Page 3 of 6 FirstFirst 12345 ... LastLast
Results 31 to 45 of 88

Thread: My Definitive Macro Thread

  1. #31

    Join Date
    Dec 2010
    Location
    Equine
    Posts
    168

    Re: My Definitive Macro Thread

    tq.. ni pon rasa mcm silau lg.. nak kena diffuse lg. ni ada lg beberapa keping. nnt sok la plak.
    facebook.com/hasbullah.hawari
    @hasbullahawari Bbpin 286E5F9B

  2. #32

    Join Date
    Dec 2010
    Location
    Equine
    Posts
    168

    Re: My Definitive Macro Thread

    tambah lg sikit..

    1.

    2.

    3.

    4.

    5.

    6.

    7.
    facebook.com/hasbullah.hawari
    @hasbullahawari Bbpin 286E5F9B

  3. #33

    Join Date
    Jul 2010
    Location
    pasir berdengung jb
    Posts
    1,004

    Re: My Definitive Macro Thread

    Nice collection bro..klo ikut pengalaman teman kalau nak elak dari highlight..teman cube amik gambar kurangkn atau underkan skit exposure..teman pakai et+50mm memang tak reti nak dapat exposure yg tepat..selebih nya adjust time PP..yg penting detail tak hilang..klo da terover / terhighlight kebanyakkan detail akan hilang..nk PP pn da susah..IMHO..

  4. #34

    Join Date
    Dec 2010
    Location
    Equine
    Posts
    168

    Re: My Definitive Macro Thread

    thx bro. baru terpikir nak underkan ev.. huu... pasni try lg.. and update kat sini. tq
    facebook.com/hasbullah.hawari
    @hasbullahawari Bbpin 286E5F9B

  5. #35

    Join Date
    Apr 2007
    Location
    Spiderville
    Posts
    6,685

    Re: My Definitive Macro Thread

    cuba lagi kasi improve lighting kit tu sampai puas hati. terangkan kawasan2 yg ada excess shadow hingga tak nampak detail. kalau subjek tu kaler gelap, elakkan belakang dia pun gelap.
    Shoot all the way because that's the way to shoot.

    Spider Blog: http://malaysianspiders.blogspot.com

    Spider Directory: http://www.flickr.com/photos/labah-labah/

  6. #36

    Join Date
    Dec 2010
    Location
    Equine
    Posts
    168

    Re: My Definitive Macro Thread

    nak kena dok shoot sama2 ni baru leh dpt gambaran dia. hehe.
    facebook.com/hasbullah.hawari
    @hasbullahawari Bbpin 286E5F9B

  7. #37

    Join Date
    Dec 2010
    Location
    Equine
    Posts
    168

    Re: My Definitive Macro Thread

    update.. jalan2 kat bwh umah petang td..
    1.
    2.
    3.
    4.
    5.

    kali ni diffuser dua lapis..
    facebook.com/hasbullah.hawari
    @hasbullahawari Bbpin 286E5F9B

  8. #38

    Join Date
    Apr 2007
    Location
    Spiderville
    Posts
    6,685

    Re: My Definitive Macro Thread

    pastikan flash tak dihadang oleh daun.
    Shoot all the way because that's the way to shoot.

    Spider Blog: http://malaysianspiders.blogspot.com

    Spider Directory: http://www.flickr.com/photos/labah-labah/

  9. #39

    Join Date
    Dec 2010
    Location
    Equine
    Posts
    168

    Re: My Definitive Macro Thread

    mcm pic yg atas skali tu eh?
    facebook.com/hasbullah.hawari
    @hasbullahawari Bbpin 286E5F9B

  10. #40

    Re: My Definitive Macro Thread

    Saja nak share ..nie gambar macro aku ...aku pun baru belajar ..hehehe





    aku pakai lens 50 mm f2.3 (sony) + micro converter ..

    tq pada Brother red sebab share ilmu

  11. #41

    Join Date
    Dec 2010
    Location
    Equine
    Posts
    168

    Re: My Definitive Macro Thread

    update... lps ujan...
    1.

    2. x nmpk muka

    3. jaywalking

    4. pun x nmpk detail muka.

    5. cakk

    6.janggut

    7. strings

    8. harp player


    dua pic last manual focus set kat infinity, subject lg halus dari sebutir beras..
    yg part muka gelap tu camana nak bg nmpk detail.. sesape leh kongsi idea? fail bab ni..
    facebook.com/hasbullah.hawari
    @hasbullahawari Bbpin 286E5F9B

  12. #42

    Join Date
    Apr 2007
    Location
    Spiderville
    Posts
    6,685

    Re: My Definitive Macro Thread

    #2 tu Camaricus maugi, muka dia hitam berkilat memang susah nak capture. cuba guna lighting dari tepi dan diffuse secukupnya. kalau flash kat hotshoe, kasi rotate 90 degree jadi potret.

    #8 tu achaearanea, memang kecik gila aku pun malas nak ambik gambar dia. apa kata ko training dgn benda yg besar sikit.
    Shoot all the way because that's the way to shoot.

    Spider Blog: http://malaysianspiders.blogspot.com

    Spider Directory: http://www.flickr.com/photos/labah-labah/

  13. #43

    Join Date
    Dec 2010
    Location
    Equine
    Posts
    168

    Re: My Definitive Macro Thread

    ooo.. 90 degree.. tq bro red..

    ni ptg td lps ujan jalan2 kat skitar opis.. ni je rezeki yg ada. blm penah jumpa lg yg besar2.
    yey dpt tau nama. hehe
    facebook.com/hasbullah.hawari
    @hasbullahawari Bbpin 286E5F9B

  14. #44

    Join Date
    Apr 2007
    Location
    Spiderville
    Posts
    6,685

    Re: My Definitive Macro Thread

    walaupun bunyi macam tak berapa encouraging, tapi aku cadangkan cuba teknik makro dgn subjek tak bergerak dulu. bunga ke, daun ke. susah sangat try duit syiling dalam rumah. adalah sangat mencabar nak dapatkan lighting yg sedap pada subjek yg tak reti duk diam dan habitat dia kawasan berhujan. dapatkan stail lighting yg kasi exposure cantik dan kaedah untuk dapatkan fokus dgn tepat. test kat subjek statik kasi terrer. ini akan mengurangkan kadar gambar tak jadi bila mana kita jumpa subjek rare yg kerap bergerak.
    Shoot all the way because that's the way to shoot.

    Spider Blog: http://malaysianspiders.blogspot.com

    Spider Directory: http://www.flickr.com/photos/labah-labah/

  15. #45

    Join Date
    Dec 2010
    Location
    Equine
    Posts
    168

    Re: My Definitive Macro Thread

    ok.. tq for the tips. lg 1, mcm mana nak elak kan background jd itam klu guna flash? letak something blkg subjek? selain tu?
    facebook.com/hasbullah.hawari
    @hasbullahawari Bbpin 286E5F9B

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •