Results 1 to 11 of 11

Thread: karnival sukan pibg

  1. #1

    Join Date
    May 2010
    Location
    Puchong
    Posts
    802

    karnival sukan pibg

    Saya naK berkongsi sedikit gambar yg saya sempat shoot di karnival sukan anak saya di Bandar Kinrara Puchong pada 23-6-12.
    Kebanyakan gambar saya guna len Canon EF 75-300mm f/4-5.6 III yg dah lama tak digunakan.

    Menggunakan Center-Weighted Average Metering dengan Exposure Compensation

    Saya menggunakan ev -1 supaya saya dapat mengawal gambar daripada menjadi overexpose dikawasan highlight. Lagipun gambar yang sedikit gelap lebih senang untuk di level kan.

    Kesemua foto melalui proses sharpness dan contras mengunakan sofware percuma canon Digital Photo Professional (DPP) Watermark guna picasa3 jerk..

    #1

    1/250 | F5.6 | iso 250 |focal 255mm

    #2

    1/2000 | F5.6 | iso 400 |focal 170mm | 500d

    #3

    1/640 | F5.6 | iso 400 |focal 300mm | 500d

    sambung malam ni pulop..nak pi keja
    Last edited by airsejuk; 4th September 2012 at 08:35 PM.

  2. The Following User Like This Post:


  3. #2

    Join Date
    May 2010
    Location
    Puchong
    Posts
    802

    Re: karnival sukan pibg

    sambung sikit sebelum gi sembahyang jumaat. Kebetulan ada free nak upload...

    #3 Sessi panaskan badan. Budak2 sungguh gumbira

    1/1000 | F5 | iso 400 |focal 180mm |

    #4

    1/1600 | F5.6 | iso 400 |focal 300mm |

    #5. Guru besar pun panaskan badan.

    1/1000 | F5.6 | iso 400 |focal 300mm |
    Last edited by airsejuk; 29th June 2012 at 11:22 AM.

  4. #3

    Join Date
    May 2010
    Location
    Kuantan Pahang
    Posts
    2,083

    Re: karnival sukan pibg

    Dalam banyak-banyak gambar tuh, saya paling suka pada gambar #3.

    Tambahan info: Untuk kawal highlight daripada 'pecah', tuan boleh 'enable'kan fungsi HTP (Highlight Tone Priority). Kamera akan cuba untuk kawal area yg highlight dan masa yg sama memberi exposure yang lebih sempurna.
    Photography is a VISUAL COMMUNICATIVE LANGUAGE. To master, use it always.

  5. The Following User Like This Post:


  6. #4

    Join Date
    May 2010
    Location
    Puchong
    Posts
    802

    Re: karnival sukan pibg

    Quote Originally Posted by PengukirCahaya View Post
    Dalam banyak-banyak gambar tuh, saya paling suka pada gambar #3.

    Tambahan info: Untuk kawal highlight daripada 'pecah', tuan boleh 'enable'kan fungsi HTP (Highlight Tone Priority). Kamera akan cuba untuk kawal area yg highlight dan masa yg sama memberi exposure yang lebih sempurna.
    terima kasih pc. Nanti lepas ni nak cubalah enablekan fungsi tu.
    Tambah lagi..
    #6

    1/1000 | f5.6 | iso400 | focal 300mm

    #7

    1/1600 | f5 | iso400 | focal 220mm

    #8 Budak2 tahap1 nak memulakan persembahan

    1/800 | F5.6 | iso 400 |focal 300mm |

  7. #5

    Join Date
    May 2010
    Location
    Puchong
    Posts
    802

    Re: karnival sukan pibg

    #9 Guru besar

    1/250 | F5.6 | iso 400 |focal 300mm |

    #10. Pengerusi PIBG kut.

    1/250 | F5.6 | iso 400 |focal 300mm |

  8. #6

    Join Date
    May 2010
    Location
    Puchong
    Posts
    802

    Re: karnival sukan pibg

    #11 Tembakan kertas

    1/3200 | F4 | iso 400 |focal 75mm |

    #12 Persembahan musik

    1/2000 | F4.5 | iso 100 |focal 135mm |

    #13 Ketika persembahan tiba2 bunting yg digantung ditiup angin.

    1/1600 | F5 | iso 100 |focal 140mm |

  9. The Following User Like This Post:


  10. #7

    Join Date
    May 2010
    Location
    Puchong
    Posts
    802

    Re: karnival sukan pibg

    #14 Kodan raja lawak dijemput utk memeriahkan sukan pibg kali ini.

    1/800 | F4 | iso 400 |focal 90mm |

    #14

    1/4000 | F4.5 | iso 400 |focal 135mm |

  11. #8

    Join Date
    May 2010
    Location
    Puchong
    Posts
    802

    Re: karnival sukan pibg

    Sebenarnya tak banyak gambar aksi yg rakam pada hari tu. Kebanyakan adalah foto2 sekitar acara saja.

    #15 Acara dimulakan dgn lari lompat pagar.

    1/4000 | F4.5 | iso 200 |focal 120mm |

    #16 Anak saya nim. Foto ni saya rakam guna prime-lens 35mm sambil sebelah tangan lagi rakam bideo guna telepon.


    #17 Permainan yg disediakan utk dicuba. Yg ni pun ambe guna primelens 35mm
    Last edited by airsejuk; 1st July 2012 at 08:07 AM.

  12. #9

    Join Date
    Jan 2011
    Posts
    2,102

    Re: karnival sukan pibg

    bes bro. tq kongsi. meriah betul. macam2 ada hehe

  13. #10

    Join Date
    May 2010
    Location
    Puchong
    Posts
    802

    Re: karnival sukan pibg

    Quote Originally Posted by fotokrapika View Post
    bes bro. tq kongsi. meriah betul. macam2 ada hehe
    tima kasih kembali. Meriah tu memang meriah tapi utk menjadikan gambor jadi meriah payoh jugak.

  14. #11

    Join Date
    May 2010
    Location
    Puchong
    Posts
    802

    Re: karnival sukan pibg

    Nak sambung lagi....kira yang last ni.

    #17. Saya tertarik utk merakam foto brader ni kerana saya melihat ada nilai kontras di sekelilingnya yg dapat menonjolkan coi(center of intrest)

    1/2500 | F4.5 | iso 400 |focal 120mm |

    #18. Begitu jugak wajah kanak-kanak ni. Renungan mata tepat pada kamera membuatkan gambar ni jadi hidup

    1/320 | F4.5 | iso 400 |focal 105mm |


    #19. Saya juga tertarik utk merakam gambar kanak-kanak ni. Nampak comey jer.

    1/250 | F5 | iso 400 |focal 160mm |

    #20. Dari angle wide. Seboleh2nya saya cuba ambik gambar dalam 2 angle iaitu close dan wide.

    1/250 | F4.5 | iso 400 |focal 95mm |

    Akhir kata, terima kasih kerana sudi menjengok. Tip saya bagi mereka yg nak main lensa tele/zoom ni, kena pastikan shutter speed tepat pada kelajuan dan focalnya. Kerana itu saya sentiasa alert kepada iso. Shutter speed mungkin tidak menjadi masalah jika anda menggunakan tripod atau menggunakan lensa beraperture besar. Ok jumpa lagi di lain siaran..ceh macam tv pulak hehehe
    Last edited by airsejuk; 2nd July 2012 at 09:07 AM.

  15. The Following User Like This Post:


Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •