Results 1 to 14 of 14

Thread: Serangga

  1. #1

    Join Date
    Jun 2012
    Posts
    16

    Serangga

    Assalam..
    nk kongsi sikit gambar yang saya dah makro kan,first time amik gambar makro ni...


























    seting yang digunakan ET+50mm 1.8,diy flash diffuser guna kotak air soya,kebanyakan gambar diambil pada waktu malam,menggunakn f8-16,tapi kebanyakan gambar diambil menggunakan f 11 s/speed 1/160-1/200.power flash 1/2-1/4...susah gak nak focus sebab guna f kecik walau pun dah suluh ngan lampu hp,leh berpinau mata...komen anda sume dialu-alukan tq..

  2. #2

    Join Date
    Dec 2010
    Location
    Equine
    Posts
    168

    Re: Serangga

    kat mana ni? nak ikotttt
    facebook.com/hasbullah.hawari
    @hasbullahawari Bbpin 286E5F9B

  3. #3

    Join Date
    Aug 2011
    Location
    Salak Tinggi, Sepang
    Posts
    786

    Re: Serangga

    suluh pakai lampu hp yer... emmm apasal aku tak pernah terfikir pasal ni. good idea! thanks

  4. #4

    Join Date
    Jun 2012
    Posts
    16

    Re: Serangga

    bro doubleh,gambar ni amik kt sekitar umah jer,almaklumla umah kampung,nk masuk dalam semak x brani lak malam2
    bro adavirus,tip2 tersebut sya dapat dari otai2 dalam forum ni..mgkin sya ada ubah sikit2 la...


  5. #5

    Join Date
    Jul 2010
    Location
    pasir berdengung jb
    Posts
    1,004

    Re: Serangga

    Cantik koleksi tuan...kongsi la lagi..
    Vote kumbang tu..well exposed..highlight dekat bdn die yg berkilat tu pn dpt control dgn baik skali..thumb up!!

  6. #6

    Join Date
    Mar 2010
    Location
    Ladang Getah Ontahmano, Ontario...
    Posts
    5,827

    Re: Serangga

    komposisi harus diperkemaskan lagi.. seronok menembak! (direct translation happy shooting.. LOL)

  7. #7

    Join Date
    Apr 2007
    Location
    Spiderville
    Posts
    6,685

    Re: Serangga

    kontras terlalu tinggi (ie #2,5) menyebabkan gamut menjadi sempit. #4 exposure lebih sekata. gambar last akan jadi lagi ummphh kalau daun hijau ngam2 belakang kumbang untuk menimbulkan contrasting color.

    label la gambar, senang nak refer.
    Shoot all the way because that's the way to shoot.

    Spider Blog: http://malaysianspiders.blogspot.com

    Spider Directory: http://www.flickr.com/photos/labah-labah/

  8. #8

    Join Date
    Jun 2012
    Posts
    16

    Re: Serangga

    Bro andy> gambar budak baru blajar ,baru nak test ....

    bro mangkor> komposisi memang tunggang langgang sikit,sebab ulat2 ni duduk celah2 daun,kadang2 flash tersangkut la,x kena pada subjek la..tempat sempit pun jadi masalah..

    bro red> kebanyakan gambar asal under exposure dan nampak flat je..nasib baik ambik raw..tu pun puas gak nak edit,kalau terang highlight plak tinggi..memang mencabar la amik gambar makro ni,memang gigil tangn nak focus..

  9. #9

    Join Date
    Apr 2007
    Location
    Spiderville
    Posts
    6,685

    Re: Serangga

    pasal fokus ni, ada 2 cara yg aku rasa praktikal.

    1. guna autofokus. 90% shot makro aku pakai ni.

    2. set manual fokus siap2, baru teropong subjek. focusing dgn adjust jarak kamera ke subjek, bukan dgn focusing ring kat lens sebab tangan kiri tu nak kena paut ranting/dahan/kamera etc.


    jika anda inginkan kritikan yg lebih bermakna di sini, tak yah edit gambar lebih2. bila dah terlebih touch up tu kami pun susah nak kenal pasti apa yg boleh diperbaiki semasa gambar dirakam. tentunya ahli fmdc tak sehebat steve mccurry, jadi dengan ilmu sejengkal ni kami cuba gak kasi kritikan membina asalkan ada sebanyak maklumat ie exif dan original shot. aku pun tak tahu mana satu yg underexposed, mana yg flat sebab dah diedit kaw2. jika anda hanya ingin showcase hasil karya sahaja, kita cuma reply, " woww best."
    Shoot all the way because that's the way to shoot.

    Spider Blog: http://malaysianspiders.blogspot.com

    Spider Directory: http://www.flickr.com/photos/labah-labah/

  10. #10

    Join Date
    Jun 2012
    Posts
    16

    Re: Serangga

    bro red> sya guna et+50mm1.8 mmng x leh nak autofocus hehee..tp memang saya buat macm yang bro tulis tu la, focusing dgn adjust jarak kamera ke subjek..

    sya up lg gambar,yang ni original foto..
    sume gambar diambil dengan f8-16,s/speed 160-200,power flash 1/2-1/4,
    kebanyakan gambar diambil dengan f11,13.yang 13 tu sya agak je sebab f ring xde tulis 13..dengan iso 100-200.

    gambar 1


    gambar 2


    gambar 3


    gambar 4


    gambar 5


    gambar 6


    gambar 7


    gambar 8


    gambar 9


    gambar10


    gambar11


    gambar 12


    gambar 13


    gambar14


    gambar 15


    gambar 16


    gambar 17


    gambar 18


    gambar 19



    gambar 20



    gambar 21



    gambar 22



    gambar 23



    sori sebab banyak sangat letak gambar..

  11. #11

    Join Date
    Mar 2010
    Location
    Ladang Getah Ontahmano, Ontario...
    Posts
    5,827

    Re: Serangga

    pd asasnya memang dah agak baik ni, cuma exposure dgn lighting aja yg perlu diperbaiki sebab majoriti dah underexposed (gelap)

  12. #12

    Join Date
    Jun 2012
    Posts
    16

    Re: Serangga

    tu la pasal bang mangkor,kat skrin kamera ok,masuk je kat komputer hancus...mgkin seting diffuser nye x betul kot,power flash dah 1/2 tp masih under exposure

  13. #13

    Join Date
    Mar 2010
    Location
    Ladang Getah Ontahmano, Ontario...
    Posts
    5,827

    Re: Serangga

    check histogram. baik di skrin lcd kamera ataupun di kompiuta...

  14. #14

    Join Date
    Apr 2007
    Location
    Spiderville
    Posts
    6,685

    Re: Serangga

    lcd kamera tu boleh adjust offset brightness.

    banyak underexposed, otherwise dah ok ni drp yg awal2 dulu. bubuh sikit2 gambar dah la, sampai 20 ni kita nak komen pun rasa tersedak. pilih 3-4 yg ingin input.
    Shoot all the way because that's the way to shoot.

    Spider Blog: http://malaysianspiders.blogspot.com

    Spider Directory: http://www.flickr.com/photos/labah-labah/

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •