Page 2 of 2 FirstFirst 12
Results 16 to 21 of 21

Thread: Kenapa Susah Sangat Nak Dapat Payment?

  1. #16

    Re: Kenapa Susah Sangat Nak Dapat Payment?

    Maybe kalau dgn individu atau local company kita boleh mintak deposit and COD lepas siap kerja tapi kalau dgn company overseas atau sesetengah susah sbb normally dia punya payment term 30 days. Utk aku dpt payment yg cuma RM400 dgn publisher S'pore pon ambik masa 60 hari...tapi sib baik dia byr gak pakai TT. So it depends on trust kalau client ruin the trust tuh tak payah lagi berurusan dgn diorang. Anyway kena berhati-hati dan kalau boleh mintak COD je...ada company yg boleh bagi COD by issuing the cheque upon receiving the picture. Normally upon receiving the CD. that's why kalau company local saya prefer hantar CD by hand and terus expect payment by cheque.
    my gallery @zenfolio.com | my photo blog | my images for sale | my folio @ MIR
    Which of my photographs is my favorite? The one I'm going to take tomorrow. - Imogen Cunningham

  2. The Following User Like This Post:


  3. #17

    Re: Kenapa Susah Sangat Nak Dapat Payment?

    Quote Originally Posted by addyfaddly View Post
    actually ni masalah individu bang...saya pun sama bang kawin taun 2009 ......sampai sekarang xdapat lagi foto album kawin dan softcopy x dapt....payment dah lama bayar... bila tanya asyik cakap masalah printing,silap printing and ape lah....berbuih dah mulut bagi tau.... nasib baik rm 1500 sajer.... tapi moment xde untuk kenangan... ...

    kesianya ....tak amanah betul org tu ..

  4. #18

    Join Date
    Mar 2010
    Location
    pasir gudang johore
    Posts
    343

    Re: Kenapa Susah Sangat Nak Dapat Payment?

    dah byk kali alami dlm wedding photografi.. kadang diorang ni sebelum kawen gaya mcm berduit, nak tu nak nie.. dah kawen kate duit tak cukup nk pndah rumah la.. pastu bini bunting pelamin la.. sampai dah beranak.. nk beli pempers la.. hmm nasib baik duit modal lepas...

  5. #19

    Join Date
    Jul 2006
    Location
    Puchong, Malaysia
    Posts
    5,492

    Re: Kenapa Susah Sangat Nak Dapat Payment?

    Dalam wedding photography ni ada 2 kes yang biasa berlaku :

    1 - Gambar siap ... client culas nak bayar hutang

    2 - Client bayar abih .... tapi photog "kuntau" duit sampai ke sudah gambar tak siap2, macam kes addyfaddly

    .... hakihat duniawi... emmmm

  6. The Following 2 Users Like This Post:


  7. #20

    Re: Kenapa Susah Sangat Nak Dapat Payment?

    Quote Originally Posted by red View Post
    tak pun gi mintak payment dgn musuh politik dia. boleh dapat lebih drp 2k kut.
    ha..ha.. bernas

  8. #21

    Re: Kenapa Susah Sangat Nak Dapat Payment?

    Quote Originally Posted by mozakim View Post
    Dalam wedding photography ni ada 2 kes yang biasa berlaku :

    1 - Gambar siap ... client culas nak bayar hutang

    2 - Client bayar abih .... tapi photog "kuntau" duit sampai ke sudah gambar tak siap2, macam kes addyfaddly

    .... hakihat duniawi... emmmm
    takkan berkat idup tipu orang... takkan senanglah hidup..

  9. The Following User Like This Post:


Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •