Results 1 to 9 of 9

Thread: Flora In Macro

  1. #1

    Join Date
    Jun 2012
    Location
    kuala terengganu
    Posts
    27

    Flora In Macro

    Gambar-gambar Flora yang dimakro.....Saya budak baru..yang mana salah sila bagi tunjuk ajar.....




    Exif : 1/80s Iso1600 F3.5 + Focal Leght 18mm + ET manual




    Exif : 1/60s Iso100 F3.5 + Direct Built-in Flash Non Diffuser TTL + Focal Leght 18mm + ET manual



    Exif : 1/80s Iso400 F11 + Direct Flash Non Diffuser 1/32 + Focal Leght 300mm+ET Manual



    Exif : 1/125s Iso400 F11 + Direct Flash Non Diffuser 1/32 + Focal Leght 300mm+ET Manual





    Exif : 1/125s Iso400 F11 + Direct Flash Non Diffuser 1/32 + Focal Leght 300mm+ET Manual

  2. #2

    Join Date
    Dec 2010
    Location
    Equine
    Posts
    168

    Re: Flora In Macro

    pic 1 nmpk blur sikit. ni dah crop ke belum? composition leh di perbaiki lg. pastu simpan duit, beli flash. hehe
    facebook.com/hasbullah.hawari
    @hasbullahawari Bbpin 286E5F9B

  3. #3

    Join Date
    Nov 2010
    Location
    bachok..skarang dok KL
    Posts
    504

    Re: Flora In Macro

    gambar 4 atas tu semua blur,maybe disebabkan oleh shutter rendah.Hanya last pic jer ambe rasa sharp n colour contras boleh d repair guna cs @ someting software editng.Bagi ambe kalu guna manual ET ni shutter kalu boleh naikan ke 1/125 baru dapat kurangkan sikit blur tu..pasal lighting tu kalu guna external flash with diffuser lagi cantik.Bagi nubis mcm ambe ni kira dah ok semua cuma teknik2 je kurang mahir.teruskan bermakro..sekian dari ambo yg nubis ni...

    ...kalau dok arae lembah klang boleh bermakro sama-sama..dah lama x bermakro ni......

  4. #4

    Join Date
    Dec 2010
    Location
    Equine
    Posts
    168

    Re: Flora In Macro

    bro mat bolok area mana.. baru je td jumpa spiny orb weaver.. time kamera xde selalu jmp subjek menarik..
    facebook.com/hasbullah.hawari
    @hasbullahawari Bbpin 286E5F9B

  5. #5

    Join Date
    Nov 2010
    Location
    bachok..skarang dok KL
    Posts
    504

    Re: Flora In Macro

    Quote Originally Posted by doubleh View Post
    bro mat bolok area mana.. baru je td jumpa spiny orb weaver.. time kamera xde selalu jmp subjek menarik..
    ambe dok area sentul jah..gune kamera hempun boleh kalu x bwk kamera..wakakh...ko dok kat mana?

  6. #6

    Join Date
    May 2010
    Location
    Puchong
    Posts
    802

    Re: Flora In Macro

    suka no 4.

  7. #7

    Join Date
    Dec 2010
    Location
    Equine
    Posts
    168

    Re: Flora In Macro

    hahha snap dah guna hp. tp background lg clear dri spider. kihkihkih. kawe dok seri kembangan tp kije kat cheras
    facebook.com/hasbullah.hawari
    @hasbullahawari Bbpin 286E5F9B

  8. #8

    Join Date
    Jun 2012
    Location
    kuala terengganu
    Posts
    27

    Re: Flora In Macro

    Quote Originally Posted by doubleh View Post
    pic 1 nmpk blur sikit. ni dah crop ke belum? composition leh di perbaiki lg. pastu simpan duit, beli flash. hehe
    pic asal tu belum crop...yang pic atas ambil sebelum ada speedlite...sekarang dah ad..he2..insyallah nanti akan diperbaiki mengikut nasihat kawan-kawan...terima kasih

  9. #9

    Join Date
    Jun 2012
    Location
    kuala terengganu
    Posts
    27

    Re: Flora In Macro

    Quote Originally Posted by matbolok View Post
    gambar 4 atas tu semua blur,maybe disebabkan oleh shutter rendah.Hanya last pic jer ambe rasa sharp n colour contras boleh d repair guna cs @ someting software editng.Bagi ambe kalu guna manual ET ni shutter kalu boleh naikan ke 1/125 baru dapat kurangkan sikit blur tu..pasal lighting tu kalu guna external flash with diffuser lagi cantik.Bagi nubis mcm ambe ni kira dah ok semua cuma teknik2 je kurang mahir.teruskan bermakro..sekian dari ambo yg nubis ni...

    ...kalau dok arae lembah klang boleh bermakro sama-sama..dah lama x bermakro ni......
    terima kasih diatas komen yang diberi..nanti akan cuba ejas setting bagi shutter tinggi guna speedlite...teknik-teknik memang xpandai lagi, baru beberapa kali je bermakro..sy duk kuala terengganu...kalau ada rakan-rakan furom duk terengganu boleh la kua bermakro sama-sama..bleh tlg ajar sy yang newbie kosong lagi ni...he2

Tags for this Thread

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •