Page 1 of 2 12 LastLast
Results 1 to 15 of 22

Thread: Scammerz detected by Detective Nokin (rival detective conan)

  1. #1

    Join Date
    Feb 2007
    Location
    cyberjaya
    Posts
    4,340

    Scammerz detected by Detective Nokin (rival detective conan)

    Assalamualaikum. Saya Detective Nokin. Detective Conan tu rival saya. Lem la dia mau kene menyamar, ada masalah cinta, masalah kanak kanak lagi....

    Saya bukan kanak kanak seperti dia. sigh~

    semuanya bermula dari :


    seorang suspect mahu menjual Nikon SB700. wow....... aku terkesima. BAPOK aaah murah. SB800 seken pon aku tak berani jual harga ni....

    dengan menggunakan gadget terkini tahun 2012, (tak mcm detective Conan tu.. gadget semua tak up-to-date)
    Mengkomen lebih senang daripada membuat apa yang dikomen sendiri.....

  2. #2

    Join Date
    Aug 2005
    Location
    Di Sini
    Posts
    7,522

    Re: Scammerz detected by Detective Nokin (rival detective conan)

    aku move kat FMDC 999

  3. #3

    Join Date
    Feb 2007
    Location
    cyberjaya
    Posts
    4,340

    Re: Scammerz detected by Detective Nokin (rival detective conan)

    dengan menggunakan gadget terkini tahun 2012, (tak mcm detective Conan tu.. gadget semua tak up-to-date),

    DN (singkatan.. lenguh nak taip)... terus menyiasat dengan kacaknya.

    Setelah mengkelik gambar dalam thread tu, ianya membawa kepada link dari photobucket. Lepas tu kita click Album.


    Yada!! semua gambar yg dia ada tidak diprivatekan. kantol. banyak nya dia scam. Tapi ustat ajar... jangan bersangka buruk...

    nampak tak ada gambar tu?? bawah kiri sekali.

    Dengan bantuan encik gogel, kita berjaya menjejak gambar yg 100% serupa.


    ternyata gambar asal dipunyai seorang senior member di lowyat,....... Kalau kite cek Image URL dia... link jualan asal : http://forum.lowyat.net/topic/2337278/all


    ternyata memang dirembat bulat2 dari bro Bliz. http://forum.lowyat.net/user/Bliz
    Mengkomen lebih senang daripada membuat apa yang dikomen sendiri.....

  4. #4

    Join Date
    Feb 2007
    Location
    cyberjaya
    Posts
    4,340

    Re: Scammerz detected by Detective Nokin (rival detective conan)


    Kalau di usha lagi... die ada gambar 300mm f2.8 ED. DN tak jumpa forum mana dia nak jual. Tapi sekali lagi dengan bantuan encik Gogel, kita jumpa image asal!!~


    Gambar tu berasal dari bro AzrinArizz, forum jualan asal ialah photomalaysia.

    http://www.photomalaysia.com/forums/...50-1-8G-SB-900


    Sama tak gambar dia??


    Gambar asal dari flickr bro tu...


    malangnya aku tak add die, so takleh view source asal.


    Aku terus SMS dia...


    jawapan bro tu...
    Mengkomen lebih senang daripada membuat apa yang dikomen sendiri.....

  5. #5

    Join Date
    Apr 2007
    Location
    Spiderville
    Posts
    6,685

    Re: Scammerz detected by Detective Nokin (rival detective conan)

    dia kata 3rd hand. mungkinkah dia beli drp bliz dan nak jual balik?
    Shoot all the way because that's the way to shoot.

    Spider Blog: http://malaysianspiders.blogspot.com

    Spider Directory: http://www.flickr.com/photos/labah-labah/

  6. #6

    Join Date
    Feb 2007
    Location
    cyberjaya
    Posts
    4,340

    Re: Scammerz detected by Detective Nokin (rival detective conan)

    Scammerz ni kategori tak berapa bijak sebab :

    1. tak private photobucket dia.
    2. Gune nickname lain, tp source gambar dr photobucket yang sama. Facepalm~
    3. terpaling facepalm bila jual barang terlalu murah.
    4. Paling malang bila DN yg sedang BZ audit dalaman terbaca post dia. wkakakakaka...


    tengok dia guna nama lain....


    adoiyai.
    Mengkomen lebih senang daripada membuat apa yang dikomen sendiri.....

  7. #7

    Join Date
    Feb 2007
    Location
    cyberjaya
    Posts
    4,340

    Re: Scammerz detected by Detective Nokin (rival detective conan)

    Quote Originally Posted by red View Post
    dia kata 3rd hand. mungkinkah dia beli drp bliz dan nak jual balik?
    kalau dia nak jual semule, mengapa guna 2 nick yang berlainan di forum yang sama??
    Mengkomen lebih senang daripada membuat apa yang dikomen sendiri.....

  8. The Following User Like This Post:


  9. #8

    Join Date
    Apr 2007
    Location
    Spiderville
    Posts
    6,685

    Re: Scammerz detected by Detective Nokin (rival detective conan)

    Quote Originally Posted by akuss15 View Post
    kalau dia nak jual semule, mengapa guna 2 nick yang berlainan di forum yang sama??
    hmmm jap aaa aku gi tanya dia.
    Shoot all the way because that's the way to shoot.

    Spider Blog: http://malaysianspiders.blogspot.com

    Spider Directory: http://www.flickr.com/photos/labah-labah/

  10. #9

    Join Date
    Feb 2007
    Location
    cyberjaya
    Posts
    4,340

    Re: Scammerz detected by Detective Nokin (rival detective conan)

    Quote Originally Posted by red View Post
    hmmm jap aaa aku gi tanya dia.
    wow. kenal ka dia. dalam lowyat SB 900 baru jual 9 Jun 2012. itu 2 hari lepas. Takkan owner baru jual semule?? harga rendah gila plak tu?? wakakakaka... sulaiman akhklakhen kembali meniaga unta macam ni... haha
    Mengkomen lebih senang daripada membuat apa yang dikomen sendiri.....

  11. #10

    Join Date
    Feb 2007
    Location
    cyberjaya
    Posts
    4,340

    Re: Scammerz detected by Detective Nokin (rival detective conan)

    Quote Originally Posted by dome View Post
    aku move kat FMDC 999
    tak perasan pulak ada thread 999 ni. tenkiu abam dome hensem.
    Mengkomen lebih senang daripada membuat apa yang dikomen sendiri.....

  12. #11

    Join Date
    Nov 2010
    Location
    ladang gotah, gomeh N9
    Posts
    331

    Re: Scammerz detected by Detective Nokin (rival detective conan)

    xyah diragu2 kan lg abam red.. Sye dah biase tngok bnde2 cmni,, mmang taktik scammer cmni la...

  13. #12

    Join Date
    Apr 2007
    Location
    Spiderville
    Posts
    6,685

    Re: Scammerz detected by Detective Nokin (rival detective conan)

    Quote Originally Posted by akuss15 View Post
    wow. kenal ka dia. dalam lowyat SB 900 baru jual 9 Jun 2012. itu 2 hari lepas. Takkan owner baru jual semule?? harga rendah gila plak tu?? wakakakaka... sulaiman akhklakhen kembali meniaga unta macam ni... haha
    tak la. aku reply je kat thread dia.

    ok, berdasarkan maklumat yg ada memang possible dia jual 3rd hand bliz namun probability tersangat rendah. contohnya dia terlalu bangang- pakai canon pastu gi beli sb900 dah cucuk tak nyala. jadi dengan ini aku rasa tahap konfiden yg dia ni scammer adalah sekitar 90%.
    Shoot all the way because that's the way to shoot.

    Spider Blog: http://malaysianspiders.blogspot.com

    Spider Directory: http://www.flickr.com/photos/labah-labah/

  14. #13

    Join Date
    Feb 2007
    Location
    cyberjaya
    Posts
    4,340

    Re: Scammerz detected by Detective Nokin (rival detective conan)

    Quote Originally Posted by red View Post
    tak la. aku reply je kat thread dia.

    ok, berdasarkan maklumat yg ada memang possible dia jual 3rd hand bliz namun probability tersangat rendah. contohnya dia terlalu bangang- pakai canon pastu gi beli sb900 dah cucuk tak nyala. jadi dengan ini aku rasa tahap konfiden yg dia ni scammer adalah sekitar 90%.
    dengan bantuan encik GoGel..... mempersembahkan :

    http://mforum.cari.com.my/viewthread.php?tid=653204

    komfem betul sbb photobucket dia penuh barang baby,...... siap gune nick aventmandela, brand pam susu terhangat masa kini....
    Mengkomen lebih senang daripada membuat apa yang dikomen sendiri.....

  15. #14

    Join Date
    Aug 2011
    Location
    Salak Tinggi, Sepang
    Posts
    786

    Re: Scammerz detected by Detective Nokin (rival detective conan)

    wah sgt bagus ni usaha murni dari abam akuss kita. jasa mu dikenang. tp jgn ler hebahkan ape kelemahan taktik dia.. kang dia upgrade skill kang susah lak trace. semoga ramai yg terselamat dari penipuan ini.. amin

  16. #15

    Join Date
    Feb 2007
    Location
    cyberjaya
    Posts
    4,340

    Re: Scammerz detected by Detective Nokin (rival detective conan)

    Quote Originally Posted by adavirus View Post
    wah sgt bagus ni usaha murni dari abam akuss kita. jasa mu dikenang. tp jgn ler hebahkan ape kelemahan taktik dia.. kang dia upgrade skill kang susah lak trace. semoga ramai yg terselamat dari penipuan ini.. amin
    Saya Bukan akuss15. Saya detective nokin.
    Mengkomen lebih senang daripada membuat apa yang dikomen sendiri.....

  17. The Following 2 Users Like This Post:


Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •