Page 1 of 2 12 LastLast
Results 1 to 15 of 21

Thread: Kenapa Susah Sangat Nak Dapat Payment?

  1. #1

    Join Date
    May 2010
    Location
    Kuantan Pahang
    Posts
    2,083

    Kenapa Susah Sangat Nak Dapat Payment?

    Mungkin ramai dari kita yang hadapi masalah susah dapat payment dari customer. Malahan ada customer yang terus langsung tak bayar.....

    (Berikut satu kes yg benar berlaku..........)
    Saorang customer telah berhutang 2ribu ringgit sejak tahun 2008!! Selalu jumpa, banyak kali dah bagitau termasuk surat, inbois dan sms... tapi tetap selamba sahaja. Produk yg dia dapat ialah video selama 30minit mengenai kejayaannya memenangi kerusi ADUN pada PRU lepas. Siap buat 4 salinan dan lengkap dengan cover lagi. Itu pun dah dikurangkan dari 6ribu ke 2ribu tetapi masih tak berbayar.... Nak hebohkan pun, tak sampai hati. Mengaibkan dia pulak hanya krn 2ribu. Sekarang dah dapat Dato' dan mngkin PRU13 ni dia bertanding lagi......

    Sebut-harga dah dibuat, inbois dah hantar, sms dah, telepon dah, jumpa dah. Tak kan kena guna khidmat pengutip hutang kut...

    SOALAN. Kenapa ye kadang-kadang susah sangat nak dapat payment dari customer?

    Mungkin anda ada jawapan yg boleh dikongsi bersama sebagai panduan kepada ramai dari kita buat kerja-kerja fotografi samada sebagai hobi atau yang memang cari-makan......
    Photography is a VISUAL COMMUNICATIVE LANGUAGE. To master, use it always.

  2. #2

    Join Date
    Mar 2010
    Location
    Ladang Getah Ontahmano, Ontario...
    Posts
    5,827

    Re: Kenapa Susah Sangat Nak Dapat Payment?

    Quote Originally Posted by PengukirCahaya View Post
    Mungkin ramai dari kita yang hadapi masalah susah dapat payment dari customer. Malahan ada customer yang terus langsung tak bayar.....

    (Berikut satu kes yg benar berlaku..........)
    Saorang customer telah berhutang 2ribu ringgit sejak tahun 2008!! Selalu jumpa, banyak kali dah bagitau termasuk surat, inbois dan sms... tapi tetap selamba sahaja. Produk yg dia dapat ialah video selama 30minit mengenai kejayaannya memenangi kerusi ADUN pada PRU lepas. Siap buat 4 salinan dan lengkap dengan cover lagi. Itu pun dah dikurangkan dari 6ribu ke 2ribu tetapi masih tak berbayar.... Nak hebohkan pun, tak sampai hati. Mengaibkan dia pulak hanya krn 2ribu. Sekarang dah dapat Dato' dan mngkin PRU13 ni dia bertanding lagi......

    Sebut-harga dah dibuat, inbois dah hantar, sms dah, telepon dah, jumpa dah. Tak kan kena guna khidmat pengutip hutang kut...

    SOALAN. Kenapa ye kadang-kadang susah sangat nak dapat payment dari customer?

    Mungkin anda ada jawapan yg boleh dikongsi bersama sebagai panduan kepada ramai dari kita buat kerja-kerja fotografi samada sebagai hobi atau yang memang cari-makan......
    masalah attitude. golongan ahli politik ni paling mahir memutarbelitkan keadaan, jadi berawaslah. selalunya saya mintak full payment sebelum deliver sebagai commitment fee utk mengelak masalah. takde duit, tiada khidmat akan ditawarkan. abeh kisah.

    saya dah masak dgn perangai org yg berlagak berduit tapi sebenarnya tak ada duit ni. siap tunjuk pangkat Dato le hapa le kunun nak layanan istimewa. takde duit saya takkan layan, pi mampuih la ko. yg penting kita dapat RM yg ada gambar Agong tu, bukan kepala YB ke Dato ke, Tan Sri ke.. ahaha

    yg sakit hati, bila berurusan dgn pengusaha Bumiputra aja depa ni buat ragam camni. dgn non-Bumi, ada pulak duit nak bayar penuh.. hampeh!

  3. The Following 3 Users Like This Post:


  4. #3

    Join Date
    Aug 2011
    Location
    Salak Tinggi, Sepang
    Posts
    786

    Re: Kenapa Susah Sangat Nak Dapat Payment?

    ada dokumen hitam putih tak? kalau ada boleh gi court. bab liat nak membayar ni perkara biasa sangat dlm perniagaan tak kira ape jenis pon. kenapa liat? jawapan nye mudah jer, kita baik hati sangat. dalam perniagaan takde kawan2, tiada adik beradik.

  5. The Following User Like This Post:


  6. #4

    Re: Kenapa Susah Sangat Nak Dapat Payment?

    Quote Originally Posted by PengukirCahaya View Post
    Mungkin ramai dari kita yang hadapi masalah susah dapat payment dari customer. Malahan ada customer yang terus langsung tak bayar.....

    (Berikut satu kes yg benar berlaku..........)
    Saorang customer telah berhutang 2ribu ringgit sejak tahun 2008!! Selalu jumpa, banyak kali dah bagitau termasuk surat, inbois dan sms... tapi tetap selamba sahaja. Produk yg dia dapat ialah video selama 30minit mengenai kejayaannya memenangi kerusi ADUN pada PRU lepas. Siap buat 4 salinan dan lengkap dengan cover lagi. Itu pun dah dikurangkan dari 6ribu ke 2ribu tetapi masih tak berbayar.... Nak hebohkan pun, tak sampai hati. Mengaibkan dia pulak hanya krn 2ribu. Sekarang dah dapat Dato' dan mngkin PRU13 ni dia bertanding lagi......

    Sebut-harga dah dibuat, inbois dah hantar, sms dah, telepon dah, jumpa dah. Tak kan kena guna khidmat pengutip hutang kut...

    SOALAN. Kenapa ye kadang-kadang susah sangat nak dapat payment dari customer?

    Mungkin anda ada jawapan yg boleh dikongsi bersama sebagai panduan kepada ramai dari kita buat kerja-kerja fotografi samada sebagai hobi atau yang memang cari-makan......

    biasa la tu ...aku masa kecik2 dulu jadi tukang pemungut hutang bapak aku berniaga ...huhuu . jangan cakap org politik , org biasa pun sama je ... ada satu kes, bapak aku baru je dapat bayaran dgn client yg dah berpuluh tahun tu pun sebab dia dah nak G haji dan "insaf" kot ..

  7. #5

    Re: Kenapa Susah Sangat Nak Dapat Payment?

    Quote Originally Posted by adavirus View Post
    ada dokumen hitam putih tak? kalau ada boleh gi court. bab liat nak membayar ni perkara biasa sangat dlm perniagaan tak kira ape jenis pon. kenapa liat? jawapan nye mudah jer, kita baik hati sangat. dalam perniagaan takde kawan2, tiada adik beradik.
    yap betul tu ..cara aku senang je , kerja yg perlukan modal ...aku mintak awal2 ..kalau bayaran tak di buat tak de output ..bila dah dapat bayaran baru aku proses ..cth masa mula2 nak laksanakan job ,mintak duit booking untuk cover minyak dan sebagainya , bila dah siap kerja nak bagi output mintak bayaran kerja dulu ..bila dah selesai utk dapat barang kena buat full payment ...

  8. #6

    Join Date
    Apr 2007
    Location
    Spiderville
    Posts
    6,685

    Re: Kenapa Susah Sangat Nak Dapat Payment?

    tak pun gi mintak payment dgn musuh politik dia. boleh dapat lebih drp 2k kut.
    Shoot all the way because that's the way to shoot.

    Spider Blog: http://malaysianspiders.blogspot.com

    Spider Directory: http://www.flickr.com/photos/labah-labah/

  9. The Following User Like This Post:


  10. #7

    Join Date
    May 2010
    Location
    Puchong
    Posts
    802

    Re: Kenapa Susah Sangat Nak Dapat Payment?

    Quote Originally Posted by adavirus View Post
    ada dokumen hitam putih tak? kalau ada boleh gi court. bab liat nak membayar ni perkara biasa sangat dlm perniagaan tak kira ape jenis pon. kenapa liat? jawapan nye mudah jer, kita baik hati sangat. dalam perniagaan takde kawan2, tiada adik beradik.
    Sangat setuju. Serupa gak dgn pinjaman.Kena ada b&W atau gadaian. Saya pernah bagi pinjam kat kat sorang kawan kununnya nak berniaga sebanyak rm5k pd tahun 1999. Sampai sekarang haramjadah tak dapat.

  11. #8

    Join Date
    May 2010
    Location
    Kuantan Pahang
    Posts
    2,083

    Re: Kenapa Susah Sangat Nak Dapat Payment?

    Quote Originally Posted by red View Post
    tak pun gi mintak payment dgn musuh politik dia. boleh dapat lebih drp 2k kut.
    Pernah gak pergi jumpa musuh politik dia dan mereka amat berminat sekali,, tapi dasar saya tidak mengaibkan orang, tu yang tidak disclosed pada musuh politik beliau.....
    Photography is a VISUAL COMMUNICATIVE LANGUAGE. To master, use it always.

  12. #9

    Join Date
    May 2010
    Location
    Kuantan Pahang
    Posts
    2,083

    Re: Kenapa Susah Sangat Nak Dapat Payment?

    Quote Originally Posted by adavirus View Post
    ada dokumen hitam putih tak? kalau ada boleh gi court. bab liat nak membayar ni perkara biasa sangat dlm perniagaan tak kira ape jenis pon. kenapa liat? jawapan nye mudah jer, kita baik hati sangat. dalam perniagaan takde kawan2, tiada adik beradik.
    Ada inbois, surat reminder dah hantar... sms dah buat, jumpa sendiri pun dah. Dia hanya kata perkara itu akan diurus segera........ geram pun ada tapi masih tetap tahan ayat-ayat hamun dari terkeluar melepasi gigi...... heh heh heh
    Photography is a VISUAL COMMUNICATIVE LANGUAGE. To master, use it always.

  13. #10

    Join Date
    Apr 2007
    Location
    Spiderville
    Posts
    6,685

    Re: Kenapa Susah Sangat Nak Dapat Payment?

    Quote Originally Posted by PengukirCahaya View Post
    Pernah gak pergi jumpa musuh politik dia dan mereka amat berminat sekali,, tapi dasar saya tidak mengaibkan orang, tu yang tidak disclosed pada musuh politik beliau.....
    tunjuk sebagai portfolio kut2 dia nak servis yg sama bila next election. bila dia tanya mamat tu dulu bayar berapa...
    Shoot all the way because that's the way to shoot.

    Spider Blog: http://malaysianspiders.blogspot.com

    Spider Directory: http://www.flickr.com/photos/labah-labah/

  14. #11

    Re: Kenapa Susah Sangat Nak Dapat Payment?

    Quote Originally Posted by PengukirCahaya View Post
    Ada inbois, surat reminder dah hantar... sms dah buat, jumpa sendiri pun dah. Dia hanya kata perkara itu akan diurus segera........ geram pun ada tapi masih tetap tahan ayat-ayat hamun dari terkeluar melepasi gigi...... heh heh heh
    bro nak mintak baik sebelum PRU nie ...ko cakap la , nanti saya dedahkan maklumat nie kat media dan pihak lawan dia malu kan ... bukan ugut tapi ingatkan dulu ... tengok dia sampai hati tak

  15. #12

    Re: Kenapa Susah Sangat Nak Dapat Payment?

    tapi yg pasti kena ada bukti ...kalau cakap mulut jee mmg tak le pakai la ..bawak p makamah pun tak laki ...sebab kalau cakap mulut je aku pun boleh kata org tu ini tak bayar aku ...nak2 org politik lagi la senang , cakap je kat lawan ke kat media pro lawan ke ..mmg laju je keluar

  16. #13

    Join Date
    Jan 2012
    Location
    all my material is Copyright © jgn cuba2 curik haaaaaaa
    Posts
    214

    Re: Kenapa Susah Sangat Nak Dapat Payment?

    upah along kutip hutang tu bayar kat along rm500.. dah dpt rm1500
    | DA35mm | DA10-17mm | DA16-50mm | DA18-135mm | DA55-300mm |
    | FA77mm |

  17. The Following User Like This Post:


  18. #14

    Join Date
    Dec 2009
    Location
    pj, sunway, bangsar, shah alam ,kb
    Posts
    4,955

    Re: Kenapa Susah Sangat Nak Dapat Payment?

    salam abang zek my sifu..lama tak bersua muka nih...kekadang ade kekadang hilang nih :P

    soal payment nih mmg abam zek tak ambik deposit dulu ke..maybe 50(booked tarikh), 30(hari kejadian) , 20 (last payment bila dah siap video)

  19. #15

    Join Date
    Jan 2012
    Location
    damansara perdana
    Posts
    44

    Re: Kenapa Susah Sangat Nak Dapat Payment?

    actually ni masalah individu bang...saya pun sama bang kawin taun 2009 ......sampai sekarang xdapat lagi foto album kawin dan softcopy x dapt....payment dah lama bayar... bila tanya asyik cakap masalah printing,silap printing and ape lah....berbuih dah mulut bagi tau.... nasib baik rm 1500 sajer.... tapi moment xde untuk kenangan... ...

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •