Page 2 of 3 FirstFirst 123 LastLast
Results 16 to 30 of 31

Thread: Royal Pahang Billfish International Challenge 2012

  1. #16

    Join Date
    Dec 2009
    Location
    pj, sunway, bangsar, shah alam ,kb
    Posts
    4,955

    Re: Royal Pahang Billfish International Challenge 2012

    gambarrrr kelauttttttttt hahahaha

  2. The Following User Like This Post:


  3. #17

    Join Date
    Jul 2006
    Location
    Puchong, Malaysia
    Posts
    5,492

    Re: Royal Pahang Billfish International Challenge 2012

    perghhhhh.... jempol ngetop... layanssss

  4. The Following User Like This Post:


  5. #18

    Join Date
    Jan 2010
    Location
    B.B.Bangi n KB
    Posts
    785

    Re: Royal Pahang Billfish International Challenge 2012

    mmg terbaik bang....
    terkenang masa dpt 1st lesen (Layaran berat +- 40kg) tahun 2008 di perairan Besut Terengganu masa tu mmg bukan berhajat nk pancing dia pon... tgh layan tenggiri alih2 Layaran yg mengena...kena pulak braided line 50lbs mau 15min jek pump...hahaha
    mmg kelaut sungguh gambar nih....


  6. The Following User Like This Post:


  7. #19

    Join Date
    Mar 2010
    Location
    Ladang Getah Ontahmano, Ontario...
    Posts
    5,827

    Re: Royal Pahang Billfish International Challenge 2012

    hehe.. sayang sungguh saya tak bawak Igloo dan jugak set pancing saya sendiri. kalu tidak buleh bawak balik KL mewah makan lauk sotong yg dicandat begitu banyak. bahkan layaran duk galak hentam umpan sotong hidup aja, boh umpan ikan selar ikan kembong hidup dia tak layan sangat. tenggiri aja yg asek duk potong tali sebab tak ada wire trace.

    saya turun mancing pd hari ketiga sebagai imbuhan bertugas. ex-boss saya yg juga Presiden PeMM bagi saya pakai joran GLoomis dgn Accurate 665H kepunyaannya utk saya mancing. strike layaran yg pertama tak lekat, tapi pantas semula layaran tu hentam balik umpan sotong yg saya karau laju. beh woo bila layaran "makan di tangan".. cuma joran tu agak kurang power sikit (25-40lbs), lambat nak naikkan ikan yg saiznya besar2 kali ni (saiz 60kg ke atas)

  8. #20

    Join Date
    May 2010
    Location
    Kuantan Pahang
    Posts
    2,083

    Re: Royal Pahang Billfish International Challenge 2012

    Memang saya tak der rezeki nak cover event nih. Jika tak, dapat kita ngeteh sama-sama kat rompin tuh....
    Photography is a VISUAL COMMUNICATIVE LANGUAGE. To master, use it always.

  9. #21

    Join Date
    Mar 2010
    Location
    Ladang Getah Ontahmano, Ontario...
    Posts
    5,827

    Re: Royal Pahang Billfish International Challenge 2012

    Quote Originally Posted by PengukirCahaya View Post
    Memang saya tak der rezeki nak cover event nih. Jika tak, dapat kita ngeteh sama-sama kat rompin tuh....
    alahaii.. kena tunggu kot ada rezeki di lain masa. Berita Harian nak buat event ni setiap 2 tahun pulak lepas ni...

  10. #22

    Join Date
    Mar 2010
    Location
    Ladang Getah Ontahmano, Ontario...
    Posts
    5,827

    Re: Royal Pahang Billfish International Challenge 2012

    Quote Originally Posted by red View Post
    gambar memang ngetop. video ada ambik tak?
    tak kuasa nak shoot video kat atas bot yg terumbang-ambing tu. nanti jadi bahan mabuk laut pulak sapa-sapa yg tengok video tu.. hahaha

  11. #23

    Join Date
    Jun 2006
    Location
    Shah Alam
    Posts
    1,206

    Re: Royal Pahang Billfish International Challenge 2012

    Tahniah Mie.... Gambar cantik2 belaka.

  12. #24

    Join Date
    Jan 2011
    Location
    Gombak@kuantan
    Posts
    421

    Re: Royal Pahang Billfish International Challenge 2012

    Mantap2 gambo..terutama gambo2 KELAUT tu...bukan senang woo..dgn bot bergoyang lagik..yg mabuk laut lagi susah nak dapat gombo2 KELAUT nihh..

  13. #25

    Join Date
    Mar 2010
    Location
    Ladang Getah Ontahmano, Ontario...
    Posts
    5,827

    Re: Royal Pahang Billfish International Challenge 2012

    Quote Originally Posted by AskMe View Post
    Tahniah Mie.... Gambar cantik2 belaka.
    terima kasih Tuan Haji..

    Quote Originally Posted by paizero View Post
    Mantap2 gambo..terutama gambo2 KELAUT tu...bukan senang woo..dgn bot bergoyang lagik..yg mabuk laut lagi susah nak dapat gombo2 KELAUT nihh..
    gambor cap ikan dari photoq cap ayam aja.. hehehe
    terima kasih kerana sudi singgah...

  14. #26

    Join Date
    Mar 2010
    Location
    Ladang Getah Ontahmano, Ontario...
    Posts
    5,827

    Re: Royal Pahang Billfish International Challenge 2012

    antara cabaran yg saya hadapi semasa membuat kerja ni ialah perubahan cahaya yg bergantung pd cuaca. sesungguhnya perairan Rompin mempunyai corak perubahan cuaca yg mendadak. sekejap panas, sekejap redup dan ribut boleh datang secara tiba-tiba. sebab itulah bot di sana menggunakan enjin berkuasa tinggi supaya boleh 'melarikan diri' ke kuala jika cuaca tidak mengizinkan.

    selain itu, ombak laut tanpa henti membuatkan bot beroleng menyukarkan framing dan focusing. sistem VR LANGSUNG TIDAK BOLEH DIGUNAKAN kerana kadar goncangan yg begitu kuat di luar kemampuan sistem itu utk menimbal balik. banyak shot yg jadi soft walaupun VR telah dimatikan. kebanyakan 'keepers' adalah hasil dari prime lens 300mm f/4 berbanding 70-200mm f/2.8. focusing lebih cepat dan tepat dgn prime lens tersebut walaupun lens tanpa VR. kelebihan 70-200mm pula amat berguna utk jarak yg lebih dekat sebab boleh zoom out. prime tak cukup frame kalu dah dekat.


    LR4-6384 by ديروين مڠكور, on Flickr


    LR4-6137 by ديروين مڠكور, on Flickr


    LR4-6042 by ديروين مڠكور, on Flickr


    LR4-5879 by ديروين مڠكور, on Flickr

  15. The Following User Like This Post:


  16. #27

    Join Date
    Jan 2011
    Location
    Gombak@kuantan
    Posts
    421

    Re: Royal Pahang Billfish International Challenge 2012

    [QUOTE=mangkor;506069]antara cabaran yg saya hadapi semasa membuat kerja ni ialah perubahan cahaya yg bergantung pd cuaca. sesungguhnya perairan Rompin mempunyai corak perubahan cuaca yg mendadak. sekejap panas, sekejap redup dan ribut boleh datang secara tiba-tiba. sebab itulah bot di sana menggunakan enjin berkuasa tinggi supaya boleh 'melarikan diri' ke kuala jika cuaca tidak mengizinkan.

    selain itu, ombak laut tanpa henti membuatkan bot beroleng menyukarkan framing dan focusing. sistem VR LANGSUNG TIDAK BOLEH DIGUNAKAN kerana kadar goncangan yg begitu kuat di luar kemampuan sistem itu utk menimbal balik. banyak shot yg jadi soft walaupun VR telah dimatikan. kebanyakan 'keepers' adalah hasil dari prime lens 300mm f/4 berbanding 70-200mm f/2.8. focusing lebih cepat dan tepat dgn prime lens tersebut walaupun lens tanpa VR. kelebihan 70-200mm pula amat berguna utk jarak yg lebih dekat sebab boleh zoom out. prime tak cukup frame kalu dah dekat.


    LR4-6137 by ديروين مڠكور, on Flickr

    Superb Shot!

  17. #28

    Join Date
    Mar 2010
    Location
    Ladang Getah Ontahmano, Ontario...
    Posts
    5,827

    Re: Royal Pahang Billfish International Challenge 2012

    terima kasih kpd yg sudi singgah. harap2 tahun ni ada lagi peluang ngeshoot event ni.. behh ooo main laut bikin gambor ke laut.. kakaka

  18. #29

    Re: Royal Pahang Billfish International Challenge 2012

    thanks for sharing! memey terbaik!

  19. #30

    Join Date
    Mar 2010
    Location
    Banting
    Posts
    60

    Re: Royal Pahang Billfish International Challenge 2012

    terima kasih abam mangkor atas perkongsian gambar2 tu...rindu saya kat perairan rompin ni..lama dah x menjenguk lubuk2 sekitar karang luas dan pulau batu berhala...sayangnya dulu blom kaki dslr...tapi walaupun sekarang dah kaki dslr&kaki manceng..namun masih xdapat nak buat 2 hobi ni waktu yg sama terutama kat laut...nak mancing xbleh nak fokus amik gambar, nak amik gambar xbleh nak fokus manceng hehe...btul kata abam paizero, keadaan cuaca dan ombak yg xpernah nak tenang memang satu cabaran yg besar kpd fotografer...pastu air plak air masin...cepat merosakkan sistem dan fizikal kamera dslr ni terutama elemen besi..
    *kalo mesin pancing kena air masin bleh basuh, tapi kalo dslr kena air masin....basuh jugak ke?..hehehe

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •