Page 2 of 6 FirstFirst 1234 ... LastLast
Results 16 to 30 of 88

Thread: My Definitive Macro Thread

  1. #16

    Join Date
    Apr 2007
    Location
    Spiderville
    Posts
    6,685

    Re: My Definitive Macro Thread

    nampak dah. ok la tu kan, lepas ni adjust la setting apa yg patut untuk kasi lagi mantap. lens ni memang soft sikit, kalau ada lens lain try la tengok hasil camne lak.
    Shoot all the way because that's the way to shoot.

    Spider Blog: http://malaysianspiders.blogspot.com

    Spider Directory: http://www.flickr.com/photos/labah-labah/

  2. #17

    Join Date
    Dec 2010
    Location
    Equine
    Posts
    168

    Re: My Definitive Macro Thread

    okey.. lps ni leh try ngn spider or lain2 serangga. lens lain yg ada 50mm nikon. 17-50 xleh pakai raynox sbb diameter besar.. flash tu td, sarung je ngn foam yg balut lens tu.. tq bro red. pasni ada pic baru will update here
    facebook.com/hasbullah.hawari
    @hasbullahawari Bbpin 286E5F9B

  3. #18

    Join Date
    Apr 2007
    Location
    Spiderville
    Posts
    6,685

    Re: My Definitive Macro Thread

    pakai dgn 50mm la bagus, baru la sharp. pe la lu haishhhh!!!
    Shoot all the way because that's the way to shoot.

    Spider Blog: http://malaysianspiders.blogspot.com

    Spider Directory: http://www.flickr.com/photos/labah-labah/

  4. #19

    Join Date
    Apr 2007
    Location
    Spiderville
    Posts
    6,685

    Re: My Definitive Macro Thread

    ko duk equine seri kembangan ke? aku duk puncak jalil. nanti bila2 next week boleh ngeteh. pagi kang aku ke pangkor sampai ahad.
    Shoot all the way because that's the way to shoot.

    Spider Blog: http://malaysianspiders.blogspot.com

    Spider Directory: http://www.flickr.com/photos/labah-labah/

  5. #20

    Join Date
    Dec 2010
    Location
    Equine
    Posts
    168

    Re: My Definitive Macro Thread

    ahahaha. 50mm lg best ke? mana nak tau.

    ha'ah. equine seri kembangan. selalu gak la lalu puncak jalil tuh kalau malas lalu seri kembangan nak ke kl or blik equine. dekat je upenye. adeh..
    bleh bleh.. no hal je nak ngeteh. mmg xde geng pun kat sini.
    facebook.com/hasbullah.hawari
    @hasbullahawari Bbpin 286E5F9B

  6. #21

    Join Date
    Apr 2007
    Location
    Spiderville
    Posts
    6,685

    Re: My Definitive Macro Thread

    dah nama pun prime lens mesti la lagi best.
    Shoot all the way because that's the way to shoot.

    Spider Blog: http://malaysianspiders.blogspot.com

    Spider Directory: http://www.flickr.com/photos/labah-labah/

  7. #22

    Join Date
    Dec 2010
    Location
    Equine
    Posts
    168

    Re: My Definitive Macro Thread

    Huhu.. Mana nak tau, ni la 1st prime lens ever.. Hahaha. Sblm ni body x leh pakai lens xde motor..
    facebook.com/hasbullah.hawari
    @hasbullahawari Bbpin 286E5F9B

  8. #23

    Join Date
    Apr 2007
    Location
    Spiderville
    Posts
    6,685

    Re: My Definitive Macro Thread

    ok, try dgn 50mm. kalau setting tadi rasa ok kekalkan. adjust la mana supaya dapat exposure yg cun. biasanya aku adjust flash power je dan bentuk diffuser. suka hati la nak bubuh atap ke, bounce ke asalkan ko dapat cahaya yg ko nak. apa yg penting ialah details pada subjek tak hilang dek shadow atau highlight. makro ni syok tengok details yg biasanya tak nampak dek mata biasa, jadi itu lah secara kasarnya apa yg kita nak tonjolkan.

    nak kenal jenis spider boleh tengok kat flickr aku bawah ni.
    Shoot all the way because that's the way to shoot.

    Spider Blog: http://malaysianspiders.blogspot.com

    Spider Directory: http://www.flickr.com/photos/labah-labah/

  9. #24

    Join Date
    Dec 2010
    Location
    Equine
    Posts
    168

    Re: My Definitive Macro Thread

    arini bwk kamera g opis nak cari spider. hahah.
    dah byk kali tgk flickr tu. jeles. lol.
    facebook.com/hasbullah.hawari
    @hasbullahawari Bbpin 286E5F9B

  10. #25

    Join Date
    Mar 2011
    Location
    k.Rompin-keratong-Putrajaya........
    Posts
    228

    Re: My Definitive Macro Thread

    Quote Originally Posted by red View Post
    ko duk equine seri kembangan ke? aku duk puncak jalil. nanti bila2 next week boleh ngeteh. pagi kang aku ke pangkor sampai ahad.
    kasi tau le nak ngeteh...heee....ngeteh kat wetland camp site pon sung gak...heeee....

    kalau ada et + 50mm pon sbenarnya best....

  11. #26

    Join Date
    Dec 2010
    Location
    Equine
    Posts
    168

    Re: My Definitive Macro Thread

    wetland campsite putrajaya ke?

    ke paya indah wetlands?
    facebook.com/hasbullah.hawari
    @hasbullahawari Bbpin 286E5F9B

  12. #27

    Join Date
    Dec 2010
    Location
    Equine
    Posts
    168

    Re: My Definitive Macro Thread

    et aritu x terbeli.. pakai ni dulu je.. ingt nk amik sp90 dah aritu. pikir2 kang byk bajet lari. tu yg amik raynox ni je dulu..
    facebook.com/hasbullah.hawari
    @hasbullahawari Bbpin 286E5F9B

  13. #28

    Join Date
    Dec 2010
    Location
    Equine
    Posts
    168

    Re: My Definitive Macro Thread

    hasil petang td.
    masih ada kekurangan ni. harap ada yg boleh bg pendapat.

    ini mengingatkan aku kpd meme 'you dont say?' lol


    cropped


    sesungut panjang sgt. x muat frame. haha


    macam predator bukak topeng je


    i'm fabulous


    xyah bli oakley frogskin pun xpe.


    from the top


    cari ape tu?


    sume shot guna 50mm pd f16 + raynox and diffused flash (thx encik red)
    err.. sesape tau x spesis cengkerik ngn lalat ijau tu?
    nak mencari spider xde kat opis td. ni je yg jumpe. ladybird xdan nak amik..
    facebook.com/hasbullah.hawari
    @hasbullahawari Bbpin 286E5F9B

  14. #29

    Join Date
    Dec 2010
    Location
    Equine
    Posts
    168

    Re: My Definitive Macro Thread

    jumping spider lg skeping
    facebook.com/hasbullah.hawari
    @hasbullahawari Bbpin 286E5F9B

  15. #30

    Join Date
    Apr 2007
    Location
    Spiderville
    Posts
    6,685

    Re: My Definitive Macro Thread

    ok lah tu, ada nampak improvement dah. mana2 area yg tak puas hati tu boleh adjust. kalau gelap, power up flash. kalau silau, diffuse lagi sikit. kalau shadow tempat2 kritikal, bouce atau sengetkan flash. kita belajar main lighting dulu. dah dapat feel, kita belajar composition dan benda2 adventure yg lain. nanti kalau jumpa menatang rare tapi lighting berterabur nak setting kan dah anti-climax.

    setup lighting adalah terpulang pada cita rasa sendiri. ada suka full direct, ada suka side. karya kita, gasak kita la nak buat camne. kalau hodoh, dengar je la kritikan tapi nak ikut atau tidak tu suka hati kita.


    Quote Originally Posted by mr.fiza View Post
    kasi tau le nak ngeteh...heee....ngeteh kat wetland camp site pon sung gak...heeee....

    kalau ada et + 50mm pon sbenarnya best....

    aku baru je sampai dari pangkor. lens makro tak guna langsung hahahaha. layan burung lak.
    Shoot all the way because that's the way to shoot.

    Spider Blog: http://malaysianspiders.blogspot.com

    Spider Directory: http://www.flickr.com/photos/labah-labah/

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •