Results 1 to 3 of 3

Thread: Makro using Extension tube + 50mm

  1. #1

    Join Date
    Dec 2010
    Location
    seremban
    Posts
    45

    Makro using Extension tube + 50mm

    salam semua..

    Saya baru nak berjinak dalam dunia makro ni...

    So alatan yg saya ada ET dan 50mm...

    Biasa nya otai guna ET ni maximum ke tuk disambungkan ngn 50mm tu?maksud nya ET tu dismbung kan ke tiga2 nya dan baru sambung ke 50mm...masih lagi tak paham ler..huhuhu

  2. #2

    Join Date
    May 2010
    Location
    Kuantan Pahang
    Posts
    2,083

    Re: Makro using Extension tube + 50mm

    Cuba satu-satu dulu. Ambik feeling orang kata.
    Boleh jer kalau nak sambung semua sekaligus. Working distance akan jadi lebih dekat jer lah. Dan cahaya akan jadi kurang (gelap). Nak mudah, set pada Av / A dan biar kamera pilih shutter sendiri. Jangan lupa tripod. ET jenis apa? Berapa ringgit?
    Photography is a VISUAL COMMUNICATIVE LANGUAGE. To master, use it always.

  3. #3

    Join Date
    Dec 2010
    Location
    seremban
    Posts
    45

    Re: Makro using Extension tube + 50mm

    Quote Originally Posted by PengukirCahaya View Post
    Cuba satu-satu dulu. Ambik feeling orang kata.
    Boleh jer kalau nak sambung semua sekaligus. Working distance akan jadi lebih dekat jer lah. Dan cahaya akan jadi kurang (gelap). Nak mudah, set pada Av / A dan biar kamera pilih shutter sendiri. Jangan lupa tripod. ET jenis apa? Berapa ringgit?
    ok tima kaseh pengukir...

    ET jenis yg manual jer...so tak leh pkai A mode kene pakai M mode jer..
    tapi kalo pakai ketiga2 nak amik kene dekat la ngn seranggakan so tak lari ker serangga yg nak diambil gambo nya tu??

    stakat ni tak sempat g nak p outing...tgu balik kg baru leh amik g amik makro ni..hehe

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •