Page 1 of 8 123 ... LastLast
Results 1 to 15 of 106

Thread: Bertandang - Nazry & Ilisa

  1. #1

    Bertandang - Nazry & Ilisa






  2. #2

    Re: Bertandang - Nazry & Ilisa

    mcm mne nk dpt colour cmni eh..maaflah bertye..beginner mau belajar

  3. #3

    Re: Bertandang - Nazry & Ilisa

    Quote Originally Posted by Haswan Redzuan View Post
    mcm mne nk dpt colour cmni eh..maaflah bertye..beginner mau belajar
    gambar yg mana ?

  4. #4

    Join Date
    Apr 2007
    Location
    Spiderville
    Posts
    6,685

    Re: Bertandang - Nazry & Ilisa

    gambar 1st tu cam tak berapa sedap la tangan kena kerat. elok ada looking room sikit belah kanan tu.
    Shoot all the way because that's the way to shoot.

    Spider Blog: http://malaysianspiders.blogspot.com

    Spider Directory: http://www.flickr.com/photos/labah-labah/

  5. #5

    Re: Bertandang - Nazry & Ilisa

    1st n 3rd..warne die nmpk lebih menyerlah..style2

  6. #6

    Re: Bertandang - Nazry & Ilisa

    Quote Originally Posted by red View Post
    gambar 1st tu cam tak berapa sedap la tangan kena kerat. elok ada looking room sikit belah kanan tu.
    gambar tu aku candid je ..tak sangka pulak menarik ..tapi sayang komposisi kurang

  7. #7

    Join Date
    Aug 2010
    Location
    La ni kat Aloq Setaq
    Posts
    1,612
    Semua nmpk kelam

  8. #8

    Re: Bertandang - Nazry & Ilisa

    skill fix ....huhu ...tq bagi komen

  9. #9

    Join Date
    Apr 2006
    Location
    Kajang
    Posts
    566

    Re: Bertandang - Nazry & Ilisa

    Gambar ni print bg klien ke?

  10. #10

    Re: Bertandang - Nazry & Ilisa

    Quote Originally Posted by gemuk View Post
    Gambar ni print bg klien ke?
    yg nie belum lagi ...gambar tak touchup lagi. .... ada banyak gambar lagi ..yg nie utk review je ..

  11. #11

    Join Date
    Dec 2008
    Posts
    23

    Re: Bertandang - Nazry & Ilisa

    gambar pertama candid, apa tujuan candid ni? apa msg dia? mungkin anda boleh improve candid ni dengan visualise sebelum buat keputusan tekan shutter....gambar kdua pose, improve lg....m

  12. #12

    Re: Bertandang - Nazry & Ilisa

    Quote Originally Posted by AzrulAimi View Post
    gambar pertama candid, apa tujuan candid ni? apa msg dia? mungkin anda boleh improve candid ni dengan visualise sebelum buat keputusan tekan shutter....gambar kdua pose, improve lg....m
    bro , gambar candid selalunya sesuatu yg kita tidak jangkakan... ianya berlaku secara spontan ..aku just standby utk tembak ..dalam aksi2 "terancang" aku bedil candid ..ko boleh rujuk youtube gambar model diangkat mcm mana ...atau ko boleh pergi kursus ...mcm mana org ambil gambar kanak2 dan baby kalau nak guna cara ko tu ekk ??? hehehe ..sorry la yaa , sebab yg bagi tips nie adalah photography pro antarabangsa ... lain org lain cara kan

  13. #13

    Re: Bertandang - Nazry & Ilisa

    tapi aku setuju dgn komen bro REd ..pasal komposisi mmg nampak tak kena ...

  14. #14

    Join Date
    Jan 2010
    Location
    KL - Kerteh - KL
    Posts
    3,342

    Re: Bertandang - Nazry & Ilisa

    #1..
    gambar kelam..
    composition xkena.. mungkin boleh cuba crop supaya lebih tight.. even aku pon pening kalau nk crop gamba neh..

    #2
    nampak seperti oof..
    xsure sama ada ni kesan glow pp or mmg originally oof..

    #3
    lebih tight lebih meriah.cuba gunakan elemen RO3 dlm ni.. sbb area belakang pengantin tu spt kosong yg distracting..
    To be happy, we must not be too concerned with others - Albert Camus

    Blogspot || Picasa || flickr

  15. #15

    Join Date
    Dec 2008
    Posts
    23

    Re: Bertandang - Nazry & Ilisa

    oo tips professional antarabangsa ? huhu hebat tu. saya TAK berniat utk RUDE .
    saudara, sebenarnya orang msia kita yg pro2yg aku jumpa tak jauh beza sangat pun dari mereka, blajar la dgn pro org kite dulu bila dah tepu dan pergi la yang antarabangsa. "Pahit itu ubat ada juga bukan ubat", kite terima "positif" ia mungkin ubat. Kite takkan dapat maju dlm skill kalau (defensive). aku pun belajar jugak proses blajar adalah sampai mati
    Terima la gambar tu KELAM-saya setuju dgn saudara IZZAM & INOCAPIN , dia nak sambung lg tu.dia stop....
    1- budak sekolah tingkatan 4 pun belajar basic foto , orang tak shoot horizontal senget( sawah senget) maknanya jurufoto tak matang dan tak peka. kalu aku buat pun, samalah. bukan mcm tu nak belajar break the rule...must know how to break the rules.
    2-Tangan pancung di pergelangan tangan, tak proper. Saya setuju dgn Red.
    3- Momment tak hit- skill tak cukup dgn tip antarabangsa.
    4-Tak dapat jawab soalan tujuan dan msg gambar,Great photo always have a message that and can be understand by viewers. candid bergantung kpd apa yg kita nak sampaikan. Tak jawab soalan tu maknanya tak confident.
    5-Posisi lutut pengantin perempuan boleh dipersoalkan tak berapa kene utk momment Pengantin yg indah , bukan salah pengantin tapi kite shoot.
    6-Gambar muka pengantin kmungkinan gelap , patut gunakan flash dgn cuaca redup mcm tu, bukti nya sawah nampak exposure dinaikkan dlm komputer.
    7- Ada lag... ckup lah

    Gambar 2 pose.
    1- Komunikasi tak cukup dengan pengantin, kelemahan "kite" bukan mereka.
    2-Ada lagi tapi ckuplah dah banyak. tak payah komen dari segi teknikal Lah.... lagi coz asas seperti landskap sawah senget pun masih -terabai.

    gambar 3- hmmm cukuplah. proses blajar sampai mati.
    Tahu kenapa Ansel Adam meninggalkan beribu filem filem yang tak di cuci sampailah dia mati baru orang tahu jawapan dia knapa dia tak cuci? kalau saudara faham maksud itu eloklah. Tips professional antarabangsa memang tak kite nafi bagus tapi kite kena la kena faham tips tu coz kalo tak kite yang keliru sbnrnya.
    Kite belajarlah sama sama pro kat msia dulu yea.
    Maaf jika saudara tersinggung.ikhlas


Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •