Page 1 of 2 12 LastLast
Results 1 to 15 of 26

Thread: Some Compilation Wedding Outdoor Saya

  1. #1

    Join Date
    Oct 2009
    Location
    Cheras, Selangor.
    Posts
    19

    Some Compilation Wedding Outdoor Saya

    Assalamualaikum,

    saya nak share sedikit antara gambar yg saya ambil untuk tatapan semua, minta tunjuk ajar dan jika ada tips untuk memperbaiki, harap dapat dikongsi, terima kasih in advance

    1.


    2.


    3.


    4.


    5.


    6.


    7.


    8.


    9.


    10.


    11.


    Terima Kasih Semua
    Cikelik Cikelik :) http://www.photomiera.com

  2. The Following User Like This Post:


  3. #2

    Join Date
    Nov 2010
    Location
    bachok..skarang dok KL
    Posts
    504

    Re: Some Compilation Wedding Outdoor Saya

    kemah doh...leh TA ngan abam?

  4. #3

    Join Date
    Dec 2009
    Location
    Kuala Lumpur, Malaysia, Malaysia
    Posts
    74

    Re: Some Compilation Wedding Outdoor Saya

    terhebat terhebat.

  5. #4

    Join Date
    Oct 2009
    Location
    Cheras, Selangor.
    Posts
    19

    Re: Some Compilation Wedding Outdoor Saya

    Quote Originally Posted by matbolok View Post
    kemah doh...leh TA ngan abam?
    Insyallah boleh jer.. duduk area mana? tak salah kalau nak kongsi kongsi ilmu
    Cikelik Cikelik :) http://www.photomiera.com

  6. #5

    Join Date
    Oct 2009
    Location
    Cheras, Selangor.
    Posts
    19

    Re: Some Compilation Wedding Outdoor Saya

    Quote Originally Posted by ruzell View Post
    terhebat terhebat.
    Alhamdullillah, terima kasih yer
    Cikelik Cikelik :) http://www.photomiera.com

  7. #6

    Join Date
    May 2010
    Location
    Kuantan Pahang
    Posts
    2,083

    Re: Some Compilation Wedding Outdoor Saya

    Adakah ini contoh hasil terbaik dari koleksi terbaik anda?
    Photography is a VISUAL COMMUNICATIVE LANGUAGE. To master, use it always.

  8. #7

    Join Date
    Dec 2008
    Posts
    23

    Re: Some Compilation Wedding Outdoor Saya

    Mahal soalan Tuan Pengukir Cahaya tu....jangan jawab saudara.

  9. #8

    Join Date
    Oct 2009
    Location
    Cheras, Selangor.
    Posts
    19

    Re: Some Compilation Wedding Outdoor Saya

    Quote Originally Posted by PengukirCahaya View Post
    Adakah ini contoh hasil terbaik dari koleksi terbaik anda?
    Takde la baik sangat En PengukirCahaya, cuma saya pilih randomly, saya suka gambar gambar ni, pada mata penglihatan saya la
    cuma nak tau juga kalau ada kekurangan dan part mana yg boleh diperbaiki
    terima kasih...
    Cikelik Cikelik :) http://www.photomiera.com

  10. #9

    Join Date
    Oct 2009
    Location
    Cheras, Selangor.
    Posts
    19

    Re: Some Compilation Wedding Outdoor Saya

    Quote Originally Posted by AzrulAimi View Post
    Mahal soalan Tuan Pengukir Cahaya tu....jangan jawab saudara.
    ehe, kena jawab saudara...mana tau ada komen positive yg boleh diberi tapi takut gak sebenarnya ni..ehehehe
    Cikelik Cikelik :) http://www.photomiera.com

  11. #10

    Re: Some Compilation Wedding Outdoor Saya

    suke kalor die...
    heeee

  12. #11

    Join Date
    Nov 2010
    Location
    bachok..skarang dok KL
    Posts
    504

    Re: Some Compilation Wedding Outdoor Saya

    Quote Originally Posted by mie_cumeyl View Post
    Insyallah boleh jer.. duduk area mana? tak salah kalau nak kongsi kongsi ilmu
    kuala lumpur,sentul jer

  13. #12

    Join Date
    May 2010
    Location
    Kuantan Pahang
    Posts
    2,083

    Re: Some Compilation Wedding Outdoor Saya

    Quote Originally Posted by mie_cumeyl View Post
    Takde la baik sangat En PengukirCahaya, cuma saya pilih randomly, saya suka gambar gambar ni, pada mata penglihatan saya la
    cuma nak tau juga kalau ada kekurangan dan part mana yg boleh diperbaiki
    terima kasih...
    Inilah salah satu contoh jawapan terbaik dari rakan forum kita. Dan menjadi tanggung-jawab kita utk sama-sama improve.... best.
    Photography is a VISUAL COMMUNICATIVE LANGUAGE. To master, use it always.

  14. #13

    Join Date
    Dec 2008
    Posts
    23

    Re: Some Compilation Wedding Outdoor Saya

    Ada kaitan dengan gambar di atas.
    Pembukaan: Bagi pandangan saya, professional result boleh berlaku dalam imej yang kite hasilkan dalam semua peringkat. Dari kite beginner kepada lah kita menjadi amatur .Dari kita menjadi serius amatur kepada kita menjadi expert atau tak sempat expert terus ke level Pro.
    Sebab tu masa kite beginner ,pro menggalakan kite mengambil gambar lebih dari 800 ke 1000 imej dalam sesuatu event dan mengambil mungkin satu atau 3 atau beberapa imej untuk paling disukainya.
    Professional result tidak bermakna kita sudah Pro. Begitujuga Pro body yang jika dimiliki. Begitulah rasanya istilah yang selalu kite dengar ‘ shoot like pro’. Apa yang ingin disampaikan disini, ratio atau nisbah kebarangkalian untuk mendapat imej yang professional(professional result) lebih kerap terhasil apabila kita ke amatur dan ke serius amatur dan ke peringkat expert sehinggalah ke peringkat Pro. Ia adalah selari dengan kekerapan mendapat imej professional. Oleh itu mereka yang di peringkat serius amatur lebih kerap mendapat imej yang professional berbanding amatur. Begitulah perbandingan mereka di peringkat pro, kebarangkalian mendapat imej professional lebih banyak berlaku berbanding mereka di tahap serius amatur.
    Bagi kite jika kita di peringkat serius amatur mungkin sudah cukup seronok kerana keberangkalian ratio mendapat imej professional kerap terhasil maka jika ini sifirnya mereka yang di peringkat Pro lebih mudah dan lebih banyak lagi kuantiti imej professional terhasil baik disengajakan atau tidak disengajakan . Ini terhasil kerana hasil gabungan latihan tubi, ilmu kemahirannya dan bakatnya.

  15. #14

    Join Date
    Dec 2008
    Posts
    23

    Re: Some Compilation Wedding Outdoor Saya

    Gambar #9 dan #10 adalah gambar yang saya pilih pada pandangan mata saya kerana elemen fotografinya.

  16. #15

    Join Date
    May 2010
    Location
    Kuantan Pahang
    Posts
    2,083

    Re: Some Compilation Wedding Outdoor Saya

    OK sedikit input dari saya....



    Gambar ini ada sebenarnya menggunakan idea asymmetrical. Kiri dan kanan, sama. Penggunaan lens yg agak wide juga bantu menterjemah persekitarannya (tetapi harus hati-hati utk gambar potret). Fill-flash diguna secara bijak dan mencukupi. Tidak berlebihan tetapi sedikit flat. Andai diberi lebih ruang jarak antara flash dan kamera, pasti ianya lebih dramatik.

    Kekurangan yg agak ketara ialah pada pemilihan warna baju lelaki. Ianya agak gelap dan akibatnya tenggelam. Tidak seperti warna baju perempuan yg striking.

    Cadangan : Kurangkan lagi exposure ambient dalam 2 EV bertujuan utk serlahkan subjek dan warna langit yg lebih biru. Tambah jarak flash-Kamera utk efek lebih 3ru dimensi. Tukar baju lelaki pd warna yg lebih cerah.
    Photography is a VISUAL COMMUNICATIVE LANGUAGE. To master, use it always.

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •