Page 1 of 3 123 LastLast
Results 1 to 15 of 31

Thread: Royal Pahang Billfish International Challenge 2012

  1. #1

    Join Date
    Mar 2010
    Location
    Ladang Getah Ontahmano, Ontario...
    Posts
    5,827

    Royal Pahang Billfish International Challenge 2012

    Alhamdulillah, acara pertandingan memancing paling berprestij di Malaysia berlangsung dgn jayanya pd Sabtu dan Ahad yg lepas.

    Di sini saya share sedikit apa yg dapat dishoot pd hari kejadian. Letih gila cover event ni.. Kena pulak saya sendiri kena berhempas-pulas melayan 5 ekor ikan layaran pd hari ketiga (acara khas tajaan Persatuan Memancing Malaysia). Dah 5 tahun tak turun mancing ke laut, habeh sengal2 satu badan ni. Sakit otot di lengan ni paling ketara, maklumlah dah lama tak melayan 'big game' ni..

    Bagi gambar intro dulu...


    LR4-6362 by ديروين مڠكور, on Flickr


    LR4-5768 by ديروين مڠكور, on Flickr


    LR4-5773 by ديروين مڠكور, on Flickr


    LR4-5777 by ديروين مڠكور, on Flickr

    Para Marshall yg bertugas pd hari pertandingan. Ramai yg terkejut dgn kehadiran saya setelah sekian lama menyepi dari arena pancing..


    LR4-5762 by ديروين مڠكور, on Flickr

  2. #2

    Join Date
    Mar 2010
    Location
    Ladang Getah Ontahmano, Ontario...
    Posts
    5,827

    Re: Royal Pahang Billfish International Challenge 2012

    aikss??? semalam pasal apa thread ni hilang? saya nak sambung tambah gambar, tengok udah takde pulok.. hairan bin ajaib nihh

  3. #3

    Join Date
    Mar 2010
    Location
    Ladang Getah Ontahmano, Ontario...
    Posts
    5,827

    Re: Royal Pahang Billfish International Challenge 2012

    serba sedikit latar belakang event:

    Royal Pahang Billfish International Challenge atau ringkasnya RPBIC adalah pertandingan memancing yg julung2 kali dianjurkan pd tahun 2004 oleh Unit Joran, Berita Harian dan disokong oleh kerajaan negeri Pahang dan Persatuan Memancing Malaysia (PeMM). Ia telah berkembang menjadi satu sirkit pra-kelayakan utk IGFA Offshore World Championship di Cabo San Lucas, Mexico dan menarik penyertaan dari luar negara.

    Pada tahun 2005 - 2007, saya terlibat secara langsung dalam membantu melancarkan acara berprestij ini. Pada masa itu, saya adalah salah seorang AJK (bukan JKK ye) di dalam PeMM selaku NGO yg bertaraf persekutuan. Saya bertanggungjawab menyusun barisan Marshall yg membantu melicinkan aspek pengadilan dan pemantauan sepanjang pertandingan dijalankan.

    Tahun ini, acara dianjurkan oleh kerajaan negeri Pahang sendiri tanpa Berita Harian. PeMM tetap membantu seperti biasa dan saya terpanggil utk menghulurkan khidmat walaupun sudah 5 tahun tidak terlibat dalam acara besar ini. Begitu banyak pengalaman pahit manis yg telah saya rasai dalam tempoh itu.
    Last edited by mangkor; 19th September 2012 at 08:45 AM.

  4. #4

    Join Date
    Feb 2007
    Location
    cyberjaya
    Posts
    4,340

    Re: Royal Pahang Billfish International Challenge 2012

    gambar apam memang KELAUT!!~

    haha
    Mengkomen lebih senang daripada membuat apa yang dikomen sendiri.....

  5. #5

    Join Date
    Mar 2010
    Location
    Ladang Getah Ontahmano, Ontario...
    Posts
    5,827

    Re: Royal Pahang Billfish International Challenge 2012

    kita sambung lagi dgn gambar-gambar

    tahun ini 24 pasukan mengambil bahagian. ini adalah sebahagian dari bot yg digunakan oleh para peserta.


    LR4-5780 by ديروين مڠكور, on Flickr


    LR4-5784 by ديروين مڠكور, on Flickr


    LR4-5785 by ديروين مڠكور, on Flickr


    LR4-5792 by ديروين مڠكور, on Flickr


    LR4-5793 by ديروين مڠكور, on Flickr

  6. #6

    Join Date
    Mar 2010
    Location
    Ladang Getah Ontahmano, Ontario...
    Posts
    5,827

    Re: Royal Pahang Billfish International Challenge 2012

    Quote Originally Posted by akuss15 View Post
    gambar apam memang KELAUT!!~

    haha
    hehe.. kompom hanyut ke laut... ekekeke

  7. #7

    Join Date
    Mar 2010
    Location
    Ladang Getah Ontahmano, Ontario...
    Posts
    5,827

    Re: Royal Pahang Billfish International Challenge 2012

    kita sambung lagi gambar2 KELAUT.. ekekeke

    aturan event lebih sistematik sekarang. dgn terbinanya jeti baru yg lebih luas dan selesa, takde lagi dah kelam kabut bergelut bila mana semua orang nak mengejar masa... lebih santai. dah siap load penumpang dan semua peralatan, bot peserta beralih ke tengah sungai utk acara pelepasan rasmi


    LR4-5799 by ديروين مڠكور, on Flickr


    LR4-5800 by ديروين مڠكور, on Flickr


    LR4-5804 by ديروين مڠكور, on Flickr

  8. #8

    Join Date
    Mar 2010
    Location
    Ladang Getah Ontahmano, Ontario...
    Posts
    5,827

    Re: Royal Pahang Billfish International Challenge 2012

    tepat jam 8 pagi, pertandingan dimulakan secara rasmi. semua bot meluru ke tengah laut. macam perlumbaan bot pulak..


    LR4-5812 by ديروين مڠكور, on Flickr


    LR4-5814 by ديروين مڠكور, on Flickr


    LR4-5820 by ديروين مڠكور, on Flickr


    LR4-5823 by ديروين مڠكور, on Flickr


    LR4-5849 by ديروين مڠكور, on Flickr

  9. #9

    Join Date
    Mar 2010
    Location
    Ladang Getah Ontahmano, Ontario...
    Posts
    5,827

    Re: Royal Pahang Billfish International Challenge 2012

    kebanyakan bot di Kuala Rompin sudah dilengkapi dgn enjin berkembar. bot yg ada enjin yg lebih berkuasa, lebih laju dan cepat sampai ke destinasi.


    LR4-5841 by ديروين مڠكور, on Flickr


    LR4-5840 by ديروين مڠكور, on Flickr

    bot yg cuma ada enjin tunggal camni, kena tinggal lerr.. ehehehe


    LR4-5854 by ديروين مڠكور, on Flickr

  10. #10

    Join Date
    Mar 2010
    Location
    Ladang Getah Ontahmano, Ontario...
    Posts
    5,827

    Re: Royal Pahang Billfish International Challenge 2012

    pancing kecik ni gunanya utk pancing ikan kecik. ikan tu pulak dijadikan umpan utk pancing ikan yg lebih besar


    LR4-5843 by ديروين مڠكور, on Flickr

    bila umpan sudah dilabuhkan, belon diikat supaya umpan kekal pada paras kedalaman air yg tertentu. ini dipanggil target zone


    LR4-6496 by ديروين مڠكور, on Flickr

    bila dah kena ikan besar, haa layan...


    LR4-5875 by ديروين مڠكور, on Flickr


    LR4-5887 by ديروين مڠكور, on Flickr


    LR4-5974 by ديروين مڠكور, on Flickr


    LR4-5980 by ديروين مڠكور, on Flickr


    LR4-5989 by ديروين مڠكور, on Flickr


    LR4-6096 by ديروين مڠكور, on Flickr


    LR4-6123 by ديروين مڠكور, on Flickr

  11. #11

    Join Date
    Mar 2010
    Location
    Ladang Getah Ontahmano, Ontario...
    Posts
    5,827

    Re: Royal Pahang Billfish International Challenge 2012

    ikan layaran atau sailfish ada dua jenis. yg banyak mendatangi perairan Rompin ialah Indo-Pacific Sailfish (Istiophorus platypterus)adalah antara 'game fish' yg diminati oleh peminat sukan memancing.


    LR4-5867 by ديروين مڠكور, on Flickr


    LR4-5869 by ديروين مڠكور, on Flickr


    LR4-6016 by ديروين مڠكور, on Flickr




    LR4-6205 by ديروين مڠكور, on Flickr


    LR4-6218 by ديروين مڠكور, on Flickr

  12. #12

    Join Date
    Mar 2010
    Location
    Ladang Getah Ontahmano, Ontario...
    Posts
    5,827

    Re: Royal Pahang Billfish International Challenge 2012

    shoot 'ikan terbang' ni lagi payah dari shoot burung. tak tau nak hala lens ke arah mana sebab laut tu luas. ikan ni pulak tetiba melompat tanpa diduga


    LR4-6240 by ديروين مڠكور, on Flickr


    LR4-6235 by ديروين مڠكور, on Flickr


    LR4-6280 by ديروين مڠكور, on Flickr


    LR4-5962 by ديروين مڠكور, on Flickr


    LR4-6486 by ديروين مڠكور, on Flickr


    LR4-6478 by ديروين مڠكور, on Flickr


    LR4-6505 by ديروين مڠكور, on Flickr


    LR4-6515 by ديروين مڠكور, on Flickr

  13. #13

    Join Date
    Mar 2010
    Location
    Ladang Getah Ontahmano, Ontario...
    Posts
    5,827

    Re: Royal Pahang Billfish International Challenge 2012

    Tangkap dan lepas adalah syarat pertandingan ini..


    LR4-5876 by ديروين مڠكور, on Flickr


    LR4-5917 by ديروين مڠكور, on Flickr


    LR4-5915 by ديروين مڠكور, on Flickr


    LR4-6022 by ديروين مڠكور, on Flickr


    LR4-6050 by ديروين مڠكور, on Flickr


    LR4-6145 by ديروين مڠكور, on Flickr


    LR4-6146 by ديروين مڠكور, on Flickr


    LR4-6392 by ديروين مڠكور, on Flickr

  14. #14

    Join Date
    Mar 2010
    Location
    Ladang Getah Ontahmano, Ontario...
    Posts
    5,827

    Re: Royal Pahang Billfish International Challenge 2012

    gambar2 selingan bila ikan kurang galak membaham pancing..

    burung2 camar adalah 'teman' setia si layaran. burung2 yg berkumpul pd satu lokasi menjadi petanda di mana ikan layaran itu berada.


    LR4-5926 by ديروين مڠكور, on Flickr


    LR4-5939 by ديروين مڠكور, on Flickr

    ada yg main bot remote control le pulak... eheheh


    LR4-6597 by ديروين مڠكور, on Flickr

  15. #15

    Join Date
    Apr 2007
    Location
    Spiderville
    Posts
    6,685

    Re: Royal Pahang Billfish International Challenge 2012

    gambar memang ngetop. video ada ambik tak?
    Shoot all the way because that's the way to shoot.

    Spider Blog: http://malaysianspiders.blogspot.com

    Spider Directory: http://www.flickr.com/photos/labah-labah/

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •