Results 1 to 9 of 9

Thread: Pre-wedding YUS+ELDA 19.06.2012

  1. #1

    Join Date
    Aug 2012
    Location
    Kajang, Selangor
    Posts
    4

    Pre-wedding YUS+ELDA 19.06.2012

    1st time post kat sni.. segala komen dan kritikan diperlukan utk pembelajaran.. hope sifu2 kat cni boleh beri tunjuk ajar... terima kasih..=)






    untuk view other images.. boleh usha2 kat cni..
    http://www.facebook.com/media/set/?s...3518953&type=3

  2. The Following User Like This Post:


  3. #2

    Join Date
    Jul 2006
    Location
    Puchong, Malaysia
    Posts
    5,492

    Re: Pre-wedding YUS+ELDA 19.06.2012

    IMHO gambar 1st subjek almost "blend" dengan persekitaran.. pertamanya sebab kaler baju yang tidak contrast dengan lokasi... di tambah plak dengan editing mood "soft tone / low contrast" yang di apply untuk gambar tersebut ...

    untuk kaler kalau gambar2 wedding ni teman pun toksey komen sangat sebab banyak stail skang nim, classic la, olskool la, pop kaler la.. selagi tak underexposed or overexposed.. komposisi ok, detail ada.. kira bereh jek

  4. The Following User Like This Post:


  5. #3

    Join Date
    May 2010
    Location
    Kuantan Pahang
    Posts
    2,083

    Re: Pre-wedding YUS+ELDA 19.06.2012



    Saya setuju dgn pandangan sdr mozakim. Baju subjek yang berwarna putih ini telah menjadikan gambar seperti hilang contrast kerana kedudukan mereka didalam cahaya (backlite lagi...). Walaupun teknik tonal dibuat sebegini rupa (dan sebenarnya menarik juga) tetapi perkara utama ialah ianya adalah subjek utama yg menjadi tumpuan (org kata focal-point). Dan yang paling penting ialah perlu diperhati background. Kedua-dua subjek dihempap pokok balak!!! Composition RO3 dah kena tapi composition 'background - foreground', perlu juga diberi perhatian.




    Pada saya imej ini sangat menarik sekali. Kedudukan subjek sangat santai (hanya bila ini adalah pre-wedding.... menjadikannya tidak sesuai terlebih lagi mereka adalah muslim. Fotogarafi fotografi juga. Tertib syariee kena jaga juga). Perspective yang rendah memberi kekuatan pada imej ini. Olahan tona pun kena pada mood yang ingin disampaikan. Hanya yang menjadikan ianya gagal ialah tidak beri perhatian pada background...... Kesian ada pokok 'tumbuh' atas kepala subjek perempuan.

    Keseluruhannya sdr harus diberi puji kerana berani memberi sentuhan mood sebegitu tetapi sdr kurang teliti kepada perkara-perkara yang detail. Cadangan mengatasi masalah yang 'common' ini ialah setiap kali lepas ambik gambar, terus lihat background-foregroundnya. Sdr bukannya sedang ber'street-photography' atau ber'photojournalism'. Sdr sedang berkarya yang terdapat ruang masa yang mencukupi. Usah ulangi kesilapan yang sama.... Terima Kasih.
    Photography is a VISUAL COMMUNICATIVE LANGUAGE. To master, use it always.

  6. The Following 2 Users Like This Post:


  7. #4

    Join Date
    Oct 2009
    Location
    Kuala Lumpur
    Posts
    1,932

    Re: Pre-wedding YUS+ELDA 19.06.2012

    Quote Originally Posted by PengukirCahaya View Post


    Saya setuju dgn pandangan sdr mozakim. Baju subjek yang berwarna putih ini telah menjadikan gambar seperti hilang contrast kerana kedudukan mereka didalam cahaya (backlite lagi...). Walaupun teknik tonal dibuat sebegini rupa (dan sebenarnya menarik juga) tetapi perkara utama ialah ianya adalah subjek utama yg menjadi tumpuan (org kata focal-point). Dan yang paling penting ialah perlu diperhati background. Kedua-dua subjek dihempap pokok balak!!! Composition RO3 dah kena tapi composition 'background - foreground', perlu juga diberi perhatian.




    Pada saya imej ini sangat menarik sekali. Kedudukan subjek sangat santai (hanya bila ini adalah pre-wedding.... menjadikannya tidak sesuai terlebih lagi mereka adalah muslim. Fotogarafi fotografi juga. Tertib syariee kena jaga juga). Perspective yang rendah memberi kekuatan pada imej ini. Olahan tona pun kena pada mood yang ingin disampaikan. Hanya yang menjadikan ianya gagal ialah tidak beri perhatian pada background...... Kesian ada pokok 'tumbuh' atas kepala subjek perempuan.

    Keseluruhannya sdr harus diberi puji kerana berani memberi sentuhan mood sebegitu tetapi sdr kurang teliti kepada perkara-perkara yang detail. Cadangan mengatasi masalah yang 'common' ini ialah setiap kali lepas ambik gambar, terus lihat background-foregroundnya. Sdr bukannya sedang ber'street-photography' atau ber'photojournalism'. Sdr sedang berkarya yang terdapat ruang masa yang mencukupi. Usah ulangi kesilapan yang sama.... Terima Kasih.

    ulasan yang menarik....

  8. #5

    Re: Pre-wedding YUS+ELDA 19.06.2012

    cara mudah nk btolkn gambar first, aku sll gi selective colour -> warna ijau tu aku main2 smpi jadi warna yg pudar coklat2 gitu. then main object leh menyerlah lagi
    Improving and learning...Bhasyaaa!!!

    http://flickr.com/photos/hasnulefendi/

  9. #6

    Join Date
    Aug 2012
    Location
    Kuala lumpur
    Posts
    5

    Re: Pre-wedding YUS+ELDA 19.06.2012

    Ulasan yg sht menarik, infomatif, dan membina dri tuan pengukircahaya..

  10. #7

    Join Date
    Jan 2012
    Location
    all my material is Copyright © jgn cuba2 curik haaaaaaa
    Posts
    214

    Re: Pre-wedding YUS+ELDA 19.06.2012

    sama2 leh belajar
    | DA35mm | DA10-17mm | DA16-50mm | DA18-135mm | DA55-300mm |
    | FA77mm |

  11. #8

    Re: Pre-wedding YUS+ELDA 19.06.2012

    Quote Originally Posted by PengukirCahaya View Post


    Saya setuju dgn pandangan sdr mozakim. Baju subjek yang berwarna putih ini telah menjadikan gambar seperti hilang contrast kerana kedudukan mereka didalam cahaya (backlite lagi...). Walaupun teknik tonal dibuat sebegini rupa (dan sebenarnya menarik juga) tetapi perkara utama ialah ianya adalah subjek utama yg menjadi tumpuan (org kata focal-point). Dan yang paling penting ialah perlu diperhati background. Kedua-dua subjek dihempap pokok balak!!! Composition RO3 dah kena tapi composition 'background - foreground', perlu juga diberi perhatian.




    Pada saya imej ini sangat menarik sekali. Kedudukan subjek sangat santai (hanya bila ini adalah pre-wedding.... menjadikannya tidak sesuai terlebih lagi mereka adalah muslim. Fotogarafi fotografi juga. Tertib syariee kena jaga juga). Perspective yang rendah memberi kekuatan pada imej ini. Olahan tona pun kena pada mood yang ingin disampaikan. Hanya yang menjadikan ianya gagal ialah tidak beri perhatian pada background...... Kesian ada pokok 'tumbuh' atas kepala subjek perempuan.

    Keseluruhannya sdr harus diberi puji kerana berani memberi sentuhan mood sebegitu tetapi sdr kurang teliti kepada perkara-perkara yang detail. Cadangan mengatasi masalah yang 'common' ini ialah setiap kali lepas ambik gambar, terus lihat background-foregroundnya. Sdr bukannya sedang ber'street-photography' atau ber'photojournalism'. Sdr sedang berkarya yang terdapat ruang masa yang mencukupi. Usah ulangi kesilapan yang sama.... Terima Kasih.

    mmg jelas dan terperinci la komen dari PengukirCahaya ..mmg best ...

  12. #9

    Join Date
    Aug 2012
    Location
    Kajang, Selangor
    Posts
    4

    Re: Pre-wedding YUS+ELDA 19.06.2012

    terima kasih kerana mengkritik.. ini merupakan sesuatu yang menaikan smangat saye utk bkarya lagi..hehe..
    saya akan berusaha utk melakukan kesilapan yang sama pada masa akan datang...

  13. The Following User Like This Post:


Tags for this Thread

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •