Results 1 to 4 of 4

Thread: Colour cast...

  1. #1

    Join Date
    Aug 2012
    Posts
    7

    Red face Colour cast...

    Apa itu colour cast? Bleh bagi contoh...

  2. #2

    Join Date
    Jul 2006
    Location
    Puchong, Malaysia
    Posts
    5,492

    Re: Colour cast...

    Keadaan di mana keseluruhan gambar kalernya tidak kelihatan "natural" & agak pelik, biasanya macam terlebih kuning/merah/magenta (warm)... atau terlebih biru/ijau/purple (cool).

    http://www.graphicconnectionkc.com/white-balance.html


    So mata pun kena "peka" untuk nilaikan samada sesebuah gambar tu ada color cast atau tak, namun juga yang gambar yang color cast yang disengajakan untuk naikkan mood gambar bersesuaian dengan scene & tapi yang jadi isunya bila seseorang itu sendiri tak tau gambarnya ader color cast atau sebaliknya... alasan biasa diberikan.. "memang dari camera kaler macam ni bang" ... memang la betulpun daripada kamera, tapi dari mata sebenar ianya tidak sebegitu.. contohnya lagngit jadi purple ke, tanah jadi kaler biru ke & etc... dah tentu something wrong kat situ =)

    banyak sangat info bleh dapat pasal color cast & cara nak betulkan nya kat net, siap Youtube pun ader
    Last edited by mozakim; 13th September 2012 at 09:50 AM.

  3. #3

    Re: Colour cast...

    as-salam bro jebat photo...
    off topic jap yer...
    soklan adakah bro jebat photo ni dr Jebat Photoworks?

  4. #4

    Join Date
    Aug 2012
    Posts
    7

    Re: Colour cast...

    Tq bro mozakim...
    Yellow clan..bukan tu...jebat byk jebat...hehehe

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •