Page 1 of 3 123 LastLast
Results 1 to 15 of 39

Thread: Nikon d90 @ d3200

  1. #1

    Join Date
    Sep 2012
    Location
    MITC, Melaka
    Posts
    42

    Unhappy Nikon d90 @ d3200

    Saya baru nak berjinak-jinak dengan dunia DSLR. Sekarang baru nak survey harga dan model-model DSLR. Ada 2 model yang saya dah jatuh hati. D90 dan D3200. Kat sini saya x tahu yang mana satu adalah yang terbaik untuk saya. Saya dah survey beberapa kedai kat area melaka. Semua harga untuk D90 adalah antara lingkungan RM2900 hingga RM 3400. Lens dia bagi 18-105.kalau D3200 harga semua sama RM 3400. Sekarang ni saya dalam dilema. Tak tahu nak pilih yang mana 1.

  2. #2

    Join Date
    May 2010
    Location
    Kuantan Pahang
    Posts
    2,083

    Re: Nikon d90 @ d3200

    Perbezaan besar hanyalah dari segi teknologi, ISO dan berat. Yang lain-lain tak ketara sangat.

    D90
    Keluaran tahun 2008
    Sensor 12.3 megapixel
    Expeed
    Movie HD 720p
    ISO 200 - 3200 (boast 100, 6400)
    Berat 700g
    Dimensi : 5.2" x 4.06" x 3.03"

    D3200
    Keluaran tahun 2012
    Sensor 24.2 megapixel
    Expeed 3
    Movie Full HD 1080p
    ISO 100 - 6400 (boast 12800)
    Berat 500g
    Dimensi : 4.92" x 3.78" x 3.03"

    Dua-dua kamera boleh mengambil gambar dan mampu menghasilkan gambar yang menarik (jika kena jurufoto yg sesuai). Kalau nak sedap pegang, ambik D90. Kalau nak teknologi terkini, sambar D3200.
    Photography is a VISUAL COMMUNICATIVE LANGUAGE. To master, use it always.

  3. #3

    Join Date
    Mar 2012
    Posts
    22

    Re: Nikon d90 @ d3200

    d90...ler..

  4. #4

    Join Date
    Sep 2012
    Posts
    12

    Re: Nikon d90 @ d3200

    Rasanya elok la D90. D90 ade built in AF motor. So boleh digunakan bersama lens lame(klo rse nak tmbah lens..)
    hanya pandangan.. klo salah tlg betolkan..
    Last edited by Thehfz; 2nd September 2012 at 04:37 AM.

  5. #5

    Join Date
    Sep 2012
    Location
    MITC, Melaka
    Posts
    42

    Re: Nikon d90 @ d3200

    Saya baru nak beli..pakai pun sebelum ni abang punya..pakai snap jew..skill mmg langsung xde..mmg zero psl ni semua..mmg best dapat tgk pic yang kita snap..tapi slalu nak pinjam abg punya dia bising plk..skrg ni plan nak beli sendiri punya..jadi boleh snap mcm2 pic lagi..tu yang x tahu nak beli yang mana 1..D90@D3200..

  6. #6

    Join Date
    May 2010
    Location
    Puchong
    Posts
    802

    Re: Nikon d90 @ d3200

    Quote Originally Posted by Budak lemau View Post
    Saya baru nak beli..pakai pun sebelum ni abang punya..pakai snap jew..skill mmg langsung xde..mmg zero psl ni semua..mmg best dapat tgk pic yang kita snap..tapi slalu nak pinjam abg punya dia bising plk..skrg ni plan nak beli sendiri punya..jadi boleh snap mcm2 pic lagi..tu yang x tahu nak beli yang mana 1..D90@D3200..
    Abg pakai model apa? Lebih baik ambik yg sama model gan abang punya.

  7. #7

    Join Date
    Sep 2012
    Location
    MITC, Melaka
    Posts
    42

    Re: Nikon d90 @ d3200

    dia pakai D60..kat kedai dah cari tapi xde ag stok la..

  8. #8

    Join Date
    Mar 2010
    Location
    Ladang Getah Ontahmano, Ontario...
    Posts
    5,827

    Re: Nikon d90 @ d3200

    D60 tu dah takde jual lagi dah. D90 pun dah nak masuk stok last last dah ni.

    angkat D7000 terus. ni lebih baik dari D90. D3200 tu entry level. nak start main kumira baik ambil model pertengahan sebagai permulaan sebab bila dah terrer nanti tak perlu nak upgrade body lagi dah. lain la kalau ada budget banyak boleh ambil model teratas terus.

    belajar fotografi ni kalau serius tak akan ambil masa yang lama. paling lebih setahun dah mahir nanti. masa tu mula la gatal nak upgrade itu ini begitu begini.. haha

  9. #9

    Join Date
    Feb 2007
    Location
    cyberjaya
    Posts
    4,340

    Re: Nikon d90 @ d3200

    d800 terbaik. 8gb card RAW masuk 100 kepims je. Kacuk plak dengan 24-70 f2.8 N + 70-200 f2.8 N... terobayekk
    Mengkomen lebih senang daripada membuat apa yang dikomen sendiri.....

  10. #10

    Join Date
    Mar 2010
    Location
    Ladang Getah Ontahmano, Ontario...
    Posts
    5,827

    Re: Nikon d90 @ d3200

    d800 tu dah lain julat harga da.. tapi apa barang d800 sedangkan d800e lebih baik.. ehehehe

  11. #11

    Join Date
    Sep 2012
    Location
    MITC, Melaka
    Posts
    42

    Re: Nikon d90 @ d3200

    saya dengar-dengar dari kawan-kawan abg say..dia cakap harga lens canon lagi berpatutan dari harga lens nikon...pastu kalau canon semua camera boleh pakai semua lens. tapi kalau nikon hanya series dia je yang boleh pakai..

  12. #12

    Join Date
    Sep 2012
    Location
    MITC, Melaka
    Posts
    42

    Re: Nikon d90 @ d3200

    kalau boleh nak harga yang tak lebih dari RM3000 la..sbb saya budak baru belajar..

  13. #13

    Join Date
    Nov 2008
    Location
    melaka,batu berendam
    Posts
    213

    Re: Nikon d90 @ d3200

    owh kalu bajet bwh 3k.... try amik d90 lah.... br 3k harga komplet set.... dah g kedai heng kat dataran pahlawan... sebelah .. restoran subaidah....dataran pahlawan?

  14. #14

    Join Date
    Aug 2011
    Location
    Salak Tinggi, Sepang
    Posts
    786

    Re: Nikon d90 @ d3200

    org baru belajar ambik jer lah d3200.. ringan senang bawak. d90 outdated. ambik d3200 + 18-55mm jer. ade duit tambah 35mm f/1.8. kasi lenjan. sebab ape, dia ade guide mode so senang nak belajar. pengalaman aku dulu time mule nak belajor aku angkat d7000 + tamron 17-50 f/2.8. dgr org kata ambik mid level senang tak payah upgrade. tp malangnyer sebab mid level ni berat so selalu lah tinggal dlm dry box jer. last2 aku beli mirrorless kamera. senang nak bawak. bile senang nak bwk maka selalu ambik gambar. bile dah selalu ambik gambar maka lebih pengalaman, lebih ilmu. kalau kamera berat, malas nak bawak, maka kurang ambik gambar maka kurang ler ilmu.

  15. #15

    Join Date
    May 2010
    Location
    Kuantan Pahang
    Posts
    2,083

    Re: Nikon d90 @ d3200

    Quote Originally Posted by Budak lemau View Post
    kalau boleh nak harga yang tak lebih dari RM3000 la..sbb saya budak baru belajar..
    Salah satu petua nak beli barang ialah... beli barang yg paling mahal termampu kita beli. Jika ruang 'tak termampu' tu hanya sedikit, guna petua kedua,,, usaha juga juga untuk mencukupkan duit yg hanya sedikit itu agar memampukan kita mendapatkannya.
    Photography is a VISUAL COMMUNICATIVE LANGUAGE. To master, use it always.

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •