Page 2 of 3 FirstFirst 123 LastLast
Results 16 to 30 of 39

Thread: Nikon d90 @ d3200

  1. #16

    Join Date
    Mar 2010
    Location
    Ladang Getah Ontahmano, Ontario...
    Posts
    5,827

    Re: Nikon d90 @ d3200

    pelaburan besar dipermulaan boleh menjimatkan banyak wang utk jangkamasa panjang.

    belajar fotografi ni jangan fikirkan berat. kalu nak ringan aja, baik pakai tipon enpon. bleh main Angry Bird lagi.. haha

    kalu nakkan gear yg ringan, anda takkan dapat belajar dgn tepat. sebagai contoh, tiada yg peralatan yg ringan utk bird photography. LOL

  2. #17

    Join Date
    Sep 2012
    Location
    MITC, Melaka
    Posts
    42

    Re: Nikon d90 @ d3200

    ada gak g kedai tu..tapi dia nak jual RM3300 la..kat mahkota parade ada 2 kedai..harga RM2900..

  3. #18

    Join Date
    Sep 2012
    Location
    MITC, Melaka
    Posts
    42

    Re: Nikon d90 @ d3200

    bila dah dgr macam-macam komen rasa lebih yakin utk stay dlu dalam 1 bulan untuk tambah lagi duit..rasa-rasanya bila tunggu dapat duit yang lebih boleh pakai yang yang paling mahal saya mampu..kalau terlalu terdesak sgt nak beli takut menyesal bila dah terbeli pula. Duit bukan senang nak cari tu..

  4. #19

    Join Date
    May 2010
    Location
    Puchong
    Posts
    802

    Re: Nikon d90 @ d3200

    Quote Originally Posted by Budak lemau View Post
    saya dengar-dengar dari kawan-kawan abg say..dia cakap harga lens canon lagi berpatutan dari harga lens nikon...pastu kalau canon semua camera boleh pakai semua lens. tapi kalau nikon hanya series dia je yang boleh pakai..
    cakap kawan2 abang awak tu ada kebenarannya.

  5. #20

    Join Date
    Aug 2011
    Location
    Salak Tinggi, Sepang
    Posts
    786

    Re: Nikon d90 @ d3200

    ala kalau setakat hobi boleh jer d3200 tuh. kalau plan nak buat job oklah angkat power terus. yg penting lens nak pakai ape. kamera boleh trade-in. kalau ambik mahal kang kalau asyik dok dlm dry box menyesal pulak. tak try usha canon? 650d, 60d

  6. #21

    Join Date
    Mar 2010
    Location
    Ladang Getah Ontahmano, Ontario...
    Posts
    5,827

    Re: Nikon d90 @ d3200

    Quote Originally Posted by airsejuk View Post
    cakap kawan2 abang awak tu ada kebenarannya.
    ada kebenaran dan ada jugak tak benar.

    lens canon jenis EFS hanya boleh digunakan pd body yg compatible aja sedangkan nikon F-mount buleh terima semua jenis lens. yg membezakan ialah hanya boleh autofocus atau tidak. boleh difokus secara insani bila menggunakan lens-lens yg lama... lens lama ni lagi murah dari mana2 lens terbaru..

    CX mount pulak boleh terima lens jenis F-mount dgn menggunakan adaptor...

  7. #22

    Join Date
    Sep 2012
    Location
    MITC, Melaka
    Posts
    42

    Re: Nikon d90 @ d3200

    canon x penah try usha harga plk..bila dah survey byk otai-otai..ramai yg cadangkan amek D7000. sbb tambah sikit jew harga dari D90..Bila pikir-pikir balik mmg la sbagai hobi pki yg biasa-biasa jew..tapi ni untuk kepuasan nk snap pic..

  8. #23

    Join Date
    Sep 2012
    Location
    MITC, Melaka
    Posts
    42

    Re: Nikon d90 @ d3200

    saya mcm setuju dengan cadangan mangkor tu..tengah survey harga plk ni..takut beli tertipu jew ni..maklumla..orang tak tahu ni slalu kena tipu..

  9. #24

    Join Date
    Aug 2011
    Location
    Salak Tinggi, Sepang
    Posts
    786

    Re: Nikon d90 @ d3200

    Quote Originally Posted by Budak lemau View Post
    canon x penah try usha harga plk..bila dah survey byk otai-otai..ramai yg cadangkan amek D7000. sbb tambah sikit jew harga dari D90..Bila pikir-pikir balik mmg la sbagai hobi pki yg biasa-biasa jew..tapi ni untuk kepuasan nk snap pic..
    hahaha... d7k pulop dah... lepas dah beli nanti boleh join thread oil mark ni ye. selamat membeli

  10. #25

    Join Date
    May 2010
    Location
    Puchong
    Posts
    802

    Re: Nikon d90 @ d3200

    nak beli dslr ni kena ada minat mendalam dalam fotografi. Kalau setakat suam2 kuku lebih baik pakai kompak.

  11. #26

    Join Date
    Sep 2012
    Posts
    12

    Re: Nikon d90 @ d3200

    cube pegang dulu d90 atau d3200 atau d7k tu.. amik feel.. mane tau nanti dpt tau mane yg ngam ngan diri.. hehe.. at the end, skill yg main peranan.. gear hanya membantu mengahasilkn gmbar.. cume pendapat noobis dr sy..

  12. #27

    Join Date
    Sep 2012
    Location
    MITC, Melaka
    Posts
    42

    Re: Nikon d90 @ d3200

    thanks pada semua yang dah banyak bantu saya untuk wat pemilihan..minggu ni minggu utk g pegang kamera tu dulu..itupun kalau takde kekangan masa..

  13. #28

    Join Date
    Sep 2012
    Location
    MITC, Melaka
    Posts
    42

    Re: Nikon d90 @ d3200

    Quote Originally Posted by airsejuk View Post
    nak beli dslr ni kena ada minat mendalam dalam fotografi. Kalau setakat suam2 kuku lebih baik pakai kompak.
    ada dah snap 2 3 pic..t la nk mintak komen..ni try nk upload..

  14. #29

    Join Date
    Jan 2010
    Location
    Batu Pahat, Johor
    Posts
    1,682

    Re: Nikon d90 @ d3200

    Quote Originally Posted by Budak lemau View Post
    saya dengar-dengar dari kawan-kawan abg say..dia cakap harga lens canon lagi berpatutan dari harga lens nikon...pastu kalau canon semua camera boleh pakai semua lens. tapi kalau nikon hanya series dia je yang boleh pakai..
    Quote Originally Posted by airsejuk View Post
    cakap kawan2 abang awak tu ada kebenarannya.
    Hahahaha.... Kawan abg ko tu pakai Canon model apa? Kalau dia pakai Canon DSLR ko cakap dengan kawan abg ko tu aku ada Canon lens FD. Ko tanya dia Canon DSLR dia boleh pakai Canon lens FD x? Kalau Canon DSLR dia boleh pakai lens Canon FD, aku bagi free jer kat dia lens FD aku terui. Pas tu ko bagi tahu lagi dia lagi aku ada Nikon D40x dan Nikon D90. Lens Nikon series apa yang kawan ko kata tak boleh pakai kat body DSLR Nikon ni. Meh sini bagi kat aku nak tengok lens itu. Kalau tak boleh pakai kat Nikon d40x, biar aku campak Nikon d40x aku dalam tong sampah busuk tu. Kalau tak pakai nikon jangan cakap fasal Nikon ler.





    Cuba ko tengok contoh ini. Body Nikon DSLR tapi guna lens analoge zaman filem yang dah berumur lebih 30 tahun. Gambar lebih mantap beb. Panggil kawan abg ko tengok sendiri sini.

  15. #30

    Join Date
    Sep 2012
    Location
    MITC, Melaka
    Posts
    42

    Re: Nikon d90 @ d3200

    nama pun saya ni budak lemau..tu yang kena ayam-ayamkan jew..yelah..org x tahu ape-ape..dgr jew org cakap..kalau A..A la kate diowg..maknenyew xde masalah la psl lens ni..anyway..thanks sesangat bg info-info yg saya berguna utk saya yang masih belajar..maklumla..kerja lain..minat lain..

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •