Page 1 of 2 12 LastLast
Results 1 to 15 of 26

Thread: Kamera FULL FRAME baru

  1. #1

    Join Date
    May 2010
    Location
    Kuantan Pahang
    Posts
    2,083

    Kamera FULL FRAME baru

    Dah ada 3 model Full Frame kamera keluar........

    1) Nikon D600
    2) Sony Alpha SLT-A99
    3) Sony RX-1 (compact camera version)




    Nikon D600: Key Specifications
    24.3MP Full-frame CMOS sensor (10.5MP DX-format crop mode)
    ISO 100-6400 (expandable to ISO 50-25,600 equivalent)
    Maximum 5.5fps continuous shooting
    39-point AF system with 9 cross-type AF points
    3.2in 921k-dot LCD screen
    1080p30 full HD video mode with stereo sound recording
    Headphone jack for audio monitoring in movie mode
    Uncompressed video recording via HDMI
    Single-axis electronic level in viewfinder, duel-axis (pitch and roll) in live view
    Dimensions: 141mm x 113mm x 82mm (5.5 × 4.4 × 3.2 in).
    Weight: 760 g (1.6 lbs) (camera body only, no battery)
    A full-frame camera for the rest of us?




    Sony SLT-A99 key specifications:
    24MP full-frame CMOS Sensor with on-chip phase detection AF
    Fixed-mirror design SLT
    2.4M dot OLED electronic viewfinder
    14-bit Raw output
    ISO 100-25,600
    Up to 6 frame-per-second continuous shooting with AF
    ISO-compatible flash hotshoe with 'multi interface' expansion connector
    Pull-out three-hinge tilt/swivel 1.23m dot RGBW LCD screen
    Top panel LCD
    Microphone and headphone sockets
    Built-in GPS
    AF Micro Adjust




    Sony DSC-RX1 specification highlights
    24MP full-frame (24x36mm) CMOS sensor
    35mm F2 lens
    ISO 100-25600
    Focus range switch for focus down to 0.2m (14cm from the front of the lens)
    Dedicated aperture ring
    Five user-customizable buttons
    Multi interface hotshoe (combines ISO 518 standard contacts and proprietary connector)
    1.23M dot RGBW 'WhiteMagic' LCD
    1080p60 HD movies in AVCHD (50p on PAL region models)
    Focus peaking to aid manual focus
    Bulb mode and threaded cable release socket in shutter button
    The lens, designated as a Carl Zeiss Sonnar T* features a leaf shutter
    Last edited by PengukirCahaya; 13th September 2012 at 04:29 PM.
    Photography is a VISUAL COMMUNICATIVE LANGUAGE. To master, use it always.

  2. The Following 2 Users Like This Post:


  3. #2

    Join Date
    May 2010
    Location
    Kuantan Pahang
    Posts
    2,083

    Re: Kamera FULL FRAME baru

    Sony nampaknya sudah mula menunjukan warnanya yang sebenar...... trend terkini dgn full-frame sensor.

    Dan ini pula NEX-6...... (tak masuk NEX-7 lagi tuh)

    Last edited by PengukirCahaya; 13th September 2012 at 04:51 PM.
    Photography is a VISUAL COMMUNICATIVE LANGUAGE. To master, use it always.

  4. #3

    Join Date
    Jul 2006
    Location
    Puchong, Malaysia
    Posts
    5,492

    Re: Kamera FULL FRAME baru

    tak tekejor yeop.... cepat bebenor teknologi canggih manggih skang nim, body kecik pun dah FX sensor...

  5. #4

    Join Date
    Aug 2011
    Location
    Salak Tinggi, Sepang
    Posts
    786

    Re: Kamera FULL FRAME baru

    ape ade pada fx sensor

  6. #5

    Join Date
    May 2010
    Location
    Kuantan Pahang
    Posts
    2,083

    Re: Kamera FULL FRAME baru

    Ehhh purak-purak tidak tahu...... kan sensor Full-Frame memang ada kelebihannya. Dan kalu lagi besar sensornya, lagi baikkkkk. Yang tak baiknya ialah duit pun lagilah banyak kena keluar.........
    Last edited by PengukirCahaya; 13th September 2012 at 04:56 PM.
    Photography is a VISUAL COMMUNICATIVE LANGUAGE. To master, use it always.

  7. #6

    Join Date
    Apr 2012
    Location
    Cheras
    Posts
    88
    $2,800... Haih

  8. #7

    Join Date
    Apr 2006
    Location
    Kajang
    Posts
    566

    Re: Kamera FULL FRAME baru



    let the picture do the talking

  9. #8

    Join Date
    Jan 2010
    Location
    Batu Pahat, Johor
    Posts
    1,682

    Re: Kamera FULL FRAME baru

    Risiko gambar blur kurang berbanding DX body. Manual fokus lebih mudah dan cepat berbanding DX body. Shoot sport foto sudah tentu lebih puas berbanding DX body.

  10. #9

    Join Date
    Aug 2005
    Location
    Melaka
    Posts
    1,596

    Re: Kamera FULL FRAME baru

    Pastikan FX size sensor DSLR digunakan bersama2 dengan barisan lenses yang baik.. 1.4 gituu..


  11. #10

    Join Date
    Jan 2010
    Location
    Batu Pahat, Johor
    Posts
    1,682

    Re: Kamera FULL FRAME baru

    Lens pun nak kena baru gak ler.

  12. #11

    Join Date
    Jun 2006
    Location
    Shah Alam
    Posts
    1,206

    Re: Kamera FULL FRAME baru

    Abg Zack,
    Saya bercadang nak upgrade 5D Mk2 ke 5D Mk3 dlm masa terdekat nie..
    Any comment?

  13. #12

    Join Date
    Aug 2011
    Location
    Salak Tinggi, Sepang
    Posts
    786

    Re: Kamera FULL FRAME baru

    sy beli d3200 jer lah. tak dpt fullframe, dpt sama 24mpx pon bolehlah

  14. #13

    Join Date
    May 2010
    Location
    Kuantan Pahang
    Posts
    2,083

    Re: Kamera FULL FRAME baru

    Quote Originally Posted by AskMe View Post
    Abg Zack,
    Saya bercadang nak upgrade 5D Mk2 ke 5D Mk3 dlm masa terdekat nie..
    Any comment?
    Tu kena jawap soklan nih dulu....

    1) Kenapa nak upgrade?
    2) Bila masa yg terdekat tu?
    Photography is a VISUAL COMMUNICATIVE LANGUAGE. To master, use it always.

  15. #14

    Join Date
    Jun 2006
    Location
    Shah Alam
    Posts
    1,206

    Re: Kamera FULL FRAME baru

    1) 5D mk2 dah pakai 3 tahun... sebelum harga terus menurun, rasanya nak buat modal utk ambil 5D Mk3
    2) Minggu depan...

    Apa pandangan Abg Zack...
    Last edited by AskMe; 13th September 2012 at 11:49 PM.

  16. #15

    Join Date
    May 2010
    Location
    Kuantan Pahang
    Posts
    2,083

    Re: Kamera FULL FRAME baru

    Quote Originally Posted by AskMe View Post
    1) 5D mk2 dah pakai 3 tahun... sebelum harga terus menurun, rasanya nak buat model utk ambil 5D Mk3
    2) Minggu depan...

    Apa pandangan Abg Zack...
    Alasan tu nampak macam tak berapa kuat. Sebab saya berpandangan 5Dmk2 masih kuat dalam pasaran. Harga body kalau baru sekitar 6800 - 7000 ringgit. 5Dmk3 sekitar 10000 ringgit. Tapi ada 3 sebab kenapa saya terpengaruh kata jangan..

    1) 5Dmk3 masih baru sangat dalam pasaran, tunggu dulu hingga musim krismas nih, tengok berapa harga yg stabil..
    2) Ada rumor kata Canon nak keluar 6D, full-frame tapi spek antara 5Dmk3 dan 7D. Canon pastinya tak akan ketinggalan sebagaimana d800 untuk saingi d600.
    3) Sila lihat inbox........
    Photography is a VISUAL COMMUNICATIVE LANGUAGE. To master, use it always.

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •