Results 1 to 15 of 15

Thread: Foto | Yuanyang, Yunnan, China

  1. #1

    Join Date
    Apr 2006
    Location
    Kuantan
    Posts
    8,264

    Foto | Yuanyang, Yunnan, China

    :: Yuanyang, Yunnan, China ::





    dari Kunming, kami kembara ke Yuanyang. Saya mengetahui mengenai Yuanyang daripada Jonathan Tai, seorang kenalan dari Kuching, Sarawak. Beliau telah 4 kali ke Yuanyang. Sewaktu mesyuarat Nikon Club di Port Dickson, beliau telah menceritakan mengenai keindahan Yuanyang dan menunjukkan foto-foto yang beliau perolehi sewaktu kembara di sana. Maka saya memasukkan Yuanyang sebagai salah satu destinasi dalam kembara kami ke China.


    Ini adalah Terminal Bas Kunming Selatan. Terminal Bas ini sangat besar, macam lapangan terbang bahkan lebih besar dari airport Kuantan.



    Perjalanan dengan bas ekspress sekitar 8 jam dari kota Kunming. Pada waktu petangnya kami sampai di Yuanyang. Kami disambut oleh Belinda. Beliau mengusahakan guesthouse di pekan Yuanyang ini bersama suaminya. Beliau fasih bertutur di dalam bahasa Inggeris. Kepada sesiapa yg ingin ke Yuanyang tidak rugi kalau menginap di guesthouse milik beliau, orangnya baik, ramah dan sangat membantu. kadar bilik adalah sangat berpatutan, hanya RM60 utk satu bilik.


    Selepas check in, pada petang itu kami keliling sekitar pekan Yuanyang. Saya dan Hj Mohamad pergi ke Yuanyang Square. Di sana ramai penduduk Yuanyang dari segenap lapisan berkumpul. Ada yg bersenam, ada yang menari, ada yg membawa anak bermain dan macam-macam aktiviti di sana. pendek cerita Yuanyang Square adalah pusat aktiviti riadah dan hiburan di sana.


    Ini foto anak-anak kecil di Yuanyang Square.



    Keesokan paginya, seawal jam 5.00 pagi kami telah keluar ke Kg. Duoyishu (多依树) untuk merakamkan matahari terbit. Kami ke sana dengan van sewa pada kadar RM150.00 sehari. Manakala tiket masuk ke kampung-kampung utk memfoto padi bertingkat itu adalah RM 50.00 sehari. Tiket seminggu lebih murah lagi kadarnya. Guesthouse Belinda tidak jauh dari stesyen bas Yuanyang. Sekitar 400 meter sahaja.


    Kemudahan yg disediakan di Kg. Duoyishu sangat "photographer friendly". Platform utk mengambil gambar boleh menampung sekitar 500 org jurufoto utk satu-satu masa.


    Ini adalah sedikit foto yg saya rakamkan di sana.












    Selesai shot di Kg Duoyishu, kami ke pasar Yuanyang. Di sana ada macam-macam gelagat manusia dan peluang utk shot human interest sangat banyak. Yang menariknya, penduduk di sana keluar rumah dengan memakai pakaian tradisional mereka. Di sana ada 2 suku yg besar iaitu orang Hani dan orang Yi, mereka boleh dikenali dari cara mereka berpakaian.


    Ini sedikit foto-foto yg saya rakamkan di pasar Yuanyang.


    Ibu dan Anak



    Nenek dan Cucunya (Traditional vs Modern)



    Bergotong-royong



    Menghisap paip tradisional



    Pada sebelah petangnya kami keliling kampung-kampung di sebelah Barat Yuanyang pula. Di sana padinya telah indah menghijau, sekiranya kami datang lewat sedikit mungkin kami berkesempatan utk merakamkan padi yg menguning.


    Ini pandangan padi menghijau di Kg Laohuzui (老虎嘴).



    Insyallah kalau ada umur dan rezeki, kami akan ke Yuanyang lagi. Lebih banyak foto boleh dilihat di SINI....

  2. The Following 8 Users Like This Post:


  3. #2

    Join Date
    May 2010
    Location
    Kuantan Pahang
    Posts
    2,083

    Re: Foto | Yuanyang, Yunnan, China

    Cantik tempat orang... tapi tempat sendiri pastinya dekat dihati.... tepatlah kata org dulu-dulu,,, banyak berjalan, luas pandangan. Tahniah bro.
    Photography is a VISUAL COMMUNICATIVE LANGUAGE. To master, use it always.

  4. #3

    Join Date
    Apr 2007
    Location
    Spiderville
    Posts
    6,685

    Re: Foto | Yuanyang, Yunnan, China

    kawan jeles betul dengan rodong ni tapi turut gembira tengok sahabat2 dapat peluang berjalan ke destinasi sebegini. nanti la bulan depan turn kawan lak gi jalan2 hehehee.
    Shoot all the way because that's the way to shoot.

    Spider Blog: http://malaysianspiders.blogspot.com

    Spider Directory: http://www.flickr.com/photos/labah-labah/

  5. #4

    Re: Foto | Yuanyang, Yunnan, China

    thanks for sharing bro! owsem...

  6. #5

    Re: Foto | Yuanyang, Yunnan, China

    seperti biasa..... luar biasaaaa!

  7. #6

    Join Date
    Jul 2007
    Location
    Bidor, Malaysia
    Posts
    285

    Re: Foto | Yuanyang, Yunnan, China

    wa seronok ye dr.Ali dapat berjalan sambil mengambil gambo....saya selalu impikan dapat berjalan bebas utk tangkap gambo...tapi masa blum memberi kelepasan lagi...tapi diri semakin tua takut tak larat jalan nanti....hahahah
    Abah Along baru belajar ni.......tapi bleh le sikit-sikit ...ade le gambar skit2 kad
    http://syazhar.fotopages.com dan http://www.flickr.com/photos/dedaunhijau/ serta http://myfotoshoot.blogspot.com/

  8. #7

    Join Date
    Aug 2010
    Location
    Kay Ell
    Posts
    398

    Re: Foto | Yuanyang, Yunnan, China

    dr.Ali kalau x keberatan, boleh share pada kami contact number dan bagaimana tips ( mcm mana nk cari makanan halal, etc). Manatau kalau ada rexeki, nak gak shoot sawah padi bukit yg berlapis2 tu......
    Cap ayam motosport shooter

  9. #8

    Join Date
    Jan 2011
    Location
    Gombak@kuantan
    Posts
    421

    Re: Foto | Yuanyang, Yunnan, China

    tak dapat jenjalan tempat org, dapat tgk gambo org pun jadila..thanks for sharing doc!..

  10. #9

    Join Date
    Oct 2009
    Location
    Kuala Lumpur
    Posts
    1,932

    Re: Foto | Yuanyang, Yunnan, China

    menarik sungguh......

  11. #10

    Join Date
    Aug 2005
    Location
    Di Sini
    Posts
    7,522

    Re: Foto | Yuanyang, Yunnan, China

    teringat buku steve chong, the light and the mist of Yuan Yang,
    luar biasa avam ali

  12. #11

    Join Date
    Apr 2006
    Location
    Kuantan
    Posts
    8,264

    Re: Foto | Yuanyang, Yunnan, China

    Quote Originally Posted by PengukirCahaya View Post
    Cantik tempat orang... tapi tempat sendiri pastinya dekat dihati.... tepatlah kata org dulu-dulu,,, banyak berjalan, luas pandangan. Tahniah bro.
    shohih doh.. kot celoh mana pun tempat sendiri hok dekat di hati dan di mata...

    Quote Originally Posted by red View Post
    kawan jeles betul dengan rodong ni tapi turut gembira tengok sahabat2 dapat peluang berjalan ke destinasi sebegini. nanti la bulan depan turn kawan lak gi jalan2 hehehee.
    Jangan jeles rodong.. tahun depan ada lagi dua trip ke China, insyallah... mohlaa sekali

    Quote Originally Posted by aboyNajun View Post
    thanks for sharing bro! owsem...
    welcome bro..

    Quote Originally Posted by azmanshah View Post
    seperti biasa..... luar biasaaaa!
    Kalau Papaman pergi sekali, lagi luarbiasa hasil-hasilnya, insyallah..

    Quote Originally Posted by syazhar View Post
    wa seronok ye dr.Ali dapat berjalan sambil mengambil gambo....saya selalu impikan dapat berjalan bebas utk tangkap gambo...tapi masa blum memberi kelepasan lagi...tapi diri semakin tua takut tak larat jalan nanti....hahahah
    travel nih ada part hok seronok dan ada part susah payahnya... insyallah ada rezeki dan umur boleh join sekali... cuma kawan travel backpacker style.. ada masa tidur kat airport jer...

    Quote Originally Posted by Rhom View Post
    dr.Ali kalau x keberatan, boleh share pada kami contact number dan bagaimana tips ( mcm mana nk cari makanan halal, etc). Manatau kalau ada rexeki, nak gak shoot sawah padi bukit yg berlapis2 tu......
    setakat nih kawan ke sana main redah ajer.. disamping banyak cari info di internet..
    contact person tak ada di sana.. tapi nombor-nombor hotel di sana kawan ada simpan kad dia.. tulis China belaka..

    di Yuanyang tak ada orang Muslim, kami masak sendiri... Alhamdulillah Belinda Guesthouse tu owner dia sangat baik hati..
    kami samak pinggan mangkuk, kuali, periuk, senduk, sodek, pisau, sudu utk kami memasak..
    dia pun seronok nak belajar cara menyamak.. dia bagi kami guna dan simpan kelengkapan yg kami dah samak tu..
    kami masak nasi, telur dan sayur-sayuran ajer...
    ayam hidup ada banyak kat pasar di sana tapi dok dang nok proses.. makan ala kadar ajer..

    no h/p Belinda 15987374367
    email dia : caihuimei2006@163.com


    Quote Originally Posted by paizero View Post
    tak dapat jenjalan tempat org, dapat tgk gambo org pun jadila..thanks for sharing doc!..
    Alhamdulillah, doakan semuga kami boleh gi jauh lagi.. insyallah..

    Quote Originally Posted by Jai org Johor View Post
    menarik sungguh......
    tempat nih memang menarik sahabat..

    Quote Originally Posted by dome View Post
    teringat buku steve chong, the light and the mist of Yuan Yang,
    luar biasa avam ali
    Steve Chong memang luarbiasa.. dia banyak dapat fund utk travel di China..
    AvaM Dome.. Yuanyang ni kira-kira 8 jam perjalanan naik bas ekspess "koboi" dari Hekou, sempadan ngan Lao Cai di Vietnam (kampung Sapa)..

  13. #12

    Join Date
    Aug 2010
    Location
    Kay Ell
    Posts
    398

    Re: Foto | Yuanyang, Yunnan, China

    Mekasih untuk info tu dr.Ali....nmpk gaya teman yg xtau masak nih kena prepare maggie kalau nk kesana.....hehehehhe
    Cap ayam motosport shooter

  14. #13

    Join Date
    Apr 2006
    Location
    Kuantan
    Posts
    8,264

    Re: Foto | Yuanyang, Yunnan, China

    Quote Originally Posted by Rhom View Post
    Mekasih untuk info tu dr.Ali....nmpk gaya teman yg xtau masak nih kena prepare maggie kalau nk kesana.....hehehehhe
    kami pun bawa maggi juga.. cepat dimasak..
    tapi masuk seminggu mengadap maggi, jem jugok...

  15. #14

    Join Date
    Jan 2010
    Location
    kajang
    Posts
    407

    Re: Foto | Yuanyang, Yunnan, China

    memang menarik koleksi gambar2 ni Dr. Ali...terima kasih sudi kongsi foto.
    Biarlah sedikit asalkan ianya berterusan..daripada banyak tetapi sementara

  16. #15

    Join Date
    Apr 2006
    Location
    Kuantan
    Posts
    8,264

    Re: Foto | Yuanyang, Yunnan, China

    Quote Originally Posted by acecanon View Post
    memang menarik koleksi gambar2 ni Dr. Ali...terima kasih sudi kongsi foto.
    sama-sama..

    sedikit video sewaktu sunrise dari Duoyishu, Yuanyang..


Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •