Results 1 to 9 of 9

Thread: Bedah Photo l Bokeh...satu eksperimentasi

  1. #1

    Bedah Photo l Bokeh...satu eksperimentasi

    Asslm...hye...
    Aku rs post aku yg lepas sure tk lepas sbb mgkn gmbr tk kluar...jd tanpa berputus asa, aku upload lagik..InsyaAllah dgn cr nk upload gmbr yg lebih betul spy sifu2 sekalian dpt mengkritik, komen & sewaktu dgn nya utk hasil pembelajaran aku...

    P/S utk admin- sila abaikan post sy yg pertama bertajuk "Bedah Photo l Learn about Bokeh".. maaf yerk admin..

    1.

    Mode: Aperture Priority
    Aperture: f5.6
    Shutter speed: 1/250s
    ISO 100
    Focal Length: 40mm
    W/B: Daylight

    Aku nk fokuskan kat jambangan bunga tu dan jadikan background nya hanya untuk menampakan warna-warni yg agak blur...

    2.

    Mode: Aperture Priority
    Aperture: f5.6
    Shutter speed: 1/13s
    ISO 100
    Focal Length: 40mm
    W/B: Daylight

    Gmbr nie nk fokus kan kat bunga, dn berlatar belakangkan kerusi yg blur...kiranya nk tunjukkan kcantikan bunga2 yg berada d taman..

    3.

    Mode: Aperture Priority
    Aperture: f5.6
    Shutter speed: 1/6s
    ISO 100
    Focal Length: 55mm
    W/B: Daylight

    Gmbr nie aku buat sbb nnt aku ada 1 project majlis kawin seorg shbt. Jadi, aku nk tau la adakah gmbr yg aku amik nie, ok ker tak klu nk fokus kan cincin jerk dgn background warna-warni bunga...

  2. #2

    Join Date
    Apr 2012
    Location
    Cheras
    Posts
    88

    Re: Bedah Photo l Bokeh...satu eksperimentasi

    newbie nak komen...
    err gambor first tu focus mcm kat bahagian bunga yg belakang...
    2nd, pencahayaan dan angle subject kurang menarik
    3rd, warna karpet mengganggu...

  3. #3

    Join Date
    Aug 2011
    Location
    Salak Tinggi, Sepang
    Posts
    786

    Re: Bedah Photo l Bokeh...satu eksperimentasi

    lens ape pakai? kalau nak main bokeh tuh pakai ler focal length se maksimum mungkin cth 55mm dan aperture paling besar dgn jarak dekat.

    gambar 1: focus out. color hijau tu dominan sgt tak sesuai buat background. elok background hitam. cer google2 cam ner nak dpt kan bg hitam disiang hari

    gambar 2: not bad. try main2 dgn warna. naik kan saturation untuk bunga dan try tukar white balance kasi warm sikit

    gambar 3: color carpet tu kacau. elok letak cincin atas kertas putih. dekat sikit shoot tu. ada bunga sebagai aditional subject ok tp bukan background. cth letak bunga kiri cincin kanan ker

  4. #4

    Join Date
    Jan 2012
    Location
    all my material is Copyright © jgn cuba2 curik haaaaaaa
    Posts
    214

    Re: Bedah Photo l Bokeh...satu eksperimentasi

    cth no.3
    biasanya bokeh nie kita buat utk menunjukkan dlm sekeping gambar tu bahagian mana yg kita sedang fokus, atau apa yg fotog tu cuba utk tunjukkan kpd audien supaya audien fokus kat situ. Jadi background biasanye tidak boleh terlalu distract dgn main subject. cth gambar bunga merah tu terlalu mengganggu fokus cincin tu..dan juga ganguan dari karpet tu..
    cari keadaan yg mana ianya betul2 menonjolkan keindahan cincin itu tanpa ganguan dari background.

    dari segi teknikel nyer exif nie agak pelik..
    Aperture: f5.6
    Shutter speed: 1/6s
    ISO 100
    Focal Length: 55mm

    ss terlalu slow.. apa lense nie..try set kat min f kalau boleh utk dptkan bokeh yg lebih rangup
    | DA35mm | DA10-17mm | DA16-50mm | DA18-135mm | DA55-300mm |
    | FA77mm |

  5. #5

    Join Date
    Jul 2008
    Location
    Kemaman & Bandar Puteri, Puchong
    Posts
    1,469

    Re: Bedah Photo l Bokeh...satu eksperimentasi

    Quote Originally Posted by mr.wizard View Post
    cth no.3
    biasanya bokeh nie kita buat utk menunjukkan dlm sekeping gambar tu bahagian mana yg kita sedang fokus, atau apa yg fotog tu cuba utk tunjukkan kpd audien supaya audien fokus kat situ. Jadi background biasanye tidak boleh terlalu distract dgn main subject. cth gambar bunga merah tu terlalu mengganggu fokus cincin tu..dan juga ganguan dari karpet tu..
    cari keadaan yg mana ianya betul2 menonjolkan keindahan cincin itu tanpa ganguan dari background.

    dari segi teknikel nyer exif nie agak pelik..
    Aperture: f5.6
    Shutter speed: 1/6s
    ISO 100
    Focal Length: 55mm

    ss terlalu slow.. apa lense nie..try set kat min f kalau boleh utk dptkan bokeh yg lebih rangup
    betul, pastikan latarbelakang yang dibokehkan itu tidak ada warna yang kontra dengan warna subjek yang boleh mengganggu tumpuan audien pada subjek sebenar.

    untuk TS, boleh cuba lagi. tip saya sendiri untuk main bokeh ni, set kan mode kepada A dan set pada aperture paling besar, untuk kitlens, f/3.5, jangan ubah apa2 dan main je dengan focal length.
    Photography is not about the gears,it is about how you photograph.

  6. The Following User Like This Post:


  7. #6

    Re: Bedah Photo l Bokeh...satu eksperimentasi

    Quote Originally Posted by adavirus View Post
    lens ape pakai? kalau nak main bokeh tuh pakai ler focal length se maksimum mungkin cth 55mm dan aperture paling besar dgn jarak dekat.
    pakai kit lens...thank for the tips...trima kasih cikgu...

  8. #7

    Re: Bedah Photo l Bokeh...satu eksperimentasi

    Quote Originally Posted by mr.wizard View Post
    cth no.3
    biasanya bokeh nie kita buat utk menunjukkan dlm sekeping gambar tu bahagian mana yg kita sedang fokus, atau apa yg fotog tu cuba utk tunjukkan kpd audien supaya audien fokus kat situ. Jadi background biasanye tidak boleh terlalu distract dgn main subject. cth gambar bunga merah tu terlalu mengganggu fokus cincin tu..dan juga ganguan dari karpet tu..
    cari keadaan yg mana ianya betul2 menonjolkan keindahan cincin itu tanpa ganguan dari background.

    dari segi teknikel nyer exif nie agak pelik..
    Aperture: f5.6
    Shutter speed: 1/6s
    ISO 100
    Focal Length: 55mm

    ss terlalu slow.. apa lense nie..try set kat min f kalau boleh utk dptkan bokeh yg lebih rangup
    Trima kasih...maksudnya nk buat bokeh nie, subject yg kita nk fokus kan tu lebih menonjol la yerk..hurmmm..okeyh2...
    yang exif nyer tu, sy pakai mode AV. set kan f paling besar dah...tp bila main ngan zoom tu, dia pandai nk lari plak dia nyer no f...huhuhu...pastu shutter speed tu, entah knp bleh jd terlalu slow...kamera yg auto setting...

    **Tak akan berputus asa untuk terus belajar**

  9. #8

    Join Date
    Apr 2007
    Location
    Spiderville
    Posts
    6,685

    Re: Bedah Photo l Bokeh...satu eksperimentasi

    lagi dekat kamera dgn subjek dan lagi jauh subjek dgn background, maka imej di background akan nampak lebih lembut.
    Shoot all the way because that's the way to shoot.

    Spider Blog: http://malaysianspiders.blogspot.com

    Spider Directory: http://www.flickr.com/photos/labah-labah/

  10. The Following User Like This Post:


  11. #9

    Re: Bedah Photo l Bokeh...satu eksperimentasi

    Cth dari aku yg tak berapa power nie


Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •