Lumpur
    Posts
    295

    Re: luahan Rasa Terkilan.. Cemera x tidak dapat lagi..

    begini tuan,

    dalam islam, ada masanya kezaliman yang dikenakan ke atas kita perlu didedahkan kepada orang lain dengan cara yang ma'ruf (baik). apa maksud baik?maksudnya kita hanya menceritakan yang sebenar tanpa menokok tambah atau rencah bagi menyedapkan cerita. dalam kes tuan, saya tak pasti bagaimana akad sebenar tuan dengan peniaga tersebut. atau memang beliau (peniaga) ada masalah lain hingga urusan kamera tuan jadi tergendala.

    sekiranya terjadi kepada saya, tindakan yang saya lakukan adalah:

    1. menghubungi peniaga atau bertemu sendiri dengannya.
    2. jika sudah bertemu, tanyakan dengan baik apa sebab terjadi kelewatan. itu sekiranya tuan ada janji dengan beliau berapa lama anggaran masa kerja tersebut.
    3. bagi peniaga masa. seperti yang saya nyatakan tadi. mungkin beliau ada masalah yang tidak kita fahami.
    4. jika ada tanda-tanda pengkhianatan berlaku, berikan nasihat padanya yang tuan akan mengambil tindakan yang wajar.
    5. jika masih tidak ada respon dari beliau (eloklah tuan buat aduan pada pihak yang boleh membantu dengan memberikan segala maklumat yang boleh dijadikan asas kepada dakwaan tuan).

    lebih kurang begitu la. kalau tuan memiliki resit atau bukti nyata, itu lebih baik. penting untuk tuan nyatakan masalah detail disini dalam hal ini memandangkan ramai sahabat-sahabat yang arif dan boleh bagi maklumat. paling tidak, kita meminimumkan jumlah mangsa yang bakal terkena buat kali seterusnya. islam tak benarkan kita bersangka buruk pada orang lain. terutamanya sesama muslim. sebab itu, siasatlah dulu dan bersemukalah dengan peniaga tersebut untuk dapatkan hitam putih kedudukan kemera tuan yang sebenar.

    dilain kali, tuan pastikan setiap transaksi biarlah ada hitam putihnya. bukan apa, kalau jadi apa-apa, senang nak bertindak. sekadar itu pendapat saya, saya dan kawan-kawan berdoa Allah mudahkan urusan tuan.

    wassalam.
    faqir ilallah;
    mohd jaafarudin bin md ali

  16. The Following 3 Users Like This Post:


Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •