Page 3 of 8 FirstFirst 12345 ... LastLast
Results 31 to 45 of 106

Thread: Bertandang - Nazry & Ilisa

  1. #31

    Join Date
    May 2010
    Location
    Kuantan Pahang
    Posts
    2,083

    Re: Bertandang - Nazry & Ilisa

    Quote Originally Posted by asklinux View Post


    this is bad photo right ???
    Infact it's quite a good picture! Very artistically and with a very strong compositional value. A fine example on how to 'break-the-rule'. Is this your picture?
    Photography is a VISUAL COMMUNICATIVE LANGUAGE. To master, use it always.

  2. #32

    Join Date
    May 2010
    Location
    Kuantan Pahang
    Posts
    2,083

    Re: Bertandang - Nazry & Ilisa

    saya mencelah dulu.....

    Saya dapati ulasan dari saudara red, xenocapin, AzrulAimi, izzamk, CgSir, akuss15 dan yg lain tu, semuanya mempunyai merit. Dan saya lihat mereka sebenar-benarnya ingin berkongsi pengetahuan mereka bertujuan hanya untuk meningkatkan mutu kerja saudara. Tidak sesuai jika saudara membalas dengan cara sinis (kecuali hanya bergurau). Sebaliknya saudara harus berasa beruntung kerana mereka memberi masa untuk membantu. Tidak perlu dibalas walau pun dengan terima kasih, jauh sekali minta dibalas dgn ringggit malaysia.

    Sayang sekali jikakalau mereka tidak sudi lagi memberi pandangan. Yang rugi siapa? Saya lihat saorang rakan forum yang harus dijadikan contoh ialah 'Salehfotografi'. Posting terawal memang teruk tetapi dengan input pahit, maung dan masam yang diterima dari rakan forum, posting beliau sejak akhir ini, sudah sangat menarik. Itu bukti mudah bagaimana jadi akhirnya jika sasaorang itu boleh menerima komen secara positif dan minda terbuka. Saudara pun harus begitu. Kami ingin sekali melihat saudara improve skill saudara dan kami kemudiannya akan dapat berbangga kerana mempunyai sahabat forum yang hebat.

    Apa tujuan kita post gambar disini? Hanya untuk bermegah? Untuk menunjuk? atau untuk perbaiki skill? Kalau untuk bermegah dan menunjuk, maka posting tersebut amat merisaukan. Jika untuk baiki skill, kenalah terima pahitnya obat. Tiada option.

    Ruang disini amat terbuka. Boleh diikuti sesiapa saja tanpa had dan sekatan. Janganlah kita dedahkan nilai-nilai 'minus' yang ada pada diri. Benarlah sahabat kita kata 'ubat itu pahit'. Tidak semua suka pada yang pahit. Terima kasih. TERUSKAN BERFOTOGRAFI.
    Photography is a VISUAL COMMUNICATIVE LANGUAGE. To master, use it always.

  3. The Following 4 Users Like This Post:


  4. #33

    Join Date
    Mar 2010
    Location
    Ladang Getah Ontahmano, Ontario...
    Posts
    5,827

    Re: Bertandang - Nazry & Ilisa

    ye lahh, saya amat menghargai input yg diberikan walaupun saya tak buat kerja ni..

    sebaiknya, kena jugak 'dengar' dan 'akur' dengan pendapat orang lain walaupun ada yg pedih dan pahit utk diterima. mesti ingat yg anda dibayar utk melakukan kerja2 tersebut dan sebaik2nya ia harus dilaksanakan dgn baik dan sempurna. biarlah ia berbaloi dengan ringgit dan sen yg dibelanjakan.

    jika taraf gambar yg diberikan kepada pelanggan lebih kepada snapshot, rasanya ramai lagi sanak-saudara dan handai taulan pihak pelanggan boleh melakukannya dengan percuma sahaja hanya menggunakan kamera compact. bahkan dengan henpon pun boleh, transfer guna bluetooth aja...

    harus sedar yang pihak pelanggan boleh menilai kualiti kerja yang tak seberapa. kesannya hanya akan dilihat pada masa akan datang jika ada peluang utk job yg seterusnya, pasti mereka akan melupakan anda dan mencari jurugambar yang lain sebab mereka akan mencari alternatif yg lebih baik. itu adalah tidak elok utk perniagaan anda.

    perniagaan boleh berkembang maju jika ada pelanggan yg akan datang semula mendapatkan khidmat anda di lain kali dan mungkin akan mengesyorkan khidmat anda kepada kenalan atau sanak-saudara yg lain. itu hanya boleh terjadi jika mereka sangat-sangat berpuas hati dengan hasil kerja anda. perniagaan takkan begitu berjaya dengan hanya 'one time sale'...

    paling teruk jika anda terpaksa membayar semula duit pelanggan jika pelanggan berjaya membuktikan kelemahan kualiti kerja anda pada Tribunal Pengguna. ini tak mustahil, sudah ada rekod pelanggan yg berjaya menyaman jurugambar kerana tak puas hati dengan hasil yang tak seberapa...

  5. The Following User Like This Post:


  6. #34

    Re: Bertandang - Nazry & Ilisa

    Quote Originally Posted by PengukirCahaya View Post
    saya mencelah dulu.....

    Saya dapati ulasan dari saudara red, xenocapin, AzrulAimi, izzamk, CgSir, akuss15 dan yg lain tu, semuanya mempunyai merit. Dan saya lihat mereka sebenar-benarnya ingin berkongsi pengetahuan mereka bertujuan hanya untuk meningkatkan mutu kerja saudara. Tidak sesuai jika saudara membalas dengan cara sinis (kecuali hanya bergurau). Sebaliknya saudara harus berasa beruntung kerana mereka memberi masa untuk membantu. Tidak perlu dibalas walau pun dengan terima kasih, jauh sekali minta dibalas dgn ringggit malaysia.

    Sayang sekali jikakalau mereka tidak sudi lagi memberi pandangan. Yang rugi siapa? Saya lihat saorang rakan forum yang harus dijadikan contoh ialah 'Salehfotografi'. Posting terawal memang teruk tetapi dengan input pahit, maung dan masam yang diterima dari rakan forum, posting beliau sejak akhir ini, sudah sangat menarik. Itu bukti mudah bagaimana jadi akhirnya jika sasaorang itu boleh menerima komen secara positif dan minda terbuka. Saudara pun harus begitu. Kami ingin sekali melihat saudara improve skill saudara dan kami kemudiannya akan dapat berbangga kerana mempunyai sahabat forum yang hebat.

    Apa tujuan kita post gambar disini? Hanya untuk bermegah? Untuk menunjuk? atau untuk perbaiki skill? Kalau untuk bermegah dan menunjuk, maka posting tersebut amat merisaukan. Jika untuk baiki skill, kenalah terima pahitnya obat. Tiada option.

    Ruang disini amat terbuka. Boleh diikuti sesiapa saja tanpa had dan sekatan. Janganlah kita dedahkan nilai-nilai 'minus' yang ada pada diri. Benarlah sahabat kita kata 'ubat itu pahit'. Tidak semua suka pada yang pahit. Terima kasih. TERUSKAN BERFOTOGRAFI.
    saya bergurau je mmg pun gambar nie di post supaya mendapat maklumbalas dan komen utk memperbaiki mana yang perlu ..mmg saya berasa masa ambil tu kekurangan terutama nak kawal lighting ...apa pun terima kasih PengukirCahaya , you comment like ..gold

  7. #35

    Join Date
    Mar 2010
    Location
    Ladang Getah Ontahmano, Ontario...
    Posts
    5,827

    Re: Bertandang - Nazry & Ilisa

    ramai jurugambar yg gagal mengawal exposure walaupun hanya menggunakan cahaya sedia ada. sepatutnya perkemaskan dulu kemahiran asas mengawal exposure berdasarkan available light, baru la masuk fasa seterusnya iaitu pencahayaan tambahan. ini belum pandai berjalan udah nak berlari... haiii

  8. #36

    Join Date
    Feb 2007
    Location
    cyberjaya
    Posts
    4,340

    Re: Bertandang - Nazry & Ilisa

    Quote Originally Posted by asklinux View Post
    huhu hebat komen ..hahahha ...ko ingat tu satu je ke gambar aku shout ..
    kalau ko dah tepek satu gambar yg ko "shout" , mesti itu gambar paling menarik. Kalau yg paling menarik ni pon hancus lebus, what am i to expect for the rest of the picture??

    Quote Originally Posted by asklinux View Post
    untuk pengetahuan semua , gambar2 nie adalah mengunakan lens 55-200 , tanpa reflector , cahaya flash mmg jauh dan berharap pada cahaya semulajadi . gambar yg pertama tu mmg saja aku pilih walaupun composis dia teruk tapi aksi dia je agak menarik bagi aku ...WB , EXPOSE dan apakelancau semua aku boleh main kalau aku ambil gambar guna row .. so tak ada point nak cerita lebih2 ...

    huhuu ..panass panass ...bagi terbakar lagi
    aku tak rasa masalah equipment. Lebih pada masalah "composis", moment, white balance dan editing. Tapi komposisi ngan moment memang dah kalaut, tak banyak ko buleh edit...

    Quote Originally Posted by asklinux View Post
    lagi satu ..gambar nie nampak gelab sebab mmg setting dia mcm tu sebab wa set High Contrast Color ...hahahhaa ..untuk memanaskan lagi waaa masuk satu lagi kambar untuk di kutuk oleh expert2 fotomedia ..hahah ..gambar nie , iso yg sama , WB yang sama dan lighting yang sama ...



    kalu dah tau "High Contrast Color" tu buat gambar jadi "gelab"... buat ape ko pakai..... kan baik pakai "ROW" tu.... adei...


    apa pun , wa nak ucap terima kasih la yang kongsi ilmu percuma kat wa ... bukan senang nak dapat ilmu percuma nie .. ....jangan panassss
    sama sama bro, aku komen keras sbb pengalaman berkomen ngan ko ni.... dalam ada batu susah mau terima... whakakakaka...

    Apsal payung ko kene crop sikit??
    Apsal tengkolok pengantin dalam payung??
    Kenapa payung tak sengetkan dalam 45 degree ke kamera so nampak perspektif payung??
    Apahal tak suruh pengantin senyum??

    Gelap muka pengantin sbb shade payung......


    -ikhlas dari Expert Fotomedia-
    wakakaka....




    sebagai photog berbayar, ngko tak boleh salahkan equipment, flash tak sampai la.... takde refelctor la... lens chap ayam la.....

    flash tak sampai?? pergi la dekat....
    takde reflector?? suruh la pengantin hadap ke matahari...
    nak candid tak semestinya kene tunggu aksi semula jadi... buleh je suruh pengantin action sikit...
    Mengkomen lebih senang daripada membuat apa yang dikomen sendiri.....

  9. #37

    Re: Bertandang - Nazry & Ilisa

    Quote Originally Posted by akuss15 View Post
    kalau ko dah tepek satu gambar yg ko "shout" , mesti itu gambar paling menarik. Kalau yg paling menarik ni pon hancus lebus, what am i to expect for the rest of the picture??



    aku tak rasa masalah equipment. Lebih pada masalah "composis", moment, white balance dan editing. Tapi komposisi ngan moment memang dah kalaut, tak banyak ko buleh edit...



    sama sama bro, aku komen keras sbb pengalaman berkomen ngan ko ni.... dalam ada batu susah mau terima... whakakakaka...

    Apsal payung ko kene crop sikit??
    Apsal tengkolok pengantin dalam payung??
    Kenapa payung tak sengetkan dalam 45 degree ke kamera so nampak perspektif payung??
    Apahal tak suruh pengantin senyum??

    Gelap muka pengantin sbb shade payung......


    -ikhlas dari Expert Fotomedia-
    wakakaka....




    sebagai photog berbayar, ngko tak boleh salahkan equipment, flash tak sampai la.... takde refelctor la... lens chap ayam la.....

    flash tak sampai?? pergi la dekat....
    takde reflector?? suruh la pengantin hadap ke matahari...
    nak candid tak semestinya kene tunggu aksi semula jadi... buleh je suruh pengantin action sikit...
    ok bro aku terima komen2 seadanya ..emmm lepas nie ko boleh baut job kahwin la mcm nie ..muahahahah . tak kan takut kot kata otaiiii

  10. #38

    Join Date
    Feb 2007
    Location
    cyberjaya
    Posts
    4,340

    Re: Bertandang - Nazry & Ilisa

    Quote Originally Posted by asklinux View Post
    ok bro aku terima komen2 seadanya ..emmm lepas nie ko boleh baut job kahwin la mcm nie ..muahahahah . tak kan takut kot kata otaiiii
    aku dah lama tak buat weddims. ye sebab takut. gambar tak seberapa tp nak ambek upah. secondly sbb wedding ni kebanyakkannye lagha... gua tak berani la bhai.... gua tak kata semua tapi kebanyakkan...
    Mengkomen lebih senang daripada membuat apa yang dikomen sendiri.....

  11. The Following User Like This Post:


  12. #39

    Join Date
    Feb 2007
    Location
    cyberjaya
    Posts
    4,340

    Re: Bertandang - Nazry & Ilisa



    ni contoh job aku buat dulu..... Ni maksud aku sudut payung, kompo yg aku cakap aritu...
    Mengkomen lebih senang daripada membuat apa yang dikomen sendiri.....

  13. The Following 2 Users Like This Post:


  14. #40

    Join Date
    Feb 2007
    Location
    cyberjaya
    Posts
    4,340

    Re: Bertandang - Nazry & Ilisa



    candid moment yang dirancang....
    Mengkomen lebih senang daripada membuat apa yang dikomen sendiri.....

  15. The Following 3 Users Like This Post:


  16. #41

    Join Date
    May 2010
    Location
    Puchong
    Posts
    802

    Re: Bertandang - Nazry & Ilisa

    Kawan pun nak masuk gak candid yg dirancang ni dan Kawan pun tak pernah wedding job.

  17. #42

    Join Date
    Aug 2012
    Location
    Kuala lumpur
    Posts
    5

    Re: Bertandang - Nazry & Ilisa

    Gambo 2nd under.. Guna satu flash je ke? Tembak direct ke?
    Sgt setuju dgn abg azrulazmi..
    walaupun candid still kene ada cerita..

  18. #43

    Re: Bertandang - Nazry & Ilisa

    Quote Originally Posted by airsejuk View Post
    Kawan pun nak masuk gak candid yg dirancang ni dan Kawan pun tak pernah wedding job.
    ini bukan candidi ...tq ...

  19. #44

    Re: Bertandang - Nazry & Ilisa

    Quote Originally Posted by akuss15 View Post


    candid moment yang dirancang....
    yg nie menarik .... ...

  20. #45

    Re: Bertandang - Nazry & Ilisa

    Quote Originally Posted by akuss15 View Post


    candid moment yang dirancang....
    lupa nak tambah ...menarik tapi focus dia nampak pada lelaki tu je . muka perempuan tu nampak bler ...

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •