Page 2 of 4 FirstFirst 1234 LastLast
Results 16 to 30 of 49

Thread: koleksi pemandangan dan panorama yg tak seberapa

  1. #16

    Join Date
    Jul 2010
    Location
    pasir berdengung jb
    Posts
    1,004

    Re: koleksi pemandangan dan panorama yg tak seberapa

    koleksi yg menarik sgt ni abam..nampak lebih mantap hasil2 skrg dari yg terdahulu..inilah kelebihan apabila keep on shooting and study hasil stiap gambar...

  2. #17

    Join Date
    Jan 2011
    Posts
    2,102

    Re: koleksi pemandangan dan panorama yg tak seberapa

    3, 4, 11 dan 12 bes!

  3. #18

    Join Date
    May 2010
    Location
    Puchong
    Posts
    802

    Re: koleksi pemandangan dan panorama yg tak seberapa

    Quote Originally Posted by andy nikon View Post
    koleksi yg menarik sgt ni abam..nampak lebih mantap hasil2 skrg dari yg terdahulu..inilah kelebihan apabila keep on shooting and study hasil stiap gambar...
    harap2 gitula. org kata belajar selow-selow. Banyak try & error jer

    Quote Originally Posted by fotokrapika View Post
    3, 4, 11 dan 12 bes!
    terima kasih bebanyak.

  4. #19

    Join Date
    May 2010
    Location
    Puchong
    Posts
    802

    Re: koleksi pemandangan dan panorama yg tak seberapa

    Sambung lagi..
    kali ini saya bersunset pulak di Tasik ampang hilir bersama kawan-kawan yg sealiran. Pada mulanya cuaca mendung sampai pukul 6.30petang. Jika dilihat dari cuaca seolah-olah tidak menyebelahi kami. Tetapi tanpa di duga bila dah masuk hampir pukul 7 petang cahaya matahari mula membelah awan yg mendung tadi.

    #15

    F9.0 | ISO 100 | 3 EXP RAW

    #16

    F13 | ISO 100 | 3 EXP RAW

    kedua-dua gambar ini saya guna teknik 2 keping gambar yg dimerge menggunakan exposure blending dalam photomatix. Kamudian saya polishkan kedalam photoshop dengan menaikkan kaler yg diingini.

  5. The Following 2 Users Like This Post:


  6. #20

    Join Date
    May 2010
    Location
    Puchong
    Posts
    802

    Re: koleksi pemandangan dan panorama yg tak seberapa

    Feadah berlanskap ini bukan hanya sekadar gambar sahaja, tetapi kita juga dapat ketenangan.
    #17

    F13 | ISO 100 | 3 EXPOSURE RAW
    Foto ini saya rakam ketika bersantai bersama keluarga dan kawan-kawan lanskap di Pantai Bagan Lalang awal tahun ni.
    Pada setiap kali saya shoot untuk lanskap pasti saya akan guna fungsi AEB kat kamera, tetapi biasanya saya akan hanya ambil 2 keping saja untuk dibland kedalam photomatix menggunakan butang exposure blanding,kamudian saya polishkan dalam photoshop.
    Last edited by airsejuk; 5th September 2012 at 08:37 PM.

  7. The Following 2 Users Like This Post:


  8. #21

    Re: koleksi pemandangan dan panorama yg tak seberapa

    owsem bro... syabas..

  9. #22

    Join Date
    May 2010
    Location
    Kuantan Pahang
    Posts
    2,083

    Re: koleksi pemandangan dan panorama yg tak seberapa

    Memang owsem jika gambar pemandangan kita letak sesuatu elemen manusia (contohnya) terutama untuk pemandangan cahaya matahari nak terbenam. Ini membuatkan kita melihat saolah-olah dunia magis dgn cahaya langit yang memukaukan..


    Gambar lama... semasa merakam anak saya sedang bermain air di pantai tanjung sisek, kuantan.
    Photography is a VISUAL COMMUNICATIVE LANGUAGE. To master, use it always.

  10. #23

    Join Date
    Dec 2009
    Location
    pj, sunway, bangsar, shah alam ,kb
    Posts
    4,955

    Re: koleksi pemandangan dan panorama yg tak seberapa

    best betul gamabr masjid uniten nga gambar 2nd air terjun kanching..teruskan kuar shot boh..skill semakin meningkat nih..rugi klu tak push betul2

  11. #24

    Join Date
    May 2010
    Location
    Puchong
    Posts
    802

    Re: koleksi pemandangan dan panorama yg tak seberapa

    Quote Originally Posted by PengukirCahaya View Post
    Memang owsem jika gambar pemandangan kita letak sesuatu elemen manusia (contohnya) terutama untuk pemandangan cahaya matahari nak terbenam. Ini membuatkan kita melihat saolah-olah dunia magis dgn cahaya langit yang memukaukan..


    Gambar lama... semasa merakam anak saya sedang bermain air di pantai tanjung sisek, kuantan.
    Satu perkongsian yg hensem lagi bergaya dari abam pc

    Quote Originally Posted by azmizi View Post
    best betul gamabr masjid uniten nga gambar 2nd air terjun kanching..teruskan kuar shot boh..skill semakin meningkat nih..rugi klu tak push betul2
    Best?..gumbiranya dapat pujian dari abam legem . Insyalah akan diasah selow2. Nak komersialkan belum ikut standad "antarabangsa" lagi. Nak push kuat2 pun takut tercabut pulak hehehe

  12. #25

    Join Date
    May 2010
    Location
    Puchong
    Posts
    802

    Re: koleksi pemandangan dan panorama yg tak seberapa

    Tambah lagi..

    #18

    Sunrise Jabatan perdana menteri Putrajaya dari arah kelab tasik.

    #19

    Sunrise Komplek Kelab tasik putrajaya.

    Kedua-dua foto dirakam ketika berlangsungnya Putrajaya Hot Air Balloon 2012.

  13. The Following User Like This Post:


  14. #26

    Join Date
    May 2010
    Location
    Puchong
    Posts
    802

    Re: koleksi pemandangan dan panorama yg tak seberapa

    #20-Pantai Jeram, Kuala Selangor

    Foto ini dirakam waktu tengahari ketika singgah sekejap atas satu urusan keluarga awal pada feb 2012.
    F18,iso 100, single RAW, nd8 tianya filter.

  15. #27

    Join Date
    Dec 2009
    Location
    pj, sunway, bangsar, shah alam ,kb
    Posts
    4,955

    Re: koleksi pemandangan dan panorama yg tak seberapa

    Quote Originally Posted by airsejuk View Post
    #20-Pantai Jeram, Kuala Selangor



    Foto ini dirakam waktu tengahari ketika singgah sekejap atas satu urusan keluarga awal pada feb 2012.
    F18,iso 100, single RAW, nd8 tianya filter.

    kaler yang menarik tanpa versi sunset tapi sayang subjet tak di letakkan dengan betul..sudah terpotong..mungkin boleh undur kebelakang lagi bagi masuk dlm frame dah subject tu jadi lebih sedikit kecik dari gambar nih.. (lebih kepada permainan kompo )

  16. #28

    Join Date
    May 2010
    Location
    Puchong
    Posts
    802

    Re: koleksi pemandangan dan panorama yg tak seberapa

    Quote Originally Posted by azmizi View Post
    kaler yang menarik tanpa versi sunset tapi sayang subjet tak di letakkan dengan betul..sudah terpotong..mungkin boleh undur kebelakang lagi bagi masuk dlm frame dah subject tu jadi lebih sedikit kecik dari gambar nih.. (lebih kepada permainan kompo )
    Lepas shoot baru perasan kompo tak betul. Lagipun masa tu panas terik, kepala takdan nak pikir hehehe

  17. #29

    Join Date
    Mar 2010
    Location
    Ladang Getah Ontahmano, Ontario...
    Posts
    5,827

    Re: koleksi pemandangan dan panorama yg tak seberapa

    hehe.. kadang2 shoot landscape pun buleh jadi tergopoh-gopoh jugak walhal buleh plan komposisi...

  18. #30

    Join Date
    May 2010
    Location
    Puchong
    Posts
    802

    Re: koleksi pemandangan dan panorama yg tak seberapa

    #21

    F5.6, 1/160, iso 100, focal 17mm, Single raw, handheld.

    #22

    F5,1/500, iso 160,focal 160mm, single raw.
    Saya rakam foto ini menggunakan lens telephoto Canon EF 75-300mm f/4-5.6 III USM. Kedudukan saya yang begitu jauh dari objek memberi kelebihan pada lens ini untuk berlanskap.

    Kedua-dua foto ini saya rakam dari arah jambatan seri wawasan putrajaya ketika Putrajaya Hot Air Balloon 2012.

  19. The Following User Like This Post:


Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •