Results 1 to 13 of 13

Thread: Dalam lens ade habok!

  1. #1

    Dalam lens ade habok!

    2,3 hari lepaz tengah dok belek2 lens,tetibe ternampak pulak habok dok bermaharajalela dalam lens...nak bukak tak reti..Pernah tengok dalam youtube,orang bukak lens tu gune calipers..Hai,macam tak yakin sebab nak buat takut calar tapi malas nak g anto service..Lagipun habuknyer cikit..Tapi mata jadi sakit bile dok tenong lame2..Ade cadangan? agak2 cara ni boleh guna tak untuk kitlens 18-55mm nikon?

    http://www.youtube.com/watch?v=-rlDO5Qj6cU

    selamat ke cara di atas ni?

  2. #2

    Join Date
    May 2010
    Location
    Kuantan Pahang
    Posts
    2,083

    Re: Dalam lens ade habok!

    Mungkin cadangan saya nih boleh diguna kut....
    cuba jangan tenong habuk tu... jangan pikirkan sangat........ anggap habuk tu sebahagian daripada lens.
    Photography is a VISUAL COMMUNICATIVE LANGUAGE. To master, use it always.

  3. The Following User Like This Post:


  4. #3

    Re: Dalam lens ade habok!

    Okeh,tapi penggunaan vernier calipers tu tak mrbahaya ke?

  5. #4

    Re: Dalam lens ade habok!

    Quote Originally Posted by PengukirCahaya View Post
    Mungkin cadangan saya nih boleh diguna kut....
    cuba jangan tenong habuk tu... jangan pikirkan sangat........ anggap habuk tu sebahagian daripada lens.
    bukan vernier calipers tu tajam ke?ta calar le dalam lens time dok memusing tu

  6. #5

    Join Date
    May 2010
    Location
    Kuantan Pahang
    Posts
    2,083

    Re: Dalam lens ade habok!

    sebenarnya saya pernah guna calipers dan cara tu lebih baik dari guna tweezers atau screw-driver. Tapi kena hati-hati. Kalau rasa ada keyakinan dan kesabaran yang tinggi, boleh teruskan.
    Photography is a VISUAL COMMUNICATIVE LANGUAGE. To master, use it always.

  7. #6

    Join Date
    Jul 2011
    Location
    somewhere i belong
    Posts
    29

    Re: Dalam lens ade habok!

    saya ada buat spanner wrench untuk bukak lens... guna calipers ok jugak... tips sebelum buka lens lapisi lens tu dengan kain cadangan bila saat memutar calipers tak membuat calar pada lens
    Last edited by mbitsashin; 29th July 2012 at 03:37 PM.

  8. #7

    Join Date
    Feb 2010
    Location
    Depan PC sekarang ni
    Posts
    800

    Re: Dalam lens ade habok!

    bawak lens pi kedai motor, pinjam pam angin diorang pastu blow dalam lens wakakakak
    Hargai Ilmu Sebagai Bekalan Hidup Bukan Sebagai Alat Untuk Menunjuk-Nunjuk

  9. #8

    Re: Dalam lens ade habok!

    Quote Originally Posted by PengukirCahaya View Post
    sebenarnya saya pernah guna calipers dan cara tu lebih baik dari guna tweezers atau screw-driver. Tapi kena hati-hati. Kalau rasa ada keyakinan dan kesabaran yang tinggi, boleh teruskan.
    . Sesuai tak utk kitlens nikon? Nak putar ikut arah jam atau lawan arah jam?

  10. #9

    Re: Dalam lens ade habok!

    Quote Originally Posted by faazawanz View Post
    bawak lens pi kedai motor, pinjam pam angin diorang pastu blow dalam lens wakakakak
    Hai,rabai la lens aq

  11. #10

    Re: Dalam lens ade habok!

    Quote Originally Posted by mbitsashin View Post
    saya ada buat spanner wrench untuk bukak lens... guna calipers ok jugak... tips sebelum buka lens lapisi lens tu dengan kain cadangan bila saat memutar calipers tak membuat calar pada lens
    Contoh kain cadangan tu mcm pe?

  12. #11

    Join Date
    Jul 2011
    Location
    somewhere i belong
    Posts
    29

    Re: Dalam lens ade habok!

    kain apa saja bro untuk menutupi lens prepare bila saat buka tidak membuat calar apabila hujung calipers itu tergelincir terhadap lens

  13. #12

    Join Date
    Feb 2007
    Location
    cyberjaya
    Posts
    4,340

    Re: Dalam lens ade habok!

    Quote Originally Posted by hatiBERHABUK View Post
    2,3 hari lepaz tengah dok belek2 lens,tetibe ternampak pulak habok dok bermaharajalela dalam lens...nak bukak tak reti..Pernah tengok dalam youtube,orang bukak lens tu gune calipers..Hai,macam tak yakin sebab nak buat takut calar tapi malas nak g anto service..Lagipun habuknyer cikit..Tapi mata jadi sakit bile dok tenong lame2..Ade cadangan? agak2 cara ni boleh guna tak untuk kitlens 18-55mm nikon?

    http://www.youtube.com/watch?v=-rlDO5Qj6cU

    selamat ke cara di atas ni?
    nih lens manual... apa ada hal....

    nikon 18-55 tuh ada AF. sekali ko bukak, tak calibrate semula, mmg AF lari....

    terus lens ko kene AFUNDI OUT. wkakakaka...


    selagi tak keluar kat gambar, pedulik ape...
    atau ini alasan nak bagi kat bini/emak/gf utk upgrade lens 2.8

    wakakakaka gudlak.
    Mengkomen lebih senang daripada membuat apa yang dikomen sendiri.....

  14. #13

    Join Date
    Jun 2012
    Location
    kuala terengganu
    Posts
    27

    Re: Dalam lens ade habok!

    sy dah penah bukak kitlens canon 18-55....pasal habuk yang cipuk tu lew sakit hati tengok berani kan diri bukak jugak...so far semua ok tak de masalah..cuma bukak skru depan kanta..tekap dengan kain terbalikkan jela nak bukak kanta lens tu...

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •