Results 1 to 14 of 14

Thread: Lens 600-1300mm canon mount

  1. #1

    Join Date
    Jun 2012
    Location
    kuala terengganu
    Posts
    27

    Lens 600-1300mm canon mount

    Nak tanya pendapat kalau ada rakan-rakan pernah cuba lens ni ok ke tak kualiti.

    Samyang 650-1300mm f8/f16 Lens. 1300mm tu....jauh yang amat tu bleh zoom...


  2. #2

    Join Date
    Mar 2008
    Location
    Terengganu
    Posts
    491

    Re: Lens 600-1300mm canon mount

    rase cam useless jer sket..disbbkan apeturenya yg terlalu kecil... bermula f8, agak sukar untuk merakam gambar. melainkan keadaan cuaca diluar adalah sgt baik pd ketika itu.
    - Bukan jurufoto professional, tapi bila minat mengatasi batas. -

  3. #3

    Join Date
    Nov 2010
    Location
    bachok..skarang dok KL
    Posts
    504

    Re: Lens 600-1300mm canon mount

    nak cuaca yg baik kena tembak orang di tepi pantai...

    wakakh...ko nak wat aper ngan lens mcm bazoka ni...

  4. #4

    Join Date
    Jul 2007
    Location
    Bidor, Malaysia
    Posts
    285

    Re: Lens 600-1300mm canon mount

    tu dia....jauh bebeno ...nak neropong elok bebeno le....
    Abah Along baru belajar ni.......tapi bleh le sikit-sikit ...ade le gambar skit2 kad
    http://syazhar.fotopages.com dan http://www.flickr.com/photos/dedaunhijau/ serta http://myfotoshoot.blogspot.com/

  5. #5

    Re: Lens 600-1300mm canon mount

    panjangnye..... (cam iklan beras)

  6. #6

    Join Date
    Mar 2010
    Location
    Ladang Getah Ontahmano, Ontario...
    Posts
    5,827

    Re: Lens 600-1300mm canon mount

    ni utk suka2 boleh arr layan. utk serius, lupakan saja sebab saya sangsi dgn kualiti optiknya yg sudah tentu menjejaskan kualiti gambar

  7. #7
    Kualiti optik satu hal.
    Se hal lagi pasal shutter speed lah. Sebab @1300mm apature f16!

    Kalu waktu tengahhari buta ikut sunny f16, guna iso100 shutter speed boleh 1/125 jer.

    Lens panjang memerlukan speed yg tinggi utuk elak gambar goyang. Katakan kita perlu 1/1000 @f16, fuh kena naikkan iso ke 800 jawabnga masa thari buta tu.

    Kalau dalam hutan yg kurang cahaya ambik gmbr burung ke, rasanya mau kena guna iso 3200 atau lebih.
    Boleh la nk guna iso rendah,tpi kena speed slow lah. Kena pakai tripod yg super kukuh ada ilmu pasak bumi lah.
    Sent from my GT-P1000 using Tapatalk 2

  8. #8

    Join Date
    Mar 2010
    Location
    Ladang Getah Ontahmano, Ontario...
    Posts
    5,827

    Re: Lens 600-1300mm canon mount

    Quote Originally Posted by azmanshah View Post
    Kualiti optik satu hal.
    Se hal lagi pasal shutter speed lah. Sebab @1300mm apature f16!

    Kalu waktu tengahhari buta ikut sunny f16, guna iso100 shutter speed boleh 1/125 jer.

    Lens panjang memerlukan speed yg tinggi utuk elak gambar goyang. Katakan kita perlu 1/1000 @f16, fuh kena naikkan iso ke 800 jawabnga masa thari buta tu.

    Kalau dalam hutan yg kurang cahaya ambik gmbr burung ke, rasanya mau kena guna iso 3200 atau lebih.
    Boleh la nk guna iso rendah,tpi kena speed slow lah. Kena pakai tripod yg super kukuh ada ilmu pasak bumi lah.
    Sent from my GT-P1000 using Tapatalk 2
    boleh break the rule sebenarnya.

    sebelum ni org duk cerita nak memburung shutter speed kena laju tapi setelah buat 'kerja' ni dlm setahun dua, shutter speed bukanlah segala-galanya. saya biasa shoot dgn kelajuan shutter di bawah 1/10s (1 saat pun ada) tapi masih gambar dgn baik. saya lebih rela kekalkan iso pd 400 asalkan dapat warna dan detail yg baik dari bump iso hingga riban-riban tp hasilnya tak boleh pakai.. masuk tong sampah jua akhirnya.

    dan selalunya juga saya guna f/9 - f/11 bergantung kepada DOF yg diperlukan. dan tak perlu juga tembak macam guna Gattlin Gun. saya duk guna MUP tembak seketul-seketul janji timing kena tepat dan cepat.. janji kamera jgn gegar, kompom sharp..

    bab tripod tu, hari ini saya dah berjaya develop satu tripod yg amat kukuh hinggakan saya sendiri buleh bergayut kat tripod tu..

    ni buktinya:




  9. The Following User Like This Post:


  10. #9

    Join Date
    Mar 2010
    Location
    Ladang Getah Ontahmano, Ontario...
    Posts
    5,827

    Re: Lens 600-1300mm canon mount

    perhatikan jugak yg tripod collar tu. saya dah DIY besi penyokong tambahan. gunanya utk meredam kesan gegaran oleh mirror slap ketika guna MUP..

  11. #10
    Quote Originally Posted by mangkor View Post
    perhatikan jugak yg tripod collar tu. saya dah DIY besi penyokong tambahan. gunanya utk meredam kesan gegaran oleh mirror slap ketika guna MUP..
    Bijak bijak. Jadi mcm absorber lah ye. Mmg kreatif

    Sent from my GT-P1000 using Tapatalk 2

  12. #11

    Join Date
    Mar 2010
    Location
    Ladang Getah Ontahmano, Ontario...
    Posts
    5,827

    Re: Lens 600-1300mm canon mount

    bagi pengguna lens super telephoto, memang ada third party manufacturer yg buat lens supporting system yg dijual oleh http://www.hejnarphotostore.com dapat membantu mengurangkan kesan barrel vibration. ramai geng birding saya yg pakai.

    walaupun saya ni cuma guna lens kontot, vibration tu ketara jugak la sebab bila lens dah tambah TC, ada sedikit freeplay pd setiap mount yg tentunya akan menjadikan kesan gegaran lebih ketara. dan saya ni pula photoq marhaen, takde duit nak beli lens supporting system tu menjadikan saya kreatif. tak mampu nak beli, buat sendiri.. tripod tu misalnya, saya tak mampu le nak beli Gitzo yg harganya beriban-riban. jadi cari alternatif yg setara atau lebih baik.. ekekeke

  13. #12

    Join Date
    Mar 2011
    Location
    Kuala Lumpur
    Posts
    295

    Re: Lens 600-1300mm canon mount

    Quote Originally Posted by mangkor View Post
    boleh break the rule sebenarnya.

    sebelum ni org duk cerita nak memburung shutter speed kena laju tapi setelah buat 'kerja' ni dlm setahun dua, shutter speed bukanlah segala-galanya. saya biasa shoot dgn kelajuan shutter di bawah 1/10s (1 saat pun ada) tapi masih gambar dgn baik. saya lebih rela kekalkan iso pd 400 asalkan dapat warna dan detail yg baik dari bump iso hingga riban-riban tp hasilnya tak boleh pakai.. masuk tong sampah jua akhirnya.


    dan selalunya juga saya guna f/9 - f/11 bergantung kepada DOF yg diperlukan. dan tak perlu juga tembak macam guna Gattlin Gun. saya duk guna MUP tembak seketul-seketul janji timing kena tepat dan cepat.. janji kamera jgn gegar, kompom sharp..

    bab tripod tu, hari ini saya dah berjaya develop satu tripod yg amat kukuh hinggakan saya sendiri buleh bergayut kat tripod tu..

    ni buktinya:



    masyaallah abg mi!!! hahahahaha agak2 la kalau nak demo pon. bahaya tu. buatnya sampai ajal tripod tu.. tak kek tergolek abg mi. dasat2..
    faqir ilallah;
    mohd jaafarudin bin md ali

  14. #13

    Join Date
    May 2010
    Location
    Kuantan Pahang
    Posts
    2,083

    Re: Lens 600-1300mm canon mount

    Tu macam tripod utk kerja surveying.... Confirm the best tripod.

    Errr.... nak jual?
    Photography is a VISUAL COMMUNICATIVE LANGUAGE. To master, use it always.

  15. #14

    Join Date
    Mar 2010
    Location
    Ladang Getah Ontahmano, Ontario...
    Posts
    5,827

    Re: Lens 600-1300mm canon mount

    Quote Originally Posted by ustaz jaafar View Post
    masyaallah abg mi!!! hahahahaha agak2 la kalau nak demo pon. bahaya tu. buatnya sampai ajal tripod tu.. tak kek tergolek abg mi. dasat2..
    hehe.. tu bukti bahawa tripod tu kukuh, mampu menampung keseluruhan berat badan saya (80kg++)...

    Quote Originally Posted by PengukirCahaya View Post
    Tu macam tripod utk kerja surveying.... Confirm the best tripod.

    Errr.... nak jual?
    memang tripod utk kerja land survey pun. ada member saya dah start jual, cari di facebook nama Lando Birder. yg dia jual tu lagi cantik, siap cat camouflage lagik.. harga pun tak mahal pun

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •